grillezés

Amikor feltesszük a kérdést, hogy vajon mi adja meg a grillételek velejét, a legtöbben a húsokat adják válasznak. Hogy jól kell őket megválasztani, nem mindegy, milyen állat, melyik része, és hogy az állat hogyan is nevelkedett. 

De ha jobban belegondolunk, még a legfinomabb hússzelet is csak egy ízetlen “lapka” lesz a megfelelően megválasztott fűszerezés nélkül. Márpedig mindenki azt szeretné elérni, hogy a vendégei mind a tíz ujjukat megnyalják az evés után. Éppen ezért készítettünk egy útmutatót, hogy milyen húsokhoz melyik fűszereket érdemes párosítani.

Neked megvan már a tökéletesen bevált fűszerezési recepted minden hústípushoz? Ha nincs, vagy csak szeretsz folyamatosan kísérletezgetni, a Grillplaza.hu-n találhatsz fűszereket és szószokat, amiket kipróbálhatsz a következő sütögetések során.

A pácok típusai

A húsokat sütés előtt szokás valamilyen fűszerrel bepácolni. Ezek közé tartozik a szárazpác, aminek során egy kis olajjal bekenjük a sütni kívánt hús felületét, majd a fűszerekkel bedörzsöljük, és kis pihentetés után már mehet is a rácsra. 

A gyorspác egy másik lehetőség, itt egy előre elkészített páclébe mártjuk a húst rövid időre, majd azután fogunk hozzá a sütéshez. Abból kifolyólag, hogy ez egy folyékony állagú fűszerorgia, jobban be tud ivódni a rostok közé, ezért nemcsak egy ízletes kérget képez a hús felületén, hanem a belső részeken is jól érezhető lesz a hatása.

Amennyiben egy igazán nagy darab húst tervezel egyben megsütni, tanácsos fontolóra venni a pácfecskendő használatát. Ezzel ugyanis olyan helyekre is eljuttathatod a fűszeres levet, ahová már magától nem tudna beivódni hosszas pácolás során sem.

Csirkemell fűszerezése

A legtöbb húst érdemes valamilyen pácban legalább egy kicsit megforgatni, hogy kellemesen fűszeres íze legyen. A csirkemell esetében igazán kényelmes dolgunk van, hiszen megvásárolhatjuk már előre pácolt verzióban is, valamint léteznek kifejezetten csirkemellhez készült bolti fűszerkeverékek és szószok is. 

De ha esetleg mégis kipróbálnál egy otthon kikeverhető pácot érdemes adni egy esélyt az alábbi receptnek: keverjünk össze egy kiskanál fokhagymaport, egy kiskanál őrölt köménnyel, fél-fél kiskanál pirospaprikával és őrölt korianderrel, majd adjunk hozzá még egy negyed kiskanál tengeri sót és borsot. Ezt az elegyet keverjük ki két evőkanálnyi olívaolajjal, majd kenjük rá a csirkemell felületére.

Barbecue szósz

Ez a szósz kifejezetten lassú sütéshez javasol, hiszen magas cukortartalma miatt nem tanácsos 130 Celsius foknál magasabb hőmérsékleten sütni. Ha mégis megtesszük, nagyon hamar égett ízt kapunk végeredményül. De szerencsére az oldalas és az egyéb barbecue finomságok kifejezetten kedvelik ezt a hosszú időn át tartó nagyon lassú sütési módot.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.