burgonya

A burgonya (Solanum tuberosum) vagy egyszerűen csak krumpli burgonyafélék családjába tartozó növény. Eredeti élőhelyén évelő, termesztésben egyéves növényként termesztjük keményítőben gazdag ízletes gumójáért. Föld alatt kifejlődő gumói keményítő tartalmuk miatt, alkalmasak krumplicukor előállítására is, a krumplicukorból alkohol is készíthető.

A krumpli változatosan elkészíthető konyhai alapanyag, leves és főzelék főzhető belőle, fogyaszthatjuk olajban, vagy zsírban sütve, húsételekhez köretként, kenyér és egyéb kelt-, sült- és főtt tészták, saláták készítéséhez is kitűnő.

Krumplit kertben vagy akár egy nagyobb dézsában is termeszthetünk, a termesztés előtt azonban érdemes megismerkednünk a burgonya fajtáival, igényeivel és a termesztés menetével is.

Burgonya fajták

burgonya

Kép forrása: Pixabay.com

Red Scarlett: Korai érésű, bőtermő, közepes nyugalmi idejű burgonyafajta. Gumója ovális, közép-nagy-, illetve nagyméretűre is megnő. Kifejezetten ízletes, „A-B” főzési típusba sorolható.

Cleopatra: Rövid tenyészidejű, primőr-termesztésre kiemelten alkalmas, korai érésű, bőtermő burgonyafajta, mely rendkívül ízletes.

Esmee: Kimagasló terméshozamú és szép megjelenésű burgonya. Korai, élénkpiros héjú sárga húsú étkezési fajta. A betakarításkori fizikai behatásokat jól tűri, nem szürkül.

Marizza: Középkorai, piros héjú, sárga húsú hosszúkásan-ovális sok gumót nevelő burgonyafajta. Nem szétfövő étkezési fajta, sütve kitűnő.

Rudolph: Piros héjú, fehér húsú étkezési fajta, sekélyen ülő, mély piros szemekkel. Kiemelkedő terméshozamra képes. Főzési típusa AB enyhén lisztes, de nem szétfővő. Nagyon sokáig tárolható jó minőségben.

Balatoni rózsa: Ovális alakú sötét rózsa héjú, és sárga húsú, nagy gumójú fajta. Bőtermő, korai tenyészideje ellenére is jól tárolható.  Rendkívül ízletes étkezési burgonya. Vékony héja miatt kíméletesen kell betakarítani.

Agria: Az egyik legkedveltebb sárga héjú burgonyafajta. Magas terméshozamú, széles körben felhasználható, nagyon ízletes, jól tárolható burgonya.

Maestro: Az Agria fajtából nemesített rendkívül ízletes burgonyafajta, kiváló hasábburgonya alapanyag. Az Agriánál rövidebb érésidő, erős formai stabilitás, kiváló étkezési minőség jellemzi.

Desiree: Az egyik legelterjedtebb étkezési burgonya, mivel könnyen termeszthető és bőtermő. Gumója jól bírja a szárazságot és a mechanikai behatásokat is, környezethez való alkalmazkodása nagyfokú. Változatosan felhasználható, megbízható holland burgonyafajta.

Arizona: Korai, nagy termőképességű, jól tárolható sárga héjú, világossárgás húsú, nem szétfővő, alacsony szárazanyag tartalmú burgonyafajta.

Fabiola: Magas terméshozamú, kimondottan jól tárolható, piacos, nem szétfövő étkezési burgonya.

Evolution: Primőr-termesztésre kiválóan alkalmas, gyors kezdeti fejlődésű, korán beérő, nagy terméshozamú fajta. Lazább szerkezetű talajt, valamint folyamatos, egyenletes vízellátást igényel.

Kondor: Nagy hozamra képes, nagyméretű gumókat nevelő, régóta termesztésben lévő, országosan csökkenő termőterületű étkezési burgonya.

Cherie: Előhajtatva primőrként a piacok keresett terméke, bőtermő, jól tárolható, tetszetős formájú, sima héjú fajta. Kiváló íz, szép forma és megbízható minőség jellemzi. Saláták, hidegkonyhai ételek minőségi alapanyaga.

Impala: Magas hozamra képes, szép gumóformájú fajta. Konyhakész csomagolásra és mosott áruként való forgalmazásra is az egyik legjobb fajta.

Ranomi: Korai, sárga héjú, krém sárga húsú, étkezési burgonya, az Impala nemesített fajtája. Hosszan tárolni csak csírázás-gátlóval lehetséges. Nem szétfővő, alacsony szárazanyag tartalmú fajta.

Sarpo Mira: Bő termőképességű, jól tárolható, hosszú tenyészidejű, általános felhasználásra alkalmas burgonyafajta.

Gazdabolt országos szállítással, akár 24 órán belül! >>>

A burgonya igényei, termesztése

burgonya

Kép forrása: Pixabay.com

A burgonya nem tartozik a legigénytelenebb növények közé. A burgonya alapvetően a hűvös, csapadékos klímát kedveli, de hazánkban is jól termeszthető napos, világos helyen, rendszeres öntözés mellett, a megfelelő szerkezetű és tápanyag ellátottságú talajba ültetve.

A szélsőséges talajtípusokat leszámítva szinte bármilyen talajban megterem, de legjobban a semleges vagy kissé savanyú, homok, vagy homokos vályogtalajokban fejlődik.

Kálium és magnézium igénye jelentős, nitrogén igénye is számottevő. A káliumot ősszel kell kijuttatni a talajba, míg a nitrogént, melyre főként a csírázás és a gumóképződés közötti időszakban van szükség, tavasszal, az ültetést megelőzően.

A krumpli termesztése során további tennivalóként a töltögetést kell megemlíteni, és a növényvédelmi feladatokat. A töltögetés megakadályozza, hogy a burgonya szára elterüljön, segíti a gumókötődést és gátolja a gyomosodást. A töltögetést először 10-15 cm-es szármagasságnál végezzük el és ismételjük meg néhány alkalommal.

A burgonyát számos betegség és kártevő károsíthatja, kártevők közül leggyakoribb a burgonyabogár, betegségek közül a burgonyavész és a vírusos betegségek okozzák a legnagyobb problémát.

A krumpli termesztése a gumók elültetésével történik, a gumókat március közepétől április közepéig ültethetjük el jól előkészített ágyásba. Az ültetéshez 15-20 cm mély fészkeket, vagy árkot készítsünk és helyezzük bele a gumókat a csírás végükkel felfelé.

A gumókat csak vékonyan fedje föld, ha könnyebben kiszáradó talajba ültetjük őket, akkor 2-3 cm-rel kerüljenek mélyebbre. A fiatal növényeket gondozzuk a korábban írtaknak megfelelően.

A betakarítást akkor kezdhetjük meg, ha lezajlott a virágzás. Ehhez húzzuk ki a növényt és forgassuk ki a talajból a gumókat.

Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.