újrahasznosítás

Az elmúlt évtizedben nem csak Magyarországon hanem külföldön is jelentős mértékben fellendült az ingatlanpiac. Megnövekedett az igény nagy mennyiségben a lakásokra. Az eladó használt lakások értéke ennek megfelelően emelkedésnek indult.

A piacon megjelenő kínálat azonban nem tudta kielégíteni a keresletet. Ennek okai, hogy hirtelen nagyszámú érdeklődés mutatkozott elsősorban a nagyvárosokban, valamint sok külföldi vevő is megjelent a magyar piacon.

Mindez arra ösztönözte az ingatlan fejlesztőket, hogy sok új minden igényt és réteget kielégítő lakóépületeket építsenek.

Népszerű projektnek számítanak a rozsdaövezeti fejlesztések. Rozsdaövezetnek nevezik azokat a városrészeket, melyeken korábban ipari, kereskedelmi célokra készült létesítmények állnak.

Ezeket az épület komplexumokat (gyárak, üzemek, járműtelepek, raktárak) már régóta nem az eredeti funkciójának megfelelően használnak. A legtöbbet bontásra szánnak, hogy helyén új szép lakókörnyezetet hozzanak létre.

Bevált módszerek

Egy fejlesztési projekt kivitelezése minden esetben a terület megtisztításával kezdődik. Szerencsés esetben bőséges idő áll rendelkezésre egy-egy épület szakszerű elbontására. Bontásra szakosodott vállalkozások rendszerint igyekeznek minden anyagot külön eltávolítani.

Fa alapú parketták, beépített bútorok, nyílászárók kézi kiszerelést követően szállítható. Sok esetben tüzelőként felhasználják. A régi üvegfelületeket zúzott állapotban üvegfeldolgozóba szállítják. Műanyag vagy gumi burkolatokat típustól függően válogatják és újrahasznosításra elszállítják.

Az elektromos hálózat vezetékeit manuálisan eltávolítják és előkészítik darabolásra, darálásra. Fűtőtesteket kézi vágógépekkel tudják gyorsan lebontani. A kábelhálózathoz hasonlóan fémipari újrafeldolgozásra elszállítják. Miután minden emberi erővel, kézi bontással megoldható munka befejeződik, birtokba veszik a területet a bontógépek.

Ezek gyakran masszív lánctalpas rakodógépek, melyek karjaira különféle kanalakat vagy ollókat esetleg hidraulikus bontókalapácsot szerelnek. Biztonsági előírásoknak megfelelően ezekkel a gépekkel kívülről kezdik meg a bontást.

Fémek bontása

A munkák során a legtöbb nehézséget a bontandó épület szerkezetében található acél anyagok okozzák. A betonszerkezetek vasalatai kifognak a kanalas és bontókalapácsos gépeken. Hidraulikus rakodógépollót kell használni, hogy szállítható darabokra tudják vágni az acélrudakkal átszőtt betontömböket. Ugyan ez a módszer a fűrési rendszerek vas csőhálózatának darabolására is.

A kezelhető méretűre darabolt tömbökről a betont bontókalapáccsal lefejtik. Az így kinyert acélt vágó és bálázó gépek segítségével tudják tömbösíteni és beolvasztásra előkészíteni.

Egy-egy bontás során szükség lehet a helyszínen is előkészítésre. Mobilis megoldásként alkalmaznak szállítható mini bálázó gépet is. Így kellő gondossággal minden kinyert fém építőelem – még a legkisebb is – bálákká formálható és könnyedén, gazdaságosan elszállítható újrahasznosításra.

Nagyobb vas és acél tárgyakat (lemezek, csövek, oszlopok, gerendák, stb.) szállíthatóvá darabolást követően fémhulladék feldolgozó telepre szállítják. Ott válogatást követően nagyobb méretű és teljesítményű vágó-bálázó gépekkel tömbösítik, majd szállítják tovább beolvasztásra.

Ezekkel a gépekkel szakszerű, gyors, hatékony és minőségi munkát lehet végezni. Segítségükkel az újrahasznosítás folyamata egyszerűsödik és nem utolsó sorban jelentősen támogatják a feldolgozóipari vállalkozások mindennapi életét.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.