chili

A chili paprikák többnyire egynyári növények, de léteznek évelő változatok is. Fejlődésük során bokros formát vesznek fel, fél méterestől, egészen 2 méteres nagyságig is növekedhetnek a fajta függvényben.

A chili paprika az indiai, mexikói, thai és kínai konyha kedvelt fűszere. Hazánkban is nagy népszerűségnek örvend a habanero és a jalapeno chili paprika. A chilit használhatjuk frissen, vagy szárítás után őrölve, és törve.

Minden esetben járjunk el körültekintően. Ne nyúljunk a szemünkbe, és ha lehet a bőrünkhöz se érjen a paprika. Mindig alaposan mossunk kezet, ha chilivel dolgoztunk!

Ha szeretnénk ételeinket, pikáns, csípős ízzel gazdagítani, mi is termeszthetünk chilit, mivel a chili paprikák szabadföldben, valamint cserépben is nevelhetők. Cikkünkben részletesen bemutatjuk a chili igényeit, valamint a habanero és a jalapeno chili paprika termesztését is.

A chili igényei

A chili meleg és fényigényes növény, ahhoz, hogy magjai csírázzanak 20 fok körüli, a termés beéréséhez ennél magasabb hőmérséklet kell.

A talajjal szemben nincsenek különleges igényei, átlagos tápanyagtartalmú, vagy tápanyagban gazdag talajba ültessük. Ha van komposztunk, használjuk bátran, meghálálja a növény.

A chili átlagos vízigényű növény, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, ne hagyjuk kiszáradni, de ne is öntözzük túl. A föld felszínét szórjuk be mulccsal, ez segít megőrizni a nedvességet. Más teendő nem igazán akad vele, azon kívül, hogy gondoskodunk a megfelelő támasztékról.

Paprika vetőmag vásárlás >>>

A habanero paprika igényei, termesztése

habanero

Kép forrása: Pixabay.com

A habanero vagy havannai a kínai paprika (Capsicum chinense) egyik legnépszerűbb változata, mely a csípős chilik elmaradhatatlan alapanyaga. Termése ovális, lapított harang, vagy kupolás alakú, hegyes végű. Bokros növekedésű, akár 1 méteres magasságot is elérő paprikafajta.

Termése nyersen, grillezve, szárítva és savanyúságként elkészítve is fogyasztható. Saját nevelésű, lakásban előnevelt vagy boltban vásárolt palántával is elkezdhetjük a termesztését, a megfelelő gondozás mellett fényes felületű, magvakkal teli, zöld, éretten piros színű termést hoz majd.

A habanero melegigényes növény, mely tápanyagban gazdag talajba ültetve, ritkább, de bőséges öntözés mellett fejlődik és terem szépen. A talajt ahova a palántákat ültetjük, érdemes szerves trágyával feljavítani és fekete fóliával takarni.

A fóliás takarásnak több előnye is van, segít melegen tartani a talajt, megőrizni a nedvességet és gátolja a gyomok megjelenését. Az idény elején fóliasátorral is biztosíthatjuk a kellemesen meleg környezetet.

habanero

Kép forrása: Pixabay.com

Palántaneveléshez március közepén vessük el a magjait, a lakásban 8-10 hétig neveljük őket. A palántákat 6 kifejlett leveles állapotban vihetjük ki a szabadba, az ültetéshez vágjunk lyukakat a fóliába, a palántákat 45 cm-es tőtávolságra ültessük el egymástól.

A habanero paprika gondozása lényegében az öntözésből, valamint a növényvédelemből áll. A rovarok ellene erős vízsugárral, vagy rovarölő szappannal védekezhetünk.

A kalciumhiány virág és csúcsrothadást okoz, melyet a virágzás alatti bőséges öntözéssel előzhetünk meg. A gombás betegségek megjelenésének esélyét a felülről való öntözés mérséklésével csökkenthetjük.

A habanero paprika zöld és teljesen éretten pirosan is szedhető, az ízük egyforma, még mielőtt beköszönt az ősz és vele a hűvösebb időjárás, szedjük le az összes termést. A habanero hűvös helyen, akár 3 hétig is tárolható. Ha szeretnénk szárítani, vágjuk félbe.

A jalapeno paprika igényei, termesztése

A jalapeno (Capsicum annuum) az egyik leghíresebb chilipaprika, mely nevét a mexikói Xalapa városról kapta, itt hagyományosan termesztik. A jalapenot azelőtt érdemes leszedni, hogy teljesen beérne, pirossá válna a színe, zölden szedjük. A szüretelhető paprika kemény és egyszínű.

A jalapeno paprikát használhatjuk salsa, szósz, öntet készítéséhez, vagy bármilyen olyan ételhez, amelybe csípős paprika kell. Jól szárítható, de fagyasztással is tartósíthatjuk.

A jalapeno termesztésével Magyarországon is próbálkozhatunk, a sikeres termesztéshez, tápanyagban gazdag talajra, sok napfényre és bőséges öntözésre van szükség.

A jalapeno melegigényes növény, a csírázáshoz a 18-26 fokos hőmérséklettartomány tekinthető ideálisnak. A nem megfelelő hőmérsékleten, a magok nem fognak kicsírázni és palánták is elpusztulnak.

A túl magas, 32 fok feletti hőmérséklet szintén nem ideális, ennyire meleg környezetben nem számíthatunk bő termésre. Talajok közül a szerves anyagokban gazdag, jó vízelvezetésű, agyagos talajokat szereti leginkább.

jalapeno

Kép forrása: Pixabay.com

A jalapeno főként forró, száraz időszakokban bőséges öntözést igényel, az azonban nem jó, ha víz éri a termést, ezért érdemes csepegtető öntözéssel öntöznünk.

A paprika magjait tavasszal vessük el beltérben, biztosítsuk az ideális feltételeket (meleg, nedvesség, jó szerkezetű talaj). A saját nevelésű vagy vásárolt palántákat, a paradicsom kiültetése után 2 héttel ültessük el a kertben és gondozzuk tovább.

A jalapeno termesztése során növényvédelmi teendőkkel is számolnunk kell, mivel betegségek és kártevők is megtámadhatják. A jalapeno a burgonyafélék családjába tartozik, mint a burgonya vagy a paradicsom is, így az ezekre a zöldségekre jellemző kártevők és betegségek megjelenésére számíthatunk.

A levéltetvek, földi bolhák és a bagolylepke hernyói károsítják leggyakrabban, ezek ellen bio vagy hagyományos rovarölő szereket vethetünk be. Segíthet az is, ha a megfelelő öntözéssel egészségesen tartjuk növényünket, valamint az ágyást tisztán tartjuk az elhalt vagy rothadó növényi részektől.

Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Paprika vetőmag vásárlás >>>

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.