borsó

A borsó (Pisum sativum) a pillangósvirágúak családjába tartozó növény, mely egyike az emberiség legrégebbi kultúrnövényeinek. Zöldségként és takarmányként is felhasználásra kerül, Magyarországon a konyhakertekben is gyakran termesztik.

B1, B2 és C-vitamint tartalmaz, szénhidrát és fehérje tartalma is jelentős, kalóriaértéke majdnem eléri a burgonyáét. A borsó levesként, főzelékként, püréként és köretként elkészítve is ízletes.

Az üzletekben konzervként és mélyhűtött formában is forgalmazzák. Mivel jól bírja a fagyasztást, ezzel a módszerrel a saját magunk által termesztett borsó is könnyen tartósítható.

A termesztett zöldborsófajtákat három nagyobb csoportba sorolhatjuk, a kifejtőborsók jellemzően rövid tenyészidejűek, a velőborsók hosszabb tenyészidejűek, a cukorborsók pedig ehető hüvelyűek.

Mielőtt belevágnánk a borsó termesztésébe először érdemes megismerkednünk a borsó fajtáival, igényeivel és a termesztés menetével is.

Borsó fajták

borsó

Kép forrása: Pixabay.com

Cukorborsó fajták

Frühe Heinrich: A legkorábban frissen, hüvelyestől fogyasztható fajta. A növény 65-70 cm magas. A hüvely világos-sárgászöld színű, 10-11 cm hosszú, hajlott, hegyes végű.

Toledo sugar: Korai, erős növekedésű, hüvelyestől fogyasztható fajta. A hüvelyek 10-11 cm hosszúak, világoszöldek.

Giant sugar: Nagyon korai, élénkzöld színű fajta, zsenge állapotban hüvelyestől is fogyasztható. A hüvelyek 11-12 cm hosszúak, szálkamentesek. A növény erős növekedésű, 85 cm magas, így támrendszer, háló vagy kordon szükséges a termesztéséhez. Fogyasztható nyersen salátákba, párolva vagy főzve köretként. Fagyasztásra is alkalmas.

Borsó vetőmag vásárlás >>>

Kifejtőborsó fajták

Rajnai törpe: Korai 40-45 cm magas, közép-zöld színű gyengén fogazott levélkés fajta. Virágzása korán, 54 napra következik be, virágszíne fehér. Hüvelye közép-zöld színű, 7-8 cm hosszú, hegyes hüvelyvégű. Növényenkénti hüvelyszám: 5-6 db. A hüvelyben a mag közép-sötétzöld színű.

Debreceni világoszöld: Korai, 35-45 cm magas, házikerti termesztésre alkalmas fajta. A levelek közép-zöld színűek, enyhén márványozottak, közepes nagyságúak. A Rajnai fajtával azonos időben virágzik. Világoszöld színű, 8-10 cm hosszú hüvelyek alakja egyenes, a vége hegyes. Hüvelyenként 8-10 db, világoszöld mag képződik.

Debreceni sötétzöld: Közép-korai, házikerti termesztésre alkalmas fajta. A növény 45-55 cm magas, világoszöld levelei keskenyebbek, mint a Debreceni világoszöld fajtáé. Sokáig virágzik, a hüvelyek folyamatosan képződnek. Sötétzöld színű hüvelyek hajlottak, 7-8 cm hosszúak, végük hegyes. A magvak színe sötétzöld. Hüvelyenként 7-8 db mag képződik.

Facima: Őszi- és kora tavaszi vetésre is alkalmas, középmagas (40-50 cm) növekedésű, közepes szárszilárdságú, zömök fajta. Március eleji vetés esetén tenyészideje 75 nap. Virágai párosával helyezkednek el, a növény felső harmadában. A hüvelyek rövidek (5-6 cm), keskenyek, gyengén hajlottak, tompa végűek. A kifejlett hüvelyben 6-7 db világoszöld mag van.

Glória de Quimper: A legkorábban vethető, elsőként termést adó, friss fogyasztásra alkalmas, igen korai kifejtőborsó. Tél alá illetve téli vetésre is alkalmas. A növény lombja 35-40 cm magas, laza növekedésű. Hüvelyei világoszöldek, melyekben 6-7 db világoszöld szem van.

Borsó vetőmag vásárlás >>>

Velőborsó fajták

borsó

Kép forrása: Pixabay.com

Zsuzsi: Késői, nagy termőképességű, magas szárú (80-85 cm) velőborsófajta. A hüvelye igen hosszú (9-10 cm) és 8-10 sötétzöld, nagyméretű szemet tartalmaz. Jó állóképességű, hüvelyei könnyen kifejthetők.

Karlos: Hosszúhüvelyű, nagymagvú velőborsófajta. A növény a 80 cm-es magasságot is elérheti. Hüvelye 10 cm hosszú, enyhén ívelt, hegyes végű, 10-12 db nagy szemet tartalmaz.

Debreceni korai velő: Korai, házikerti termesztésre alkalmas fajta, mely, 40-45 cm magas. A levelek közép-zöldek, enyhén márványozottak. A Rajnai és Debreceni világoszöld fajtától 1-2 nappal korábban virágzik. A hüvelyek sötétzöld színűek, enyhén hajlottak, végük hegyes. A hüvelyek hossza: 9-10 cm. A bennük képződő magvak (8-9 db/hüvely) sötétzöld színűek.

Ujmajori korai: Intenzív fajta, mely jó tápanyagellátottságot igényel. Az átlagos növénymagasság 60-70 cm. Hüvelyei párosan helyezkednek el, 7-8 cm hosszúak és 7-10 mm átmérőjű, sötétzöld szemeket tartalmaznak.

Coral: Korai érésű fajta. A növény 60-65 cm magas. Hüvelye sötétzöld, 7-8 cm hosszú és 7 nagy szemű, édes magot tartalmaz.

Kelvedon csodája: Korai, 45-60 cm magas, sötétzöld színű gyengén fogazott levélkés fajta. Virágzása korán, 57 napra következik be. Hüvelye közép-zöld színű, 7-8 cm hosszú, hegyes hüvelyvégű. Növényenkénti hüvelyszám: 5-6 db. A hüvelyben a mag színe közép zöld.

Rondo: Friss fogyasztásra és mélyhűtésre kiválóan alkalmas, óriás hüvelyű velőborsó. Kiváló ízű, zsengeségét sokáig megőrzi. Sötétzöld szemszínű, egyenes, hegyes hüvelyű, kései, nagyon nagy termőképességű fajta. Hüvelyeit párosával hozza, melyek hosszúsága 10-12 cm. Magszám 8-10 szem hüvelyenként. Szemátmérője 1 cm-nél nagyobb.

Jof: Bőtermő, nagy szemű fajta. Hüvelyei 9-10 cm-esek, 8-9 db 9-11 mm átmérőjű sötétzöld szemmel.

Onward: Nagy hozamú, igen nagy szemű, nagy hozamú fajta, hüvelye könnyen fejthető. A növény 45-60 cm magas. Hüvelye nagy, széles, egyenes, tompa végű, 7-8 db sötétzöld, 10-11 mm átmérőjű maggal.

Jubileum: Nagy termőképességű, hosszú hüvelyű velőborsófajta. Átlagos növénymagassága 50-70 cm. Hüvelyei 8-10 cm hosszúak, 8-10 mm átmérőjű, sötétzöld szemeket tartalmaznak.

Borsó vetőmag vásárlás >>>

A borsó igényei, termesztése

borsó

Kép forrása: Pixabay.com

A borsó világos, napos helyen, mélyrétegű, jó tápanyagellátottságú, meszes, vályogtalajokon fejlődik legszebben, de annyira nem válogatós a talaj típusát tekintve. A gyökereken élő baktériumok segítségével gyűjti a nitrogént, ennek ellenére meghálálja a nitrogén és foszfát műtrágyát is.

A borsó tolerálja a szárazságot, de ahhoz, hogy a magok szépen csírázzanak, valamint hogy bőséges hüvelyhozamra számíthassunk, mindenképpen öntözni kell. Ha a virágzás és a kötődés idején, öntözéssel ellensúlyozzuk a szárazságot, szinte biztos, hogy bőséges termésre számíthatunk.

A borsó hidegtűrő növény, már 3-4 fokon csírázik, vetni február végén, március elején kezdhetjük szabadföldbe. Azért, hogy minél tovább teremjen érdemes szakaszosan vetni és eltérő tenyészidejű fajtákból választani. A legrövidebb tenyészidejű fajták a vetéstől számítva 11-12. hét múlva már szedhetők.

Júliusban szintén vethetünk borsót, azonban jó, ha tudjuk, hogy a nyári borsó alacsonyabb lesz, és kevesebb hüvelyt köt, de ősz elején igazi érdekességnek számít a friss borsó. Védett helyeken novemberben vethető az Expressz borsó, melyet télen lombtakarással kell védeni az erősebb fagyoktól.

A borsó vetéséhez alakítsunk ki sorokat, a sortávolság 12-25 cm legyen attól függően milyen magasra növő borsófajtát választottunk. Az alacsony növésű borsót kisebb, a magasabb növésűt nagyobb távolságra vessük. A magok 5-6 cm mélyen legyenek.

A magasabbra növő borsófajták támasztékot igényelnek, ehhez használhatunk elágazó gallyakat, amelyeken a borsó meg tud kapaszkodni a kacsaival. A magvetést kapáljuk, tartsuk a talajfelszínt porhanyósan, húzzuk ki a gyomokat és szárazabb időszakokban öntözzük.

A letermett borsót gyökerestől tépjük ki, a talajból, helyén más növényeket (káposzta, uborka, cékla) termeszthetünk. Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.