árnyékolás

Bármennyire is szeretjük a napfényt, valamilyen árnyékoló eszközre mindenképpen szükség lesz. A betűző nap fénye és hője nem mindig szerencsés. Hogy ezt megfelelően visszaszorítsuk, elengedhetetlen a védelem. A fény ellen elegendő lehet egy sötétítőfüggöny, de a hő már sokkal komolyabb kihívást jelent.

Többféle megoldás közül válogathatunk

Ha megnézzük az RS Ablak árnyékolástechnika felhozatalát, akkor láthatjuk, hogy már több eszköz is elérhető arra, hogy a fény és a hő ellen hatékonyan védekezzünk. Az egyik első kérdés, amire meg kell találnunk a választ, hogy belső vagy külső árnyékolót szeretnénk felszerelni?

Egyáltalán melyik jelent hatékonyabb védelmet a hővel szemben? Az ablakban lévő üveg átlátszó, így a fény mellett a hőt is beengedi. Ezt a benti tárgyak elnyelik és kisugározzák magukból, amit viszont kifelé az üveg már nem enged át.

Ezt leegyszerűsítve üvegházhatásnak nevezzük, ami egy üvegházban, télikertben nagyon hasznos tud lenni, de a nappaliban, a hálószobában vagy a konyhában már kevésbé. A bent rekedő meleg télen még jól is jöhet, de a nyári hőségben kifejezetten kellemetlen tud lenni.

Ezért is fontos, hogy a hőt megpróbáljuk kint tartani. Ez már meg is adja a választ az első kérdésre: a legjobb, ha az üvegen kívül elhelyezett árnyékolóval próbálkozunk, mivel az sokkal hatékonyabb megoldást jelent.

Köztes megoldásnak számít az, ha a rolót vagy reluxát két üvegréteg közé helyezzük, mivel jobb, mint a belső árnyékolás, de kevésbé hatékony, mint a külső eszközök. A két üvegréteg között elhelyezett roló a hőenergia nagy részét elnyeli, de azt rögtön elkezdi kisugározni, így a benti üveget felmelegíti és a meleg bekerül a belső térbe.

Milyen külső árnyékolók érhetők el?

Az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb megoldás a redőny. A mai modern kialakításoknak köszönhetően UV-stabilizált, időjárásálló berendezést fogunk kapni. Több alapanyagból is készülhetnek: elérhető műanyag, alumínium, de még faredőny is. Nem mindegy, melyiket választjuk, mivel mindegyik kialakítás más-más előnnyel, funkcióval rendelkezik.

Általában a műanyag és az alumínium közül érdemes választani, mivel azok a sötétítés és árnyékolás mellett védelmet nyújtanak a szél, hideg, csapadék, meleg és még a zaj ellen is. A hőszigetelt redőnyök akár 20-25%-os energiamegtakarítást is eredményezhetnek.

Ezenkívül elérhetőek még napellenzők, ponyvák, zsalugáterek, zsaluziák, roletták, reluxák, szalagfüggönyök és még sávrolók is.

Keressük meg a leghatékonyabb megoldást

A fény ellen számtalan módon védekezhetünk, de a hő már teljesen más kérdés. Ha utóbbi is fontos szempont számunkra, akkor mindenképpen a leghatékonyabb eszközt kell felszerelni. Ilyen lehet a már említett műanyag és alumínium redőny.

Utóbbit gyakran szokás még biztonsági redőnynek is nevezni, mivel a külső betolakodók ellen is védelmet nyújt. A műanyag redőnyöket okos funkciókkal is el lehet látni (például automata motoros rendszerrel).

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.