cékla

A cékla a répa (Beta) nemzetségbe tartozó zöldségféle, ahova többek között a mángold, a cukorrépa és a takarmányrépa is tartozik. C-vitaminban gazdag, ízletes zöldség, melyből remek savanyúság, saláta és leves (borscs) is készülhet.

Céklát magunk is könnyedén termeszthetünk, mivel nem tartozik a különleges igényű zöldségek közé. Fejlődési ideje kb. 90-100 nap, nyári és őszi betakarításra is termeszthetjük. A nyáron felszedett céklát frissen fogyasztjuk, az őszi termés alkalmas hosszabb tárolásra.

A cékla száraz helyen összefonnyad, ezért hűvös, párás helyen kell tárolni, például a pincében. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor homokba fektetve tároljuk, időnként vízzel spricceljük, így biztosítva a nedvességet.

Cékla fajták

cékla

Kép forrása: Pixabay.com

Detroit: Jól tárolható, a legrövidebb tenyészidejű, fő- és másodvetésben egyaránt termeszthető fajta. Közép-nagy gumója, szabályos gömb alakú, lilásvörös színű. Lombja kicsi, pirosas.

Monika: Középkorai, nyári és őszi termesztésre alkalmas, felmagzásra nem hajlamos. A gumó gömbölyű, közép-nagy méretű. Tenyészideje vetéstől szedésig 115 nap. Héja fényes, sötétvörös, a húsa egyszínű vörös, finomszerkezetű, íze kiváló. Salátának és ivólének is remek. Sütéskor nincs kesernyés mellékíze. Levele is felhasználható.

Cylindra: Jól szeletelhető, feldolgozásra, tárolásra ajánlott, korai- és másodvetésre alkalmas bőtermő fajta. A répatest félhosszú, henger alakú, héja sima, húsa sötétvörös.

Rocket: Kiváló minőségű, bőtermő, jó ízű fajta, tenyészideje 130 nap. Gumója hengeres, közép-nagy 15-20 cm hosszú. Külső héja sötétvörös, fényes. Húsa egyszínű vörös, finom szerkezetű, jól szeletelhető.

Bíborhenger: Jól szeletelhető, ipari feldolgozásra is alkalmas, korai és másodvetésben termeszthető, henger alakú, csapott vállú cékla. Tenyészideje 90–110 nap. Húsa sötétvörös színű, a gyűrűk alig látszanak. Nagy termőképességű, a hazai viszonyokhoz jól alkalmazkodó fajta.

Rubin: Fő- és másodvetésként egyaránt termeszthető, tenyészideje 90-110 nap. A répa szabályos gömb alakú, közép-nagy. Előnyös tulajdonsága az egyöntetű intenzív vörös belső szín. Konzervipari célokra, valamint színezőanyag előállítására is alkalmas.

Tonda Di Chioggia: Rövid tenyészidejű cékla-különlegesség. Koncentrikus gyűrűi fehér és borvörös színben váltakoznak. Zöld levelei kiváló spenót helyettesítők. A répatest lapított gömb alakú, esetleg kicsit hosszúkás.

Bicores: Kora tavaszi és másodvetésben is termeszthető, repedésre és feketefoltosságra rezisztens fajta.  Színe intenzív sötét-bordó, termőképessége nagy. Sűrű vetésben bébicéklának is termeszthetjük.

Czerwona Kula 2: Rövid tenyészidejű, másodvetésre is alkalmas, egységes gömb alakú, sima répatestű fajta. Mélyvörös színű, lédús, ivólének is kiváló.

Rywal: Korai, nagy terméshozamú, jól termeszthető, vörös húsú, rendkívül ízletes hengercékla.

Bébicékla: Házikertben kis területen bébicékla termesztésére alkalmas. Gumója szabályos gömb alakú, lilásvörös színű. A szokásosnál sűrűbben vetjük és a kelés után nem egyeljük ki. Bébi céklának 3-5 cm átmérőnél szedhetjük.

Sárga húsú: Kora tavaszi és másodvetésre alkalmas cékla-különlegesség. Fiatal leveleit párolva és főzve spenótként fogyaszthatjuk, gumóját hagyományos módokon sütve, főzve, savanyítva készíthetjük el. Élénksárga húsa miatt minden ételben különleges hatást kelt.

Fehér: Fehér színű, édes ízű, gömbölyű cékla-különlegesség, mely főként friss fogyasztásra ajánlott. Bébi céklának (25-40 mm átmérő) is nevelhető, zsenge levelei is szedhetők. Középkorai fajta, egészséges, erőteljes lombozattal.

Cékla vetőmag vásárlás >>>

A cékla igényei, termesztése

cékla

Kép forrása: Pixabay.com

A cékla átlagos fényigényű növény, teljes árnyékot kivéve a kert bármely más pontján jól érzi magát, a gyökeresedés ideális hőmérséklettartománya 15-22 fok.

Talajok közül leginkább a vályogos-homokos-humuszos talajt kedveli, de alapvetően bármilyen talajban jól termeszthető, ami nem túlságosan kötött. A túlzottan kötött talajt homokos feltöltéssel, talajkeveréssel javíthatjuk.

A cékla a megfelelő fejlődéshez természetesen tápanyagokat is igényel, azonban frissen szervestrágyázott talajban gyengébb minőségű termést hoz. Másodveteményként, vagy olyan ágyásban érdemes termeszteni, ahol az előző évben történt trágyázás.

A cékla a csírázáskor és kezdeti fejlődési szakaszában kimondottan vízigényes, rendszeres, heti többszöri öntözést igényel, később már elegendő a szárazabb időszakokban öntözni. Öntözés hiányában, fás, rosszállagú gumót nevel.

A céklával kapcsolatos teendők között a gyomlálást, kapálást valamint a növényvédelmet lehet megemlíteni. Kártevők közül a levéltetű, répalégy károsíthatja, betegségek közül lisztharmat, cerkospórás levélfoltosság említhető meg.

A céklát április közepén, második felében vetjük szabadföldbe, a másodvetés ideje nyár közepén, június-július fordulóján van.

A magokat, előkészített, gyomtalanított és átforgatott ágyásba vetjük el. 40 cm-es sortávolsággal húzzunk sorokat és szórjuk a magokat a félujjnyi mély barázdákba, majd takarjuk be őket földdel és öntözzük be a vetést.

Ha a kikelt növények elérték az 5-6 cm-es nagyságot ritkítsuk őket, annyira, hogy a tőtávolság kb. 15 cm legyen. Ha szükséges később egy második ritkítást is végezhetünk, az így eltávolított növények, már annyira fejlettek, hogy akár át is ültethetjük őket máshova, vagy elajándékozhatjuk.

A fiatal növényeket gondozzuk a korábban írtak szerint. Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.