macska

Habár egy macska gondozása és etetése alapvetően nem nagy feladat, mégis sokféle módon lehet benne hibázni. Persze a legtöbb gazdi jó szándékához nem fér kétség, csakhogy az utánajárás hiánya vagy a régi beidegződések követése miatt előfordul, hogy a cica táplálása mégsem lesz megfelelő. Nézzük is, hogy mikre kell a leginkább odafigyelni!

Száraz vagy nedves eledel?

Alapvetően mindkettő jó választás, de hangsúlyozzuk, hogy csakis akkor, ha a kínált táp jó minőségű. Mert sajnos az üzletekben sok olyan silány összetételű eleséget is lehet kapni, amivel az állat ugyan jóllakik, de semmiféle hasznos tápanyaghoz nem jut belőle, sőt hosszú távon még ártalmas is lehet neki. Persze aki nem tanulmányozza át alaposan az összetevőket, az nincs tisztában ezzel.

Érdemes tehát megbízható márka termékeit választani, például a Happy Cat tápokat a Petguru webshopjából. A németországi gyártó csak gondosan válogatott összetevőket alkalmaz, melyeket szigorú minőségellenőrzésnek vetnek alá. Az eledelekben nincs szója, mesterséges aroma, színezék és tartósítószer sem, az összetétele pedig maximálisan kielégíti a macskák tápanyagigényét.

Ha tehát jó minőségű termékeket választasz, akkor a száraz eledel és a nedves táp is jó választás. Érdemes akár mindkettőt kínálni cicádnak, és ő majd eldönti, hogy épp melyikből szeretne falatozni. Amennyiben a választott ízesítés elnyeri a tetszését, mindkét típusú eleséget örömmel elmajszolgatja.

Hányszor etessük egy nap?

Ez függ az állat étvágyától, illetve attól, hogy mennyit van egyedül. Ha kora reggeltől késő délutánig távol vagy, akkor reggel célszerű annyit adni neki, amennyivel estig jóllakik. Ha pedig vagy te, vagy egy másik családtagod egész nap otthon tartózkodik, akkor több kisebb részletben is etetheted.

Bár minden cica más, de a legtöbbjük nem szokta túlenni magát: ha jóllakik, otthagyja a maradékot, és majd később visszatér. Persze kivételek lehetnek, ha például több cicád van, akkor előfordulhat, hogy “csak azért is” mindent megesznek, ami a táljukba kerül, mert nem akarják, hogy a többiek lecsapjanak a maradékra. Ez esetben nem szabad túllépni az ajánlott adagot, mert elhízás lehet a vége.

Mit ne adj a macskának?

Most már talán a legtöbb gazdi számára alapvető, hogy a cicáknak nem adunk ételmaradékot és emberi fogyasztásra szánt élelmiszert. Vagyis tilos a kenyér, a csoki, a parizer, a májkrém és hasonlók.

De sok gazdi fejében még mindig él a régi beidegződés, miszerint a macskák nagyon szeretik a tejet és a tejfölt. Való igaz, hogy a legtöbb cirmosnak nincs ellene kifogása, viszont nagyon nem tesz jót nekik, ugyanis a felnőtt macskák laktózérzékenyek, így a tejtermékek puffadást, hasmenést okoznak náluk.

Ha ragaszkodsz a tejhez, akkor vásárolj speciális macskatejet, ha pedig elárvult, még anyatejes kiscicát nevelsz, akkor neki macskáknak készült tejpótló tápszerre van szüksége. Lényeg a lényeg, a tehéntej és a belőle készült élelmiszerek minden formája tiltólistás!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.