sárgarépa leves

A kisgyermekes családok életében nagy változás, amikor a nem rég született picike étkezése tágulni kezd és elkezdődik a hozzátáplálás időszaka. Ez egy izgalmas, ugyanakkor nehéz időszak, előfordulhat, hogy gyermekünknek minden azonnal nagyon ízlik és allergiás reakciók sem lépnek fel, de történhet ennek ellenkezője is.

A babák emésztőrendszere 4 és 6 hónap között éri el azt a fejlettségi szintet, hogy képes legyen az anyatejen kívül mást is megemészteni. Léteznek általános szabályok, amelyeken belül a legtöbb dolgot egyénre, saját csecsemőnkre kell igazítani.

A kerttel rendelkezők nagyon szerencsés helyzetben vannak, hiszen saját, tiszta és ellenőrzött zöldségeikkel és gyümölcseikkel táplálhatják gyermeküket.

Ha még kezdő vagy a termesztésben, akkor mutatunk három nagyon egyszerűen nevelhető zöldséget, amellyel elkezdheted az új ízek felfedezését gyermeked életében. Cikkünk a Lyamar.hu segítségével készült el.

Mely zöldségekkel kezdjük? 

Sárgarépa

A sárgarépa az egyik legrégebb óta termesztett gyökérzöldség, amely rengeteg áldásos tulajdonsággal rendelkezik, A-vitaminban, antioxidánsokban és étkezési rostban gazdag.

Jellegzetes narancssárga színét a karotinnak köszönheti. A sárgarépa sokféleképpen feldolgozható, fogyasztása ajánlott nyersen, párolva, sütve és főzve. A babád számára 8-10 perc alatt főzd vagy párold puhára.

Alapos tisztítsd meg, majd hámozd meg a sárgarépát. Ezután kb. fél cm-es darabokra szeleted fel. Majd ezután következhet a párolás vagy főzés, hagyd egy kissé kihűlni és csak ez után turmixold össze. Ha túl sűrűnek találod akkor adj hozzá a répa párolólevéből. Keverd addig, míg folyós és lágy nem lesz.

Ültetés:

A gödrök közt hagyj kb. 10 centit, és szórj minden gödörbe pár magot. A talaj maradjon mindig nedves, miután kinőtt, kevesebb nedvességre van szüksége.

A hozzátáplálást legkésőbb a 6. hónapban kezdjük el és fokozatosan haladjunk egyszerre mindig csak egy ízzel próbálkozzunk.

Burgonya

A burgonya egy laktató, rostban és C-vitaminban gazdag zöldség, de kedvező tulajdonságai az elkészítési módtól függően változhatnak. Hő hatására a tápanyagok kioldódnak belőle, de héjával együtt készítve a tápanyagok nagy része megmarad benne. Főzve az ásványi anyagok a főzőlébe kerülnek ezért ezt a pürésítéshez nyugodtan használjuk fel.

Miután behoztad a kertből a burgonyát alaposan mosd és hámozd meg, majd vágd apró kockára. Ezt követően párold meg vagy egy edénybe öntsd fel vízzel vagy babavízzel, és főzd puhára. Annyi vizet önts rá, hogy éppen ellepje.

Forrástól számított 10 percig főzd, hagyd saját levében kihűlni. Botmixerrel vagy turmixgép segítségével alaposan pépesítsd össze. A megfelelő állag eléréséhez hígíthatod a pépet a burgonya főzőlevével is. A burgonyának székletfogó hatása lehet.

Ültetés:

Március közepétől április elejéig ültethető, fontos, hogy a talaj hőmérséklete a kiültetés mélységében elérje a 6 fokot. 70 cm sor- és 30-35 cm tőtávolságot válasszunk. A gumókat kapával készített 15-20 cm mély fészekbe vagy árokba csírás végükkel felfelé rakjuk.

Annak érdekében, hogy meggyorsítsuk a kelést a talajt fóliával is letakarhatjuk. A burgonyát olyan mélyre ültessük, hogy a gumó teteje éppen az eredeti talajfelszín alatt, vagy könnyen száradó talajok esetében 2-3 cm-rel mélyebben helyezkedjen el.

Amennyiben van arra lehetőség, még a szoptatás időszaka alatt kezdjük el a hozzátáplálást, hogy az anyatej védőfaktorai segítsék az allergiás reakciók fellépését és azok megelőzését. 

Sütőtök

A sütőtök egy vitaminbomba, narancssárga színét a béta-karotin adja, amely az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen, az A-vitamin előanyaga, továbbá antioxidáns. C-vitaminban, káliumban és rostokban szintén gazdag emésztést segítő zöldség.

A sütőtököt készítheted párolva vagy főzve, illetve sütve is. Amennyiben az előbbi kettőt választod akkor alaposan mosd meg, majd a héját eltávolítva vágd apró kockára. A kiskockákat párold vagy főzd puhára, amikor megpuhult, turmixold össze.

Szükség esetén főzővízzel vagy babavízzel is hígíthatod, amennyiben nagyon sűrűnek találod. Ha sütőben készíted, akkor apró kockára vágva helyezd egy tepsire, majd előmelegített sütőben alufólia alatt körülbelül 1 óra alatt süsd addig még megpuhul.

Amikor kész van szedd le róla a sültebb réteget és a héját, majd turmixgépben pépesítsd jól össze.

Ültetés:

Az előkészített talajba a tökmagok elvetése április végén kezdődhet meg. Ajánlatos palántázni, ehhez használj műanyag edénykét, a gyökere nagyon érzékeny a legjobb, ha ezt a kiültetéskor levágod a földlabdáról. Az edénybe helyezz egy darab magot, kb. 2 cm mélyre, alaposan öntözd meg, majd tedd napos meleg helyre.

Legközelebb csak akkor kell megöntözni, ha már kinőtt, amely 16 fok körül történik meg. Május végén ültesd át nagyobb edénybe, érdemes a kiültetéssel az időt húzni, mert igen fagyérzékeny növény, de később komposztba vetve nagyon jól érzi magát.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.