fűnyíró

A fű gondozása a legtöbbek számára egy kényelmetlen, ugyanakkor nem kikerülhető kötelesség. Mert hát a fűszálak kétségtelenül az ég felé törnek, s minél több csapadékot szárít fel a napfény, annál gyorsabb ez a felfelé nyújtózkodás. Igen ám, de vajon milyen elvek mentén érdemes nyírni a füvet?

Levegőszennyezés nélkül is borítékolható a hatékonyság!

legjobb akkumulátoros fűnyíró titka hatékonyságában rejlik. Jól teljesít, miközben a kezelése pofonegyszerű. És még a környezet védelme is megvalósulhat, hiszen az akkumulátoros technológiának köszönhetően semmiféle károsanyag kibocsátásról nincs szó. De ez még nem minden, már ami az előnyöket illeti.

A kompakt eszköz csendes. Akár még vasárnap délelőtt is bátran elővehető a sufniból, vagy garázsból. Egyetlen szomszéd sem ellenkezhet, mert a használata jóformán hangtalan. Ez, szemben a motoros variációval olyan pozitívum, ami gyakorlatilag felülmúlhatatlan.

Ami pedig az üzemeltetését illeti: az akkumulátor sokat bír, s benti töltéssel biztosítható számára a megfelelő energiafröccs.

Amire, azonban hangsúlyos odafigyelni az a terep milyensége. Esőben, vagy esőzés, locsolás után a fűnyírás nem javasolt. Egyrészt a nedvesség a szerkezetnek nem tesz jót. Másrészt mivel a fűszálak egymáshoz, valamint a talajhoz tapadnak így a kurtításuk kifejezetten problematikus.

Az extra zsombékos, kátyús, gödrös terepeket is jobb elkerülni, s előbb ildomos a lyukakat feltölteni. Hiszen a járhatatlan terület gondozása szinte lehetetlen, ami egyet jelent a gazok és egyéb nem kívánatos növények elburjánzásával.

Nem kell, hogy a fű hossza feltétlenül azonos legyen az egész kertben. Például a kerti bútor szett körül jó ötlet röviden tartani a gyepet, a könnyű megközelíthetőség és használat érdekében. Viszont az udvar kevésbé forgalmas részein bátran maradhat némi dzsungel hangulat, koordinálható keretek között természetesen.

A fűre ősszel is figyelni kell?

De még mennyire! A fákról lehulló levelek egyfajta szigetelőrétegként “funkcionálnak”, azaz alattuk megrekedhet a nedvesség. Így az egész évben becsülettel ápolt gyep bepenészesedhet, s rohadásnak indulhat. Ezért az avar folyamatos eltakarítása, ezáltal a szellőzés biztosítása kulcsfontosságú.

A kitartó gondozás, a megfelelő mennyiségű és minőségű napfény és csapadék együttesen olyan üde gyepszőnyeget hozhatnak létre, amire öröm ránézni és rálépni. Utóbbi persze csak engedéllyel!

Kép forrása: Shutterstock.com / Szerző: Rolandas Grigaitis

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.