Burgonya termesztése – Részletes útmutató

burgonya

A burgonya (Solanum tuberosum) vagy egyszerűen csak krumpli burgonyafélék családjába tartozó növény. Eredeti élőhelyén évelő, termesztésben egyéves növényként termesztjük keményítőben gazdag ízletes gumójáért. Föld alatt kifejlődő gumói keményítő tartalmuk miatt, alkalmasak krumplicukor előállítására is, a krumplicukorból alkohol is készíthető.

A krumpli változatosan elkészíthető konyhai alapanyag, leves és főzelék főzhető belőle, fogyaszthatjuk olajban, vagy zsírban sütve, húsételekhez köretként, kenyér és egyéb kelt-, sült- és főtt tészták, saláták készítéséhez is kitűnő.

Krumplit kertben vagy akár egy nagyobb dézsában is termeszthetünk, a termesztés előtt azonban érdemes megismerkednünk a burgonya igényeivel és a termesztés menetével is.

A burgonya igényei, termesztése

burgonya

Kép forrása: Pixabay.com

A burgonya nem tartozik a legigénytelenebb növények közé. A burgonya alapvetően a hűvös, csapadékos klímát kedveli, de hazánkban is jól termeszthető napos, világos helyen, rendszeres öntözés mellett, a megfelelő szerkezetű és tápanyag ellátottságú talajba ültetve.

A szélsőséges talajtípusokat leszámítva szinte bármilyen talajban megterem, de legjobban a semleges vagy kissé savanyú, homok, vagy homokos vályogtalajokban fejlődik.

Kálium és magnézium igénye jelentős, nitrogén igénye is számottevő. A káliumot ősszel kell kijuttatni a talajba, míg a nitrogént, melyre főként a csírázás és a gumóképződés közötti időszakban van szükség, tavasszal, az ültetést megelőzően.

A krumpli termesztése során további tennivalóként a töltögetést kell megemlíteni, és a növényvédelmi feladatokat. A töltögetés megakadályozza, hogy a burgonya szára elterüljön, segíti a gumókötődést és gátolja a gyomosodást. A töltögetést először 10-15 cm-es szármagasságnál végezzük el és ismételjük meg néhány alkalommal.

A burgonyát számos betegség és kártevő károsíthatja, kártevők közül leggyakoribb a burgonyabogár, betegségek közül a burgonyavész és a vírusos betegségek okozzák a legnagyobb problémát.

burgonya

Kép forrása: Pixabay.com

A krumpli termesztése a gumók elültetésével történik, a gumókat március közepétől április elejéig ültethetjük el jól előkészített ágyásba. Az ültetéshez 15-20 cm mély fészkeket, vagy árkot készítsünk és helyezzük bele a gumókat a csírás végükkel felfelé.

A gumókat csak vékonyan fedje föld, ha könnyebben kiszáradó talajba ültetjük őket, akkor 2-3 cm helyezkedjenek mélyebben. A fiatal növényeket gondozzuk a korábban írtaknak megfelelően.

A betakarítást akkor kezdhetjük meg, ha lezajlott a virágzás. Ehhez húzzuk ki a növényt és forgassuk ki a talajból a gumókat.

Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com