uborka

Az uborka egy rendkívül izgalmas növény, jótékony hatásai miatt többen az úgynevezett szuperzöldségek közé sorolják, mások ezzel szemben azt mondták, hogy az uborka nem is zöldség, hanem gyümölcs.

Legyen akárhogy is, ami tény, hogy a fogyasztása rendkívül jótékony hatású az emberek, de még az állatok egészségére is.

Régebben nem véletlenül etettek ugyanis uborkát a szárnyasokkal. A magas víz- és vitamin tartalma miatt ugyanis olyan hatást fejt ki, hogy az állatok nem lustulnak el és nem zsírosodik a testük. A végeredmény pedig az, hogy finomabb kisütve az a kacsa, amelyik evett uborkát, mint az, amelyik nem.

Ma már kevesen tartanak otthon szárnyasokat, de kutyát annál többen, érdemes tudni, hogy rájuk is kedvezően hat az uborka fogyasztása. A kutyusok egészséges etetéséről itt olvashatsz bővebben, de az uborka kapcsán annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy az ebek szervezetére is hidratáló hatású.

Mindenekelőtt a nyári forróságban van kiváló hatása, mivel egyrészt segíti az emésztést, másrészt pedig a magas víz- és vitamin tartalma miatt csökkenti a kutyusok ivóvíz igényét.

Ha például kirándulni megyünk a kedvencünkkel, mindenképpen érdemes vinni magunkkal uborkát is. De most nézzük meg általánosságban azokat a bizonyos jótékony hatásokat.

Miért érdemes rendszeresen uborkát fogyasztani?

Antioxidáns bomba

A szuperzöldség kategóriát mindenekelőtt a magas antioxidáns tartalma miatt kapta meg az uborka. Található benne béta-karotin, mangán, flavonoidok, lignánok és triterpének.

Ennek köszönhetően az uborka fogyasztása több területen is nagyon jótékonyan hat az egészségünkre. Csökkenti a koleszterinszintet és így a szív- valamint érrendszeri betegségek kialakulását. Gátolja a rákos sejtek képződését és egészében javítják az immunrendszer működését.

Hidratáció

Sokan csak legyintenek a fenti szóra, pedig a rendszeres hidratáció elengedhetetlen egy emberi vagy állati szervezet megfelelő működéséhez.

Az uborka 95 százalékban vizet tartalmaz, amivel segíti a test mindennapi regenerációját. Hozzá járul ahhoz, hogy a bőrünk minél tovább szép- és fiatal maradjon, valamint az egészséges emésztést is elősegíti. A bőr szépségéhez nem mellesleg a magas kálium-, magnézium- és szilícium tartalom is hozzá járul.

Csökkentheti a vércukorszintet

Az uborka héjában természetes szterolok találhatók, amelyek csökkentik a szervezet koleszterinszintjét és így gátolják a cukorbetegség kialakulását. Több kutatás is igazolta, hogy azoknál az embereknél, akik cukorbetegek és egy-két hónapon keresztül uborkát fogyasztottak, csökkent a szervezetben a vércukorszint.

Jótékony az emésztésre

Mivel az uborkának magas a víz tartalma, de emellett rostban is gazdag, így nagyon kedvezően hat a bélműködésre.

Elősegíti a belek megfelelő mozgását és főleg székrekedés esetén lehet áldásos hatású egy-két uborka elfogyasztása.

Szép szemek és ránctalanítás

Főleg a Hollywood-i filmekben találkozhatunk a jelenettel, amikor a sikeres művésznő uborkával a szemén fekszik le aludni. Nos, ez koránt sem véletlenül van így, hiszen a zöldségben lévő vitaminok és antioxidánsok kiváló ránctalanító hatással bírnak.

Kiegészítendő a dolgot, ez nem csak a szem esetében van így, de az uborka egészében hidratálja a bőrt, támogatva ezzel annak fiatalos és ráncoktól mentes formáját. A pozitív hatása nem csak külsőleg, de belsőleg is bizonyított.

Uborka a csontokért

Az uborkában kiemelten nagy mennyiségben van jelen a K-vitamin, ami elengedhetetlen a csontok megfelelő növekedéséhez, illetőleg a későbbi egészséges működéséhez.

Több kutatás is bizonyítja, hogy az uborka fogyasztása gátolja a csontritkulást, és már minimális napi fogyasztás mellett is elősegíti a csontok egészségét.

Egészséges vesék

Mivel az uborka fogyasztása csökkenti a vér húgysavszintjét, így a vesék működésére is áldásos a hatása. Segíti a méregtelenítést és hozzájárul a szervek megfelelő működéséhez. Ezért a veseproblémáknak küzdőknek kifejezetten ajánlott a rendszeres uborka evés.

Kép forrása: Canva.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.