növényápolás

A zöldségek termesztése során olyan problémával is találkozhatunk, amire nem is gondolunk, amikor kimegyünk a veteményes kertbe.

A nap káros sugarai – különösen az UV-B sugárzás – ugyanis már kora tavasztól kezdve egyre erőteljesebben érik a bőrünket, s egészen késő őszig hatással van rá. Akár fél-egy óra kerti munka is erős terhelést jelenthet a bőrünk számára.

Az UV-sugárzás bőrre gyakorolt hatása

A környezeti hatások közül a legjelentősebb mértékben az UV sugárzás felelős a bőr öregedéséért. A folyamatot azonban nevezhetjük károsításnak is, melynek hatása ráadásul az évek alatt összeadódik.

Már rövid távon is szárítják a bőrt az UV-sugarak, hosszútávon pedig olyan tartós bőrelváltozásokat okoz, mint az öregségi foltok, a köznyelvben csak zsírcsomónak nevezett milliák, vagy a több és mélyebb ránc kialakulása.

A bőrt érő napsugarak hatására a bőrben szabadgyökök képződnek, amit a bőrnek ellen súlyoznia kell, hogy regenerálódhasson.

Az UV sugárzás – még télen is -, az egyik legjelentősebb bőröregítő faktor. Rendkívüli mértékben károsítja a bőrt, ráadásul a hatás évek alatt összeadódik. A bőrt érő sugárzás eredményeként szabadgyökök képződnek, amelyeket a bőrödnek kompenzálnia kell, a bőrödnek regenerálódnia kell.

Rövid távon az UV sugárzás szárítja a bőrt, így veszít nedvességtartalmából. Hosszú távon pedig tartós bőrelváltozásokat is eredményezhet: apró göbök – a köznyelvben csak zsírcsomóknak hívott milliák -, öregségi foltok, valamint több és mélyebb ránc  jelenik meg.

Ráadásul a bőröd vízmegtartó és regenerálódási képessége az évek előrehaladtával – nem látványosan, de már a húszas éveid közepétől – csökken, akkor láthatod, hogy minél idősebb vagy, az UV-sugárzás annál erőteljesebb hatást gyakorol a bőrödre.

Ha jól belegondolunk, akár napi fél óra szabadban töltött idő alatt is jelentős UV-sugárzás érheti a bőrt még felhős időben is. A vérbeli kertészek viszont hosszú távra terveznek: a arcbőr egészséges állapotának megőrzéséhez is szükséges ez a megközelítés.

Nem ijesztgetésnek szánom, jómagam is önfeledten töltöttem órákat a napon még huszonéves koromban, majd rájöttem, hogy jobban kell figyelnem magamra, s a bőrömre, miután megjelentek az első foltok.

Kertészkedés közben is védd a bőrödet!

A bőrödet főként valódi, fizikai védelemmel vértezd fel, például használj saját kertészsapkát, ami tavasztól őszig árnyékot biztosít az arcodnak, talán teljesen el is takarja a homlokodat. Érdemes a szemedet is védeni napszemüveggel, ami a szemkörnyéki ráncok kialakulását is mérsékelheti.

Viselj kertészkesztyűt is, ha nem zavar nagyon a kerti munkában. Akármilyen hatásos fényvédőt, naptejet használsz, tényleges árnyékot nyújtó ruhadaraboknál és kiegészítőknél nincs jobb eszköz.

A napvédelem második védvonalát az arcodon és a kézfejeden is használható fényvédő termékek, naptejek jelentik. Használatuk nem csak napsütésben, de borús időben is ajánlott, igen, akkor is, ha csak 20 percet töltesz el a kertben.

Alakítsd ki rutint, hogy amikor készülődsz a kerti tevékenységre, akkor automatikusan felkened a fényvédőt. Külön is kiemelném a kezeket, mivel ritkán gondolnak az emberek arra a bőrfelületre, pedig magától értetődőnek kellene lennie.

A kezeken a bőr vékony és érzékeny, akárcsak az arcodon, így legalább annyira érdemes gondoskodnod róla, mint az arcbőrödről.

Mit érdemes tudni a ma kapható fényvédőkről?

Kertészként minden bizonnyal neked is különleges kapcsolat fűz van a természethez, így talán arra is kiemelt figyelmet fordítasz, hogy az általad használt kozmetikumok is természetesek legyenek. A mai, modern fényvédő termékeket két fő kategóriába lehet besorolni.

A kémiai fényvédők – egyszerűen fogalmazva – elnyelik a káros UV-sugarakat, azonban hatással vannak a hormonrendszer működésére, az esetek többségében nem jótékony módon. Ezzel szemben a fizikai fényvédők az apró ásványi részecskék segítségével védik a bőrt, egyfajta tükörként verik vissza a napsugarakat.

Azonban a fizikai fényvédőkkel is óvatosan kell eljárni, nagyon nem szerencsés belélegezni őket, ezért is tilos a spray formátumú naptej használata. Krémek formájában felkenve a bőrre viszont alapvetően ártalmatlanok, amennyiben nem nano, hanem normál méretű szemcsék találhatóak benne.

Tehát válassz ha szeretnéd fizikai fényvédős naptejet, ha el szeretnéd kerülni a hormonkárosító vegyi anyagokat. De mindenképpen ügyelj rá, hogy nem-nano méretű fizikai fényvédő összetevő legyen a választott termékben.

Ahhoz, hogy megtaláld a legjobb fényvédőt arcra, már csak a többi potenciális káros vegyi anyagra, valamint a tartósítószerekre és a színezékekre kell figyelemmel lenni.

Több szempontból is ideális márka lehet a Wooden Spoon naptej, ami olyan naptejeket készít az egész család számára, melyek fizikai fényvédőknek minősülnek, s normál méretű (nem-nano) cink-oxidot tartalmaznak.

Ezen kívül csak nagyon kevés egyéb összetevővel rendelkeznek, leginkább a bőr számára jótékony hatásokkal bíró természetes olajokat és vajakat tartalmaznak, így akár babákon, gyerekeken is bátran használhatóak.

Az ajkaidról se feledkezz meg! Olyan fényvédős ajakbalzsamok is kaphatóak már, melyek szint szintén fizikai fényvédős összetevőket tartalmaznak.

Amennyiben nem szeretsz kesztyűben kertészkedni, akkor érdemes a kezeidre is gondolni: a kézfejeken található bőr is egészen vékony, hajlamos a gyors öregedésre – nem is véletlenül a kezükről szokták lelesni a sztárok valódi életkorát.

A fentebb említett Wooden Spoon fényvédő készítményei shea vajat és kakaóvajat is tartalmaznak, így nem csak a káros napsugaraktól védenek, hanem azonnal ápolják és hidratálják is a kertészkedésben megviselt kézbőrt.

Bízom benne, hogy meghallgatásra találnak a javaslataim, melynek köszönhetően nem csak a kertben és a kerti munkában leled majd örömödet, hanem a sokáig sima és egyenletes felületű arcbőrödben is.

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Lettuce Grow

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.