kerti munka

Már nincs egy hónap, hogy véget érjen a tél, így itt az ideje nekilátni a kinti munkálatoknak. Ahhoz, hogy a tavaszi jó időben már tudjuk végezni a dolgunkat odakint, a kertet fel kell készíteni erre az időszakra.

Bár még bőven akad pár hetünk erre, nem árt tisztában lenni azzal, hogy mire is érdemes odafigyelni, mielőtt újra ébredezni kezdene a természet. Cikkünkben összegyűjtöttünk pár tippet, aminek segítségével életet lehelhetsz az udvarba!

1. Tipp: Kezdődjön a vetés!

Nem, itt nem a veteményesről van szó, hanem a kisebb magvakról, amikből a palánták növekednek. Amennyiben még nem kerítettünk sort erre, ideje nekilátni, hiszen az ültetőpohárban sem 1-2 nap alatt fejlődik érett növénnyé az adott virág vagy zöldség.

Nemcsak olcsóbb, de sokkal jobb minőségű termésünk lesz, ha saját magvakat vetünk el. Érdemes olyan lebomló anyagból készült poharakat vagy tálakat használni, amely nem jelent veszélyt a természet számára.

Lehet szó paradicsomról, paprikáról, bazsalikomról, egyéb fűszernövényről, esetleg karalábéról, káposztáról, vagy sokak számára kevésbé kedvelt, ámde annál ízletesebb kelbimbóról. Ilyenkor a legtöbb hasonló fajtával már nyugodtan dolgozhatunk, hiszen májusra már akkorák lesznek, hogy mehetnek is a szabad földbe.

2. Tipp: Ültetőállomás kialakítása

Amennyiben nagyobb kertet gondozunk majd, abban az esetben szóba jöhetnek az ültetőállomások, hiszen ennek a többszintes polcnak köszönhetően, rengeteg féle és fajta növényt nevelgethetünk elő. Ennek hála pedig sokkal egyszerűbb lesz a magok és a palánták átültetése egyik helyről a másikra. A saját állomások nagy előnye, hogy hozzá tudjuk igazítani a magasságunkoz, így nem kell sem hajolgatni, sem derékfájástól szenvedni.

3. Tipp: Benzines szegélynyírók átvizsgálása

Kevesen gondolnak bele, de a tavaszi időszak előtt fontos, hogy átnézzük a kerti szerszámokat. Nemcsak a kapáról meg az ásóról van szó, hanem például a kerti benzines szegélynyíróról is, amely esetében nem árt, ha működőképessé tesszük, még az első tavaszi fűnyírás előtt. Mivel ilyenkor a fű szinte egyik napról a másikra éled fel, így senki sem szeretné, hogy hirtelen dzsumbuj alakuljon ki az udvaron.

4. Tipp: Indulhat a komposztálás!

Bár a komposzt legfőbb célja, hogy a konyhai maradékot újra lehessen hasznosítani, tulajdonképpen egyetlen vidéki ház udvaráról sem hiányozhat. Bár régen kevésbé foglalkoztak vele ennyire, ugyanolyan hatásos volt, mint a mostani fajták.

Ez az anyag nemcsak tápanyagokban gazdag, de segíti abban, hogy házi körülmények között javíthassunk a talaj összetételén. Emellett megvédi a veteményest és a növényeket a különféle betegségektől, illetve segíti a talajban található víz megtartását.

Összegezve: Hamarosan itt a tavasz, így érdemes kimenni és átvizsgálni a kertet. Ilyenkor már nyugodtan vethetünk magokat kisebb poharakba, hogy azokból palánták fejlődjenek. Készíthetünk komposztot, illetve ültetőállomást egyaránt. Emellett semmiképpen se feledkezzünk meg a kerti szerszámok átnézéséről sem.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.