Cukkini termesztése – Részletes útmutató

cukkini

A cukkini a tökfélék családjába tartozó növény, mely a konyhában rendkívül változatosan elkészíthető. Elkészíthetjük töltve, salátaként, lecsóként, pörköltként, főzhetünk belőle levest, használhatjuk sütemények, pástétomok alapanyagaként is.

Egy család számára 3-4 cukkini bokor is elegendő, nyár közepétől egészen a fagyokig takaríthatjuk be az ízletes termést, melyek közül a kb. 25 cm nagyságúak a legízletesebbek.

Ha szeretnénk cukkinit termeszteni a kertben, először érdemes megismerkednünk az igényeivel és a termesztés menetével. Lássuk a tudnivalókat!

A cukkini igényei, termesztése

cukkini

Kép forrása: Pixabay.com

A cukkini fény és melegigényes növény, mely a talaj típusára nem különösebben kényes, a legfontosabb, hogy tápanyagban gazdag talajba ültessük.

Helyigényes zöldség, tágas helyre van szüksége a megfelelő fejlődéshez, ez azt jelenti, hogy 1m-es tőtávolságot kell hagynunk, amikor kiültetjük palántáit.

A legjobb módszer, ha fészkeket alakítunk ki egymástól 1 m-es távolságban, a talaj pedig minden fészek esetében feljavítjuk istállótrágya, vagy műtrágyával kevert komposzt segítségével. Fontos megemlíteni, hogy a cukkinit minden évben a kert más részén érdemes termeszteni.

A cukkini főleg fejlődése kezdeti szakaszán számít igazán vízigényesnek, de a megfelelő fejlődéshez és kielégítő terméshez, később is öntözést igényel. További teendőként a rendszeres kapálást és a gyomlálást lehet megemlíteni.

Időnként megtámadja lisztharmat és károsíthatják a meztelencsigák, de szerencsére a cukkininak kevés kártevője és betegsége van.

cukkini

Kép forrása: Pixabay.com

Termeszteni előnevelt palánták kiültetésével, valamint helyrevetéssel lehet, utóbbi esetben azonban lerövidül a tenyészideje, későn kezd teremni, ezért inkább neveljünk palántákat és ezeket ültessük ki a kertbe. Ha mégis szabadföldbe vetnénk, azt június második felében tehetjük meg.

Beltéri palántaneveléshez, március-végén, április elején vessük el a magokat, jó szerkezetű földdel megtöltött poharakba 2-3 cm mélyen. A csírázáshoz kellemes meleg és fény szükséges, természetesen az öntözésről sem szabad elfeledkezni.

2-3 lombleveles állapotban kezdhetjük edzeni a palántákat, melyeket a cukkini fagyérzékenysége miatt, a fagyveszély elmúltával ültetünk ki májusban, az elkészített fészkekbe. Gondozzuk a palántákat a fent írtak szerint.

Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com