facélia

A gyönyörű kék-lila színű facélia ágyások sok embert gyönyörködtetnek. A virágzó facélia rovarok sokaságát is vonzza, főleg a méheket, ezért a legjobb és legértékesebb mézelő növények közé tartozik. A kék facéliák azonban nem csak szép és mézadó virágok, hanem értékesen hasznosítható növények zöldtrágyázás céljából.

A zöldtrágyázás

A zöldtrágyázás során, olyan növényeket termesztünk az adott földterületen, amelyek kifejlődésük során ásványi anyag és szerves tápanyagforrásként szolgálnak, fokozva ezzel a talaj termékenységét. A zöldtrágyázásra használt növények egyetlen szezon alatt négyzetméterenként 8-12 gramm nitrogént juttatnak a talajba.

Ez a módszer sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint az időigényes komposzt készítése, valamint környezetkímélőbb, mint a műtrágya használata. Évente általában egyszer, megnövekedett tápanyagigény esetén kétszer vagy háromszor szokás zöldtrágyázni, a termelés ütemétől függően.

A facélia felhasználása zöldtrágyázásra

facélia mint zöldtrágya az egyik legkiemelkedőbb helyet foglalja el az erre a célra termesztett növények listáján. Kiterjedt gyökérrendszerrel rendelkező egynyári faj. A gyökérrendszere lehetővé teszi a tápanyagok felvételét a talaj mélyebb rétegeiből, amiket utána a felszíni rétegekben tárol. Viszonylag rövid, nagyjából 3 hónapos tenyészidővel rendelkezik.

Erős növekedése és intenzív sarjadzása miatt csökkenti a gyomok kialakulását. A facéliának más növényekre is kedvező hatása van, mivel egyes fajtái csökkentik a talajban lévő cisztás fonálférgek számát. Ezenkívül nem fogékony a megbetegedésekre és rendkívül ritkán támadják meg kártevők.

A facélia nagy mennyiségű szerves anyagot, főleg nitrogént hagy maga után a talajban, amely gazdagítja és javítja annak szerkezetét. Segíti a humuszképződést és jótékony hatása van a talaj vízraktározó képességére, ezzel is védi a kiszáradástól és a talajeróziótól.

Hogyan és mikor vessük el a facéliát?

A facéliát használhatjuk elő vagy utóveteményként is. Általában évente kétszer ültetik, kora tavasszal és ősszel, betakarítás után. A tavaszi ültetés célja a talaj dúsítása közvetlenül az aktuális termés előtt, az őszi ültetés pedig megakadályozza, hogy a talaj télen túlságosan kiszáradjon vagy befagyjon.

Jól tűri a meleget, a szárazságot és a szelet is. A facéliának nincs különleges talajigénye, könnyen termeszthető. A legjobb, ha 2-3 centiméter mélységben vetjük el a magjait, és vékony földréteggel takarjuk le, mivel jobban csírázik sötétben, mint napfény hatására.

Ha célunk nem elsődleges a zöldtrágya, hanem a facélia mező kialakítása, úgy a vetést július közepétől augusztus közepéig érdemes elvégezni. Fontos megjegyezni, hogy a talaj „borítás” nélkül degradálódik, ezért nem érdemes parlagon hagyni az adott földterületet.

A facélia számos más előnye mellett kiváló méhlegelő létrehozására is, mert a méhek reggeltől napnyugtáig látogatják. A növény 30 méhnek adhat otthont négyzetméterenként. Méztermése tiszta vetés esetén a meddő talajon 180 kg/ha, termékeny löszös talajokon akár elérheti a 1100 kg/ha-t is. A Primag oldalán vonzó vetőmag kínálat áll rendelkezésre.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.