malac

A világ megállás nélkül változik, fejlődik. A mezőgazdasági élet szintén sok érdekességet rejt, ami mellett nem szabad elmenni. Ebben a cikkben az új megoldásokról és hírekről beszélünk.

A hidrogén fontossága a magyar gazdaságban is megjelent

A V4-es országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) konferenciáján a gazdaság javításáról is szó volt, írja a gepkozvetito.hu. Mindenki egyet értett azzal, hogy előbb vagy utóbb elkerülhetetlenné válik a hidrogén technológiai felhasználása. A klímasemlegesség egy olyan cél, ami 2050-re van kitűzve, azonban most kell megtalálnunk a tökéletes megoldásokat.

A hidrogén nagy előnye, hogy még nincs teljesen felfedezve, tehát rengeteg lehetőséget tartogat. A segítségével más energiákat is tárolhatunk, miközben a hidrogén válik a fő energiahordozóvá. Megújuló energiaforrásként sokkal fontosabbnak számít, mint a többi importált üzemanyag.

Itt jön a képbe a másik probléma: az import. Amikor a külföldi ellátásra vagyunk utalva, akkor bármelyik pillanatban megemelkedhetnek az árak. A hidrogén ezzel szemben sokkal függetlenebb, így nem kéne szerződésekhez és külföldi árakhoz kötni.

Az államtitkár szerint a kormány időben felismerte a hidrogénben rejlő lehetőségeket, és létrehozta a Magyarország Nemzeti Hidrogén Stratégiáját. Ez a stratégia magában foglalja a nemzeti gazdaság kiépítését, bár azt is meg kell nézni, hogy miként lehetne a jelenlegi gázszállítási hálózatot felhasználni.

Emellett az államtitkár arról is beszélt, hogy Magyarország jó eséllyel indul a hidrogén fellendítésében, ami a közeljövőben még fontosabbá fog válni.

Az árak elszabadultak – így válaszol az Unió

A mezőgazdasági szektor nagyon érzi, hogy az árak elszabadultak. Az Unió úgy válaszolt erre, hogy elfogadott egy tervezetet, ami bizonyos termékkörökben csökkenti az ÁFÁ-t. Jó példa erre az alapvető élelmiszerek, valamint a gyümölcsök és zöldségek.

A tervezet 2022 elején lép hatályba, azonban, hogy miként fog ez hazánkban megvalósulni, még nem tisztázott. Az ÁFA csökkentése nem először kerül a tárgyalás központjába, mivel már négy éve figyelik, hogy miként lehet kikerülni, hogy államok össze-vissza változtassák bizonyos termékek ÁFÁ-ját.

Megjelentek az új pályázatok és támogatások

A Közös Agrárpolitika új tervezete 2023 és 2027 között fog megvalósulni. Ezt a stratégiát az Agrárminisztériummal dolgozták ki, amit az Európai Bizottságnak még el kell fogadnia. Ha minden a tervek szerint megy, akkor az idei év második felében fogunk ezekről a tervekről hallani.

A Stratégiai Tervről röviden: 2023 és 2027 között 1242 millió euró lesz kiosztva. A vidék fejlesztésére 2021-tól hat éven keresztül nagyjából 4400 milliárd forint áll rendelkezésre.

Ezt kell tudni a beruházási programról

A vidékfejlesztés első szempontja az élelmiszeripar és a költséghatékony termelés. Ez a lépés szükséges ahhoz, hogy az eladások rendesen fedezzék a kiadásokat, így nem véletlen, hogy ez két program több támogatásban fog részesülni.

Itt a területalapú támogatások összegét nem lehet tudni, de az már kiderült, hogy nagyjából 165 ezer termelő tud segítséget kérni. Azt azonban fontos kiemelni, hogy az uniós változások miatt lesznek bizonyos új kritériumok is, például a burgonyatermesztés kiesik a támogatói körből.

A méhészek és a szőlő-bor-termesztők továbbra is élvezhetik a támogatásokat. A méhészek külön jól járnak, mivel 36%-kal magasabb dotációt kaphatnak, ami az egyre fogyó méhek számára vezethető vissza.

Ott van még a Zöld jövő program is, ahol hektáralapú támogatásokat lehet megkérni. Itt fogják segíteni az induló vidéki vállalkozásokat, valamint azokat a beruházásokat, amik valamilyen újítást jelentenek.

Ezek a beruházások üzemen kívüliek vagy belüliek is lehetnek. A lényege, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat új, innovatív megoldásokkal, mint pl. az elektromos hajtás, vagy a korábban említett hidrogén technológia.

A Megújuló vidék és agrárium programok a vidéki lakosokat veszik célba, akik jobb életminőséget szeretnének megteremteni. Ez a program a munkaerőhiányt és az élelmiszerellátást akarja javítani, ami a 21. század problémájának nevezhető.

Nagyon fontosnak tartják, hogy ne induljanak hátrányból azok, akik inkább vidéken szeretnének élni. Emellett azt is kiemelték, hogy a meglévő források harmadát mindig a környezetvédelemre fogják felhasználni.

Hazai veszteségek a gazdák körében

Sajnos veszteségekről is be kell számolnunk. Az élősertés piaca mindennél jobban inog, úgy tűnik, hogy egyre inkább csökken az import, és a többen az exportra támaszkodnak. Magyarországon legalább 13%-kal csökkent az élősertés exportja. Ma a sertéshús leginkább Spanyolországból, Németországból és Lengyelországból származik.

A sertésnél meg kell említeni a változó árakat is. Az előállítás nagy mértékben növekszik, így a farmos gazdák helyzete egyre nehezebb. A takarmánykukorica vagy 50%-kal emelkedett, bár a feldolgozási és értékesítési árak valamennyivel csökkentek.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő, azonban hosszú távon ez a helyzet tarthatatlan. A folyamatos veszteségek azt jelentik, hogy fejlesztés helyett a gazdák tartalékok nélkül maradnak, miközben azt nem engedhetjük meg magunknak, hogy csak az importált húsra támaszkodjon az ország.

Kép forrása: Negativespace.co

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.