brokkoli

A brokkoli a káposztafélék családjába tartozó zöldség, melynek rózsáját, mellékrózsáit és a szára egy részét fogyasztjuk. C-vitaminban, karotinban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag zöldség, mely más káposztaféléknél könnyebben emészthető.

Elkészíthetjük párolva köretként, rakott ételként, főzelékként, krémlevesként egyaránt. Kiskertben való termesztése sem túl nehéz, kevésbé igényes, mint például a karfiol, ráadásul többször terem.

Helyre vetéssel és palántázással is termeszthetjük, rövid (40-75 nap), középhosszú (60-90 nap) és hosszú tenyészidejű (70-100 nap) fajták közül egyaránt választhatunk.

Brokkoli fajták

Ha szeretnénk a kertben brokkolit termeszteni, több fajta közül választhatunk, ezeket mutatjuk be röviden a továbbiakban.

Calabrese: Mélyhűtésre és friss fogyasztásra is alkalmas korai szabadföldi fajta. Rózsája közép-zöld színű, a főrózsa leszedését követően, kisebb méretű oldalrózsákat hoz, melyeket folyamatosan lehet szedni.

Miranda: Őszi szabadföldi termesztésre alkalmas középkései fajta. Nagyméretű rózsája lila színű.

Brokkoli vetőmag vásárlás >>>

A brokkoli igényei, termesztése

brokkoli

Kép forrása: Pixabay.com

A brokkoli fényigényes zöldség, napos helyen fejlődik legszebben, tápanyagban gazdag, mélyen felásott talajban, öntözés mellett. Árnyékos helyen felnyurgul, virágzata nem fejlődik megfelelően, csak napos helyen lesz nagy és tömött.

Szabadföldbe vetni, vagy palántáit ültetni, ősszel mélyen felásott, frissen trágyázott talajba érdemes a megfelelő fejlődés érdekében. A brokkoli más káposztafélékhez hasonlóan, érzékeny a mikroelemek hiányára, ezekre levélsárgulással, lombhullásra, termés csökkenéssel reagál, ezért nyáron lombtrágyázzuk.

A brokkoli gondozása ezen felül a kapálásból és gyomlálásból, 4-5 alaposabb öntözésből, valamint növényvédelmi teendőkből áll. Kártevők közül a levéltetvek, valamint a káposztalepke hernyóinak megjelenésével számolhatunk, melyek ellen növényvédő szerekkel védekezhetünk.

A palántaneveléshez beltérben március közepén vethetjük el a magokat, szaporítóládába, vagy műanyag pohárba. A palántákat ültessük szét, hogy a szabadba földlabdával együtt lehessen kiültetni őket. A palánták kb. 6-7 hét alatt érik el azt a fejlettséget, hogy kiültethetjük őket a szabadba.

Viszonylag szélvédettnek és fagyvédettnek számító kertekben a szabadföldbe vetés is eredményes, melyet áprilisban kezdhetünk meg. Készítsük elő az ágyást és húzzunk sorokat. A magokat ritkán vessük el, 2-3 cm földdel takarjuk őket. A vetést öntözést kövesse.

A kikelt növényeket ritkítsuk 50 cm-es tőtávolságra, ha elérték a 3-4 lombleveles fejlettségi állapotot. A felesleges palántákat átültethetjük máshova, vagy akár oda is ajándékozhatjuk. Gondozzuk a fiatal növényeket a korábban írtak szerint.

A brokkoli nyáron gyorsan fejlődik, fontos, hogy időben leszedjük rózsáit, akkor érdemes betakarítani, amikor a rózsák már kifejlődtek, de nem nyíltak szét.

Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.