palánta

A kertészkedés egy kevésbé elterjedt hobbi, de manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez nem véletlen, ugyanis több szempontból fantasztikus döntés az, ha belevágunk a „földművelésbe”. Lássuk, miért!

Spórolás, olcsó

Bizony nem elhanyagolható szempont a költség, főleg így a koronavírus járvány idején, amikor a szankciók miatt néhányan könnyedén szorult helyzetbe kerülhettünk.

Megtanultuk, hogy az sem olyan egyszerű, hogy elsétálunk a helyi zöldségeshez, vagy a szupermarketbe és elénk tárul a friss, zamatos zöldségek, gyümölcsök kínálata, hiszen a korlátozások ideje alatt nemcsak nekünk kellett házon kívül tartózkodásaink számát minimálisan tartani, hanem a beszállítóknak, fuvarozóknak is.

Ezzel ellentétben, ha magunknak termelünk, sokkal olcsóbban jövünk ki végeredményben. Az „csak” egy dolog, hogy az általunk termelt zöldség, gyümölcs sokkal ízletesebbnek fog hatni többek között azért, mert a mi munkánk gyümölcse. De a termék tényleges árán kívül a boltig elhasznált üzemanyag árát is meg tudjuk spórolni, ami csekély összegnek tűnhet, de sok kicsi sokra megy.

A tudatos életmód része

Ha tudatos életvitelünket minél inkább szeretnénk kimaxolni és folyamatosan fejlődni ilyen téren is, akkor ajánlatos azonnal belekezdenünk a kertészkedés tevékenységébe.

Sokkal megbízhatóbb forrás, ha magunknak termeljük ki az általunk sűrűn fogyasztott zöldségeket, gyümölcsöket, hiszen folyamatosan végig kísérjük a termés fejlődését. Tudjuk, mivel kezeljük a növényt, honnan vettük a magvakat, milyen táptalajban tartjuk.

Tudatosság – komplex jelentésű szó. Nemcsak azt jelenti, hogy figyelünk, mit viszünk be a szervezetünkbe. Persze ez lenne a kiindulópont, de épp olyan fontos azt is szem előtt tartanunk, milyen külső hatások érnek minket. Ami a bőrápolás témakörét illeti, gondoltuk-e volna, hogy a görögdinnye, a méz vagy akár egy áztatott teafilter regeneráláshoz használható?

Nagyon sok, természetesen előforduló forrás létezik annak érdekében, hogy kialakítsunk egy olyan rutint, amely hálássá teszi az egyik legfőbb szervünket: a bőrt. Igényel némi utánajárást, hogy mit és hogyan szabad használni, főleg az arcbőrünket tekintve. Az sem mindegy természetesen, hogy mennyi ideig hagyjuk hatni az adott hatóanyagot.

Kreatívkodás

Ha elsősorban a kreatív energiák felszabadítása lenne a cél a kertészkedéssel, ezt is megtehetjük. Feldobhatjuk kis palántáinkat apróságokkal, amelyek sokkal jobb kedvre derítenek minket, illetve azt, aki esetleg belát a kertünkbe. Ilyenek lehetnek a Pepco akciós újság által kínált díszítőelemek, melyek vidám hangulatukkal és színes verziójukkal, formájukkal kölcsönöznek felhőtlen légkört kertünkben.

Kiválaszthatunk több különálló, de mégis összepasszoló dolgot, és otthon külön kreatív időtöltés keretein belül megcsinálhatjuk magunknak a kerti dekoráció elemeit. Ezzel is növelve eszmei értéküket, hiszen ez nem kevés belerakott energiát, időt igénylő folyamat.

Ha a szemünket is elkápráztatja azzal, hogy különböző, varázslatos színekben pompáznak virágaink, illetve környezetünk, az külön jó. Ha van lehetőségünk csinosítani az utcánkat, nyugodtan ültessünk ki virágokat a kerten kívülre és csaljunk pár mosolyt a járókelők arcára.

kertészkedés

Kép forrása: Pixabay.com

Kikapcsolódás

Terápiás jelleggel is űzhetjük ezt a hobbit. Van, akit a takarítás nyugtat meg egy stresszes, nehéz nap után, azonban van, aki attól derül jobb kedvre, ha növényeit, palántáit gondozhatja.

Ha utóbbi csoportba tartozunk, mindenképp próbáljuk ki, hogy nyugtalanságunk közepette átültetünk egy virágot egy a sufniból előkerült, rég elfeledett cserépbe, vagy másmilyen táptalajra cseréljük az aktuálisat.

A kiegyensúlyozott, harmonikus életmód eléréséhez szükségünk van valamilyen hobbira. Lényegében nem számít, mit csinálunk, ha rendszeresen jelen van életünkben és örömet okoz nekünk. Próbáljunk ki minél több dolgot, sosem lehet tudni, melyik tevékenységet fogjuk szívünkbe zárni!

Képek forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.