csicsóka

A csicsóka (Helianthus tuberosus) Észak-Amerikából származó, magas termetű évelő növény, melyet ehető gumójáért és dísznövényként is ültethetünk.

Levélzetét sötétzöld, kissé fakó, durva tapintású nagyméretű levelek alkotják. Felfelé álló, akár 3 méteres magasságot is elérő hosszú szárán nyílnak nap sárga virágai nyáron és ősszel.

Édeskés ízű gumóit a krumplihoz hasonló módon lehet elkészíteni, készíthetünk belőle köretet, salátát, párolhatjuk, de fogyaszthatjuk akár nyersen is például gyümölcsökkel, turmixként. Gyümölcscukor (fruktóz) tartalma miatt diabéteszben szenvedők is fogyaszthatják.

A csicsóka gumójának felülete rücskös, egyenetlen, ezért az elkészítésekor számoljunk vele, hogy tisztítása kissé lassú, körülményes konyhai munkát jelent majd.

Gazdabolt országos szállítással, akár 24 órán belül! >>>

A csicsóka igényei, termesztése

csicsóka

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Earendil

A csicsóka napos helyen, rendszeres öntözés mellett fejlődik legszebben, de egyébként jó alkalmazkodóképességű növény, mely gyorsan és erőteljesen terjed, könnyen termeszthető a kertben.

Tolerálja a száraz, gyér tápanyag ellátottságú talajokat, akár sekély termőrétegű, kötött vagy futóhomokos területekre is ültethető, de legjobban a nyirkos, üde talajokat kedveli. Meghálálja az istállótrágyázást is.

Mivel nagyon magas növény, ezért támasztékot igényel. A növény föld feletti részei télen elfagynak, gumóit azonban hónapokig fel lehet még szedni. Mivel a gumók hosszabb ideig történő tárolása nem egyszerű, ezért érdemes mindig annyit felszedni belőle, amennyit elfogyasztunk.

A kertben termeszteni a gumók elültetésével lehet, melyet októbertől május elejéig tehetünk meg, a legjobb azonban a március végi ültetési idő. Ha megtaláltuk a csicsóka igényeinek megfelelő ültetési helyet, ültessük el 6 cm mélyre, egymástól kb. fél méterre a gumókat.

A csicsóka eleinte lassan fog növekedni, ebben az időszakban figyeljünk oda a rendszeres gyomlálásra, később, mivel a kifejlett növény árnyékolja a talajt, jóval kevesebbet kell foglalkoznunk, a gyomok eltávolításával.

A gumókat októbertől lehet felszedni, ha egyszer elültettük néhány évig nem szükséges újra ültetnünk, mivel a földben maradó gumókból újra kihajt. 4-5 évente érdemes a földben maradt gumókat új helyre ültetni.

Kártevők közül a csigákat és a meztelencsigákat lehet megemlíteni, melyek főleg a fiatal hajtásokat károsítják. Betegségek közül a lisztharmat támadhatja meg. Szaporítani a gumók osztásával lehet.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Samtoucan; Wikipédia / Szerző: Earendil

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.