sárgarépa

Az otthon termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek számos pozitív hatásuk van az életünkre és az egészségünkre. Ezt egy nemrég publikált kutatás is alátámasztja, ami a Critical Reviews in Food Science and Nutrition c. folyóiratban jelent meg 2020 decemberében.

A kutatást a Kelet-Angliai Egyetem (UEA) végezte, és az alacsony és közepes jövedelmű országok háztartásait vizsgálta. A vizsgálatok során kimutatták, hogy a saját élelmiszer termesztése segíti a szülőket abban, hogy megakadályozzák az alultápláltság vagy a vitaminhiányos betegségek kialakulását.

Ezek a gyerekek változatosabban étkeztek, vagyis különböző és nélkülözhetetlen tápanyagokhoz jutottak, így egészségesebbek lettek. A kutatások azt is kimutatták, hogy ezek a gyerekek magasabbak is a társaiknál, ami szintén a változatos és tápanyagban gazdag étkezésre vezethető vissza.

Ez a tanulmány a helytelen táplálkozás okozta szembetegségekre és megoldásukra is kitért. A xerophthalmia egy olyan szembetegség, ami a rendellenes szemszárazsággal és gyulladással jár, főleg az A-vitamin hiány okozza.

A tanulmány részleteiről

A vizsgálatot az afrikai és ázsiai országokban, köztük Nigériában, Ghánában, Indiában, Kambodzsában, Mozambikban, Ugandában, Kenyában és Burkina Fasóban végezték. Megismertették a nőket az otthoni gazdálkodással, majd vizsgálták ennek gyermekekre gyakorolt hatását.

Az otthoni gazdálkodás magában foglalta az A-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek termesztését is, mint például az édesburgonya, és egyes helyeken a gazdálkodás kiterjedt csirketenyésztés megtanítására is.

Az oktatás után a kutatók éveken át követték nyomon a családok életét, és a gyermekek egészségének alakulását. Vizsgálták mennyire alultápláltak, de a növekedésüket is pontosan nyomon követték, nemcsak a súly, de a magasság tekintetében is.

Hogyan előzheti meg a házilag termelt élelmiszer a szembetegségek kialakulását?

A vizsgálatot külön kiterjesztették a xerophthalmia nevezetű szembetegség vizsgálatára is. A szegény országokban ez a betegség meglehetősen gyakori. Az A-vitamin hiány okozza, szemszárazságot és szemgyulladást eredményez, később pedig visszafordíthatatlan vaksággal is járhat.

Az A-vitamint főleg a táplálkozásunk során juttatjuk a szervezetünkbe, és hiánya számos más betegség kialakulásához is vezethet.

Emiatt sok országban A-vitamin pótlási programokat szerveznek a gyermekek számára, de sajnos vidéki térségekben élő gyermekekre ez nem terjed ki. A vizsgálat során lényeges pont volt, hogy a gazdálkodás oktatása az A-vitaminban gazdag zöldségekre és gyümölcsökre is kiterjedjen.

Ugyanis azok a gyerekek, akik rendszeresen fogyasztanak A-vitaminban gazdag élelmiszereket, kevésbé vannak kitéve az előbbi kockázatoknak.

Milyen következtetés vonható le a tanulmány alapján?

A tanulmány során kiderült, hogy azok a gyerekek, akinek a szülei otthon kertészkednek, és megtermelik az élelmiszert, egészségesebbek, sőt magasabbak a társaiknál.

Vagyis a gazdálkodás oktatása azokon a területeken, ahol jellemző a xerophthalmia, az alultápláltság, vagy a gyermekhalálozás, hatékony módszer lehet az egészségi állapot javítására. Ezt különösen azokra a területekre terjesztenék ki, ahol az A-vitamin pótló program elmarad, vagy nem terjed ki.

Chizoba Bassey, az UEA norwichi orvosi egyetem kutatója, aki a szisztematikus felülvizsgálatot végző csoportot vezette, úgy nyilatkozott, hogy arra nincs elegendő bizonyítékuk, hogy a házi kertészkedés megakadályozza a xerophthalmia kialakulását, ugyanakkor bizonyíthatóan hatással van rá.

Tehát az otthoni gazdálkodás segíthet a fenntarthatóság elérésében, az A-vitamin-hiány kezelésében, és kiegészítheti az A-vitamin-pótlási programokat.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: University of East Anglia. „Household-grown food leads to improved health for children.” – ScienceDaily

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.