cukkini

A cukkini a tökfélék családjába tartozó növény, mely a konyhában rendkívül változatosan elkészíthető. Elkészíthetjük töltve, salátaként, lecsóként, pörköltként, főzhetünk belőle levest, használhatjuk sütemények, pástétomok alapanyagaként is.

Egy család számára 3-4 cukkini bokor is elegendő, nyár közepétől egészen a fagyokig takaríthatjuk be az ízletes termést, melyek közül a kb. 25 cm nagyságúak a legízletesebbek.

Ha szeretnénk cukkinit termeszteni a kertben, először érdemes megismerkednünk a legismertebb fajtákkal, igényeivel és a termesztés menetével. Lássuk a tudnivalókat!

Cukkini fajták

cukkini

Kép forrása: Pixabay.com

Black beauty: Bokor típusú, biztonságosan termő, nagy hozamú fajta. A leszedett termés nagyságától függően, változatosan felhasználható, friss fogyasztásra és savanyításra is alkalmas. Szabályos, henger alakú termése, enyhén bordázott, héja sötétzöld, húsa fehér.

Nefertiti: Bokor típusú, biztonságosan termő, nagy hozamú házikerti fajta. Fő és másodvetésre is alkalmas. Kisebb méretben leszedve rántható, a nagyobb termések, töltve süthetők.

Striato di Napoli: Bokor típusú, nagy termőképességű korai fajta, mely tavaszi-nyári termesztésre egyaránt alkalmas. Karcsú, hengeres termése 20-22 cm hosszú. Héja zöld színű, világoszöld hosszanti csíkokkal díszítve.

Striato d′Italia: Középkorai bokor típusú fajta. Hengeres, karcsú termése 22-24 cm hosszú, héja világoszöld színű, világosabb pettyekkel és halványzöld hosszanti csíkokkal díszített. Változatosan felhasználható a konyhában, attól függően milyen méretben szedjük le.

Goldena: Bokor típusú, élénksárga színű cukkini különlegesség. Termése fényes felületű, henger alakú.

Wanda: Világoszöld héjú, hengeres termésű, korai cukkini, mely szabadföldi termesztésre javasolt. Biztonságos termő fajta.

Trieszti fehér: Bokor növekedésű, fehér termésű fajta. Kis méretben leszedve, grillezve, rántva és savanyúságnak fogyaszthatjuk, a kifejlett terméseket töltve, valamint a spárgatökhöz hasonlóan is elkészíthetjük.

Tondo Chiaro di Toscana: Korai, bokor növekedésű cukkini különlegesség. Termése kerek, világoszöld színű, enyhén bordázott. Levelei sötétzöldek, foltok, pettyek nélkül. Salátaként, sütőben sütve töltve, valamint rántva is ízletes.

Tondo di Piacenza: Sötétzöld színű, gömbölyű alakú cukkini, átlagtömege 1 kg.

Cukkini vetőmag vásárlás >>>

A cukkini igényei, termesztése

cukkini

Kép forrása: Pixabay.com

A cukkini fény és melegigényes növény, mely a talaj típusára nem különösebben kényes, a legfontosabb, hogy tápanyagban gazdag talajba ültessük.

Helyigényes zöldség, tágas helyre van szüksége a megfelelő fejlődéshez, ez azt jelenti, hogy 1m-es tőtávolságot kell hagynunk, amikor kiültetjük palántáit.

A legjobb módszer, ha fészkeket alakítunk ki egymástól 1 m-es távolságban, a talajt pedig minden fészek esetében feljavítjuk istállótrágya, vagy műtrágyával kevert komposzt segítségével. Fontos megemlíteni, hogy a cukkinit minden évben a kert más részén érdemes termeszteni.

A cukkini főleg fejlődése kezdeti szakaszában számít igazán vízigényesnek, de a megfelelő fejlődéshez és kielégítő terméshez, később is öntözést igényel. További teendőként a rendszeres kapálást és a gyomlálást lehet megemlíteni.

Időnként megtámadja a lisztharmat és károsíthatják a meztelencsigák is, de szerencsére a cukkininak kevés kártevője és betegsége van.

Termeszteni előnevelt palánták kiültetésével, valamint helyrevetéssel lehet, utóbbi esetben azonban lerövidül a tenyészideje, későn kezdi érlelni terméseit, ezért inkább neveljünk palántákat és ezeket ültessük ki a kertbe. Ha mégis szabadföldbe vetnénk, azt április végétől-július közepéig tehetjük meg.

Beltéri palántaneveléshez, március-végén, április elején vessük el a magokat, jó szerkezetű földdel megtöltött poharakba 2-3 cm mélyen. A csírázáshoz kellemes meleg és fény szükséges, természetesen az öntözésről sem szabad elfeledkezni.

2-3 lombleveles állapotban kezdhetjük edzeni a palántákat, melyeket a cukkini fagyérzékenysége miatt, a fagyveszély elmúltával ültetünk ki májusban, az elkészített fészkekbe. Gondozzuk a palántákat a fent írtak szerint.

Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.