étel kiszállítás Budapest

Tudtad, hogy az élelmiszerhulladék közel 40 százaléka a háztartásokban keletkezik? És hogy egy átlagos magyar család évente körülbelül 270 kg élelmiszert dob a szemétbe, több mint 120 000 forint értékben?

Igaz, hogy a hulladék egy része fogyasztásra nem alkalmas (pl. csontok), a kukába kerülő ételek többsége viszont a túlvásárlásból vagy figyelmetlenségből származó, már nem kívánt vagy megromlott maradékokból, vagy a tévesen ehetetlennek ítélt részekből (almahéj, kenyérhéj, reteklevél stb.) áll.

Ezek egy kis tervezéssel és odafigyeléssel elkerülhetőek lennének. A tudatosabb élelmiszer felhasználással és a pazarlás csökkentésével pedig a pénztárcánkat is kímélhetjük, hiszen csak azokat az alapanyagokat fogjuk megvenni, amit utána el is fogyasztunk!

Nézzünk szembe a tényekkel: mi is kerül a kukába?

Sokan észre sem veszik, mennyi ehető élelmiszert dobnak ki nap mint nap. Az első, változáshoz vezető lépés, hogy ha fájdalmas is, tudatosítsuk magunkban a pazarlásunk mértékét.

Vezessünk legalább egy hétig hulladéknaplót, és vizsgáljuk meg, ebből mik azok az ételek, amikkel valaki akár jól is lakhatott volna! A sokkoló információk tudatában a jövőben jobban megnézzük majd, mi kerüljön a szemetesbe, vagy akár már a bevásárlókosárba!

Tervezzük meg a heti menüt!

Ha tehetjük, a legjobb, ha egész hétre megtervezzük a menüt, és a kitalált receptekhez igazítjuk a bevásárlólistánkat. Nézzünk körül a hűtőben, kamrában, ne szerezzünk be olyan hozzávalót, amiből bőven van a mi konyhánkban is.

Sőt, ha babkonzervből négy is akad a polcon, vagy szembejön velünk egy közeli lejáratú, családi kiszerelésű tejföl, igazítsuk ezekhez a menüt, kerüljön az asztalra bableves vagy tejfölös rakott krumpli!

Vásároljunk tudatosan, ne dőljünk be az akcióknak!

Alapszabály, hogy ha jót akarunk magunknak, bevásárlólista nélkül ne induljunk útnak! A következő kihívás, hogy igyekezzünk ellenállni minden csábításnak, és tényleg csak azokat az élelmiszereket vegyük meg, amik az alaposan megtervezett listánkra felkerültek.

Ehhez segítség lehet, ha nem éhesen, hanem jóllakottan vágunk bele a bevásárlásba, illetve az 1-et fizet 2-t kap típusú akciókat is végiggondoljuk, főleg a friss, romlandó termékek esetében: biztosan el fog fogyni a nagyobb mennyiség is? Azzal ugyanis nem spórolunk, ha végül kidobjuk!

Kerüljük el a sok maradékot ebéd menü rendelés segítségével!

Főzés közben nem mindig könnyű megbecsülni a megfelelő adagok mértékét. Mivel jobban félünk attól, hogy nem jut mindenkinek a menüből, hajlamosak vagyunk túlfőzni magunkat. Van, hogy szándékosan vetjük be a tízliteres kondért, mondván, így legalább több napra kipipálhatjuk a család etetésével járó munkát.

Azonban harmadjára már nem esik olyan jól a rántott hús vagy a paprikás krumpli, a finom falatok pedig a hűtő egy elfelejtett sarkában, majd napokkal később a szemetesben végzik. Az étel szállítás ezzel szemben megoldja helyettünk a porciózás problémáját, hiszen, ha legalább a hétköznapokon a kaja kiszállítás mellett döntünk, mindig pont egy adagnyi, és változatos fogáshoz juthatunk.

Ráadásul az étel kiszállítás Budapest környékén túl is, minden nagyobb településen elérhető szolgáltatás!

Használjuk bátran a fagyasztót vagy adományozzunk rászorulóknak!

Ha mégis elszámoltuk magunkat néhány adaggal, vagy utolsó pillanatban lemondták a vacsoravendégek a meghívást, ne feledkezzünk el a háztartás egyik leghasznosabb találmányáról, a fagyasztóról!

Fagyasztással pedig nem csak az étel pazarlását csökkenthetjük, hanem a kiürült fagylaltos és tejfölös dobozoknak is új értelmet adhatunk! Érdemes kisebb adagokra elosztani a maradékot: könnyen szebbé tehetjük a rohanós hétköznapokat, ha csak ki kell kapni egy-egy tányérnyi melengető levest vagy főzeléket!

Ha pedig nincs kedvünk (vagy helyünk) a fazék alján maradt egy adag leves fagyasztásával bíbelődni, az említett fagyisdobozban az utcán elhelyezett ételgyűjtő szekrényekben is elhelyezhetjük, ahol a rászorulók megtalálhatják. Fontos, hogy másnak is csak olyan minőségű ételt ajánljunk fel, amit mi is jó szívvel elfogyasztanánk!

+1 tipp haladóknak: Komposztáljunk!

Érthető, hogy első hallásra idegenkedünk a komposztálástól, pedig kiváló módszere ételeink újrahasznosításának! Egy kertes házban nem jelent különösebb munkát és problémát egy komposztáló elhelyezése, a végtermékkel pedig organikus módon tápláltatjuk növényeinket, gyümölcsfáinkat.

Lakásban sem elképzelhetetlen folyamat, hiszen egy megfelelően záródó berendezéssel teljesen szagmentesen gyűjthetjük a komposztálnivalót.

Kép forrása: Tadam.hu

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.