hidrofor tartály

Ha pénztárcabarát és környezettudatos módon szeretnénk biztosítani az otthoni vízellátást, akkor feltétlenül szükség lesz egy házi vízellátó rendszerre. A házi vízellátó rendszer, más néven házi vízmű abban tér el a hagyományos szivattyúktól, hogy saját tartállyal rendelkezik.

Ezáltal a vezetékes víz alternatívája lehet, ha az ingatlan nincs csatlakoztatva központi vízhálózatra. Emellett egyéb területeken is ajánlott házi vízművet alkalmazni, ugyanis nagyban megkönnyíti a vízhasználatot. Nézzük, miért érné meg nekünk is beszerezni egy házi vízművet!

A házi vízellátó rendszer működése

Mielőtt rátérnénk a konkrét helyzetekre, amikor nagy hasznát vennénk a házi vízműnek, nézzük meg jobban, hogy miből áll, és hogyan működik ez a szerkezet. A házi vízmű alapvetően három részből áll. Ezek a szárazépítésű önfelszívó szivattyú, a hidrofor tartály, és a nyomáskapcsoló.

A szivattyú feladata egyértelműen a vízellátás, és a nyomás biztosítása. Ha mélyebb forrásból szeretnénk kinyerni a vizet, érdemes búvárszivattyút alkalmazni. Beszerelésnél figyeljünk arra, hogy semmiképp sem szűkítsük a szivattyú szívócsonkját. Ezzel rontjuk a teljesítményét, hiszen kevesebb vizet fog szállítani.

A házi vízművet a szivattyúhoz kapcsolt hidrofor tartály teszi azzá, ami. Ahogy a nevéből már sejthető, a hidrofor tartály a kiszivattyúzott vizet tárolja. Ennek köszönhető, hogy anélkül is hozzájuthatunk kisebb mennyiségű vízhez, hogy a szivattyút be kéne kapcsolni.

Ily módon növelhetjük a szivattyú élettartamát, de még energiát is spórolunk. Ezt a tartály úgy oldja meg, hogy folytonos nyomás alatt tárolja a vizet, miközben az egész rendszer állandó nyomásáról is gondoskodik.

A házi vízmű harmadik, és ugyancsak nélkülözhetetlen eleme a nyomáskapcsoló. A nyomáskapcsoló indítja el és kapcsolja ki a szivattyút, valamint ez felel a vízmű automatikus működéséért. Itt is ügyelni kell a beállítás során, ugyanis fontos, hogy megfelelő legyen az előtöltési, valamint a ki- és bekapcsolási nyomás is. A rosszul beállított nyomás károsíthatja a hidrofor gumimembránját, ezért ajánlott félévente ellenőrizni.

A házi vízellátó rendszer azért olyan hatékony, mert alkatrészeit könnyű cserélni, így nem kevés pénzt takaríthatunk meg, ha csupán kisebb meghibásodásokról van szó.

Mikor van szükség házi vízellátó rendszerre?

Most pedig nézzük, hogy mikor vehetjük igazán hasznát egy házi vízműnek. Elsősorban olyan esetben, ha az otthonunkat nem szeretnénk, vagy egyszerűen nincs lehetőség központi vízhálózatra csatlakoztatni.

Ez rendkívül nagy előnyt jelent, hiszen nem függünk a hálózattól, nem ingadozik a víznyomás, és a szolgáltatás megszűnése sem veszélyeztet bennünket. A stabilitás mellett rengeteg pénzt is spórolhatunk, hiszen semmilyen áremelés nem érint minket.

A központi vízhálózattól való függetlenség akkor oldható meg, ha rendelkezünk valamilyen egyéb vízforrással. Nagyszerű lehetőség például egy ásott, vagy fúrt kút, de az összegyűjtött esővíz is szóba jöhet. A lényeg, hogy egy ilyen természetes “forrásra” csatlakoztassuk a házi vízellátó rendszert, és máris biztosítottuk a vezetékes vizet.

Ez a megoldás nem csak olcsóbb, mint a közművek, de a természetet is jobban kíméli. A házi vízmű segítségével nem kell ivóvizet használni olyan tevékenységekhez, ahol nincs rá szükség, mint például a wc öblítés.

A hidrofor tartálynak köszönhetően a házi vízmű képes biztosítani egy kisebb nyaraló, víkendház, de akár egy komplett családi ház vízellátását is. Természetesen szerelhetünk fel szűrőt a vízműre, így a konyhában is nyugodtan használhatjuk az általa kinyert vizet.

A házi vízmű további előnye, hogy használhatjuk nyomás növelőként. Ez különösen emeletes házaknál lehet fontos, ahol a felső emeleten már nem elég erős a víznyomás, mondjuk egy masszázs zuhanyhoz. Persze akkor sem árthat növelni a nyomást, ha szeretnénk egy időben használni a mosógépet, a mosogatót, és a zuhanyzót is. A házi vízművel biztosíthatjuk az állandó méretű nyomást.

Sok helyen olvashatjuk, hogy a házi vízellátó rendszer jól használható kert öntözéséhez. Mi azonban úgy gondoljuk, hogy amennyiben lehetséges, ne házi vízművel locsoljuk a kertet. Erre a célra sokkal jobb megoldás az áramláskapcsolóval ellátott vezérlés. Ez a rendszer addig üzemelteti a szivattyút, amíg folyamatos a vízelvétel.

Ha mégis házi vízművet alkalmazunk az öntözéshez, fontos, hogy nagy méretű hidrofor tartálya legyen. Ha alapból kisebb, egészítsük ki plusz tartállyal. Ezután állítsuk be úgy a nyomást, hogy az első bekapcsolás után a szivattyú addig ne kapcsoljon ki, amíg az öntözés tart.

Ez még nem elég, mert az öntözés végére még kell annyi nyomás, hogy a szivattyú ki tudjon kapcsolni. A pontos nyomás érték beállítása hosszadalmas munka, de ha hosszú életű szivattyút szeretnénk, akkor muszáj túlesni rajta.

Mire figyeljünk házi vízmű választásakor?

Első és legfontosabb lépés, hogy csak és kizárólag szivattyú szaküzletekben nézelődünk. A nagyáruház szivattyúi nem a legjobb minőségűek, ráadásul a szakértők tanácsára sem számíthatunk. Ha jó minőséget szeretnénk, kerüljük a legolcsóbb termékeket, mert nem bírják a rendszeres használatot.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a legdrágább a legjobb. Éppen ellenkezőleg. Ha igazán jó vételt szeretnénk, akkor a középkategóriások közül válasszunk. Így egy esetleges javítás sem kerül majd egy vagyonba.

A második lépés, hogy eldöntjük, mire szeretnénk használni. Ez azért is fontos, mert ez alapján határozzuk meg, hogy mekkora tartályra van szükség. Egy háztartásnak elegendő egy 50 literes tartály is, de öntözéshez nagyobbra van szükség. Ha pedig elbizonytalanodunk, kérjük egy szakember segítségét!

Kép forrása: Canva.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.