mulcs

Az éghajlat változásával egyre több és egyre nagyobb vihar rohan le bennünket a nyári hőségben. A helyenként nagy károkat okozó időjárási események megtépázzák a növényeket, leszakítják a fák és a bokrok ágait.

A kertészkedők tudják, hogy ezeket a károkat gyorsan orvosolni szükséges, össze kell fűrészelni, aprítani a növényi részeket. Ha netán egy egész fát kell felaprítani mert kidőlt, bizony jól jöhet egy ágaprító gép.

Ezek a gépek készülnek elektromos és benzines kivitelben is, természetesen eltérő a teljesítményük. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mire használható fel az ágaprító által készített mulcs.

Melyik a legjobb gép?

Azt, hogy kinek melyik a jobb megoldás az dönti el, hogy mekkora a kert amiben kertészkedünk, mekkora a növényzet, illetve van-e lehet lehetőség áram vételezésére. Ha nagyon gyorsan szükségünk van egy benzines ágaprítóra webáruházból, akkor azt könnyen be tudjuk szerezni, hiszen minden tudnivalót megosztanak velünk az oldalon, az készülékek teljesítményéről, áráról, jótállási feltételeiről.

Sokféle anyag alkalmas mulcsozásra, a legnépszerűbbnek talán a fenyőkéreg számít. A mulcs hozzájárul, hogy szép, egységesen rendezett legyen a kertünk, bárhol szépen mutat ha egységesen van elrendezve.

A következő 5 tipp, amire felhasználhatod a mulcsot

Szerencsére bőven akad lehetőség, amihez jól jön egy kis aprólék.

1. Talajtakaró

Nagy területeken lévő cserjék és virágzó növények alá talajtakaróként, hiszen a beterített mulcs nem engedi a gyomokat elterjedni azon a területen, nem szárad ki a termőtalaj alatta.

2. Esztétikus hatásként sziklakertbe

Sziklakertekbe ahol a kövek között egységes hatást hoz létre.

3. Előkertbe

Előkertben az esztétikai hatás miatt, és az öntözés csökkentése miatt.

4. Zöldségesbe

Zöldséges kertbe gyalog utak vagy járdák kialakításához, így nem gyomosodik, és esős időben is könnyen megközelíthetők a zöldségek.

5. Szobanövényekhez és cserepesekhez

Szobanövények és dézsás udvari növények cserepeire takarásként, meggátolja a talajból a nedvesség elpárolgását.

Milyen előnyei vannak a mulcsozásnak?

A mulcs használata számos előnnyel jár, azonban ezek a hatások akkor tudnak igazán érvényesülni, ha megfelelő vastagságban és mennyiségben terítjük a talajra.

Nagyon hasznos az alkalmazása mert a leterített növényi réteg védi a talajt, a nagyobb esők esetén megakadályozza a saras, álló vizes területek kialakulását, védi a gyökereket a fagyoktól, a tűző naptól, és nem engedi kiszáradni a földet.

A fenyőmulcs további előnye, hogy savanyítja a talajt, és tápanyagot biztosít a növényeknek. Legalább 5 cm legyen a terítés vastagsága, így lesz igazán hatásos. Leterítése előtt szépen gyomláljuk ki a területet, aztán egyengessük el a mulcsot.

Később nem nagyon van vele teendőnk mint felfrissíteni a takarást, pótolni az elporladt réteget. Ha csak a gyomok miatt miatt alkalmazzuk, érdemes alá geotextíliát teríteni.

A mulcsnak létezik apróbb és nagyobb fajtája, a nagyobb a tuják, díszfák cserjék alá való, az apróbb a virágágyásokba.

Összegezve: Akinek kertje van, növénye, fái, cserjéi is vannak, annak mindenképpen érdemes beruháznia egy ágaprító gépre, hiszen folyamatosan, ahogy öregszik a kert, egyre nagyobb hasznát veszi. Ha lehetőségek engedik, akkor a benzines üzemelésű változat kényelmesebb, könnyebben telepíthető át a kert bármely részére.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.