gyümölcsfa

Sokan idegenkedhetnek a gyümölcsfák online rendelésétől, illetve a szállítástól. Ettől azonban nem kell tartanunk, hiszen a webáruházak, kertészetek túlnyomó hányada előnevelt fákat árusít.

Ezeknek a fáknak pedig már elég erős a száruk ahhoz, hogy biztonságosan szállíthatóak legyenek. Az úgynevezett konténeres gyümölcsfák szállításakor, az ültetőedényekhez általában fóliát, a szabadgyökerűek gyökérvédelméhez valamilyen kitöltőanyagot, pl. faforgácsot használnak.

Milyen gyümölcsfát válasszak?

Sok helyen olvashatjuk a fent említett a “konténeres” vagy “szabadgyökerű” gyümölcstermő kategóriáját. A szabadgyökerű azt jelenti, hogy a növény ültetőközeg nélkül, szabadon álló gyökérrel érkezik a vásárlóhoz. A konténeres gyümölcsfa esetén a növények ültetőedényben érkeznek, a gyökér ültetőközegben (virágföld) van.

Gyümölcsfa rendelés előtt, vizsgáljuk meg a rendelkezésre álló talajunkat, illetve a balkonunk tájolását.  A talaj szerkezete alapján lehet laza (homok), középkötött (vályog) és kötött (agyag).

A kajszi vagy a málna például a lazább talajokat kedveli, a körte és a dió a középkötöttet, a szilva a kötött talajon is jól érzi magát. A talajt azonban humusztartalma és a víztartó képessége alapján is csoportosítjuk. Nem mindegy, hogy egy gyümölcsfa mennyire igényes a tápanyagtartalomra vagy a talajnedvességre.

Első lépésben válasszuk ki, milyen gyümölcs alkalmas a talajunkra (alma, kajszi, szilva stb.) és utána válasszunk fajtákat (‘Jonathán’, ‘Vilmos’ stb.).

Gyümölcsfa termesztése balkonon?

Bizony! Azoknak sem kell lemondaniuk a saját lédús bio gyümölcsökről, akiknek egy csak egy balkon, terasz áll rendelkezésre a termesztéshez. Ide, a kis méretű törpe fajták, oszlopos fajták valók, amelyek öntermékenyek és megbízhatóan teremnek.

A balkonon kisebb a fagyveszély. A vásárolt fajtát egyből tehetjük az állandó helyére, a véglegesnek szánt ültetőedénybe, konténerbe. Nem szerencsés egy egyre nagyobb és nehezebb fát évről évre átültetni, hiszen nem is tesz jót neki.

Teleltetés

A balkonon, erkélyen konténerben (ültető edényben, dézsában, ládában) nevelt gyümölcsfa csemetéket nem szükséges teleltetnünk. A keményebb fagyok ellen azért érdemes takarni a kis csemetéket. Ehhez használhatunk pl. természetes növényvédő zsákot, takarófóliát.

Még inkább védhetjük a csemetét az által, ha a konténert a fal tövében, szélvédett részen helyezzük el, ahol egyenletes hideg hőmérséklet van. A téli napsütés ellen takarással, árnyékolással védekezhetünk.

Akkor is bátran rendeljünk gyümölcsfát, ha nem vagyunk szakértők a témában, hiszen rengeteg csoport, online elérhető oktatóanyag, videó áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy egy kis oda figyeléssel gondos gazdái lehessünk nevelt fáinknak.

Kép forrása: Canva.com

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.