dísztök

A tökfélék vagy kabakosok családjába főként egyéves, kúszónövényeket sorolunk, ebbe a családba tartozik a dekorációként felhasználható látványos termése miatt nevelt dísztök is. A dísztök elmaradhatatlan kelléke az őszi díszeknek, rendkívüli méret és formagazdagság jellemzi.

Dísztököt saját magunk is termeszthetünk a kertben, az ősszel leszedett tököket szárítással tudjuk tartósítani száraz, szellős helyen. Élénk színűket is megőrizhetjük, ha 1 pohár bóraxból és 3 pohár vízből kevert eleggyel mossuk át őket, majd szárazra törlés után bedörzsöljük a felületüket viasszal.

Ha évente szeretnénk saját dísztököt termeszteni, akkor az előbbi lépéseket akár el is hagyhatjuk. Lássuk, mire van szüksége a dísztöknek a kertben való sikeres termesztéshez!

Dísztök vetőmag vásárlás >>>

A dísztök igényei, termesztése

dísztök

Kép forrása: Pixabay.com

A dísztök az igényesebb növények közé tartozik, a tápanyagban gazdag, jó szerkezetű talajokat kedveli, és vízigénye miatt rendszeres öntözést is igényel. Napos, világos, meleg helyen fejlődik legszebben.

Tápanyagigénye miatt, mindenképp javítsuk a talajt, ha ez szükséges, vagy ha komposztálunk, akkor akár egy jó nagy kupac komposzton is megterem.

A dísztök kúszik, felfelé kapaszkodik, ezért mivel termésekkel együtt egy elég jelentős súlyú növényről van szó, erős támasztékot igényel. Jó helye lehet egy kiszáradt fa, vagy kerítés mellett is.

dísztök

Kép forrása: Pixabay.com

A dísztök magjait májusban vethetjük el a szabadban, de akár májusi kiültetésre palántát is nevelhetünk beltérben. Palántaneveléshez a magokat laza szerkezetű virágföldbe, kis poharakba vessük el a vetőmag csomagolásán jelzett mélységbe.

Tartsuk kellemesen meleg helyen és öntözzük őket mértékkel. A dísztök palántákat a fagyveszély elmúltával ültessük ki a szabadba májusban. Helyigényes növényről van szó, több tő esetén 1 m-es tőtávolságot is hagyhatunk.

A dísztököt ősszel, legkésőbb, a fagyok beköszönte előtt szedjük le, és tároljuk őket száraz, szellős helyen például kosárban. Ha több évig tervezzük őket díszként használni, kezeljük a felületüket a fentebb írt módon, bóraxból készített keverékkel és viasszal.

Képek forrása: Pixabay.com


Profigazda.hu - Gazdabolt

Hirdetés


Profigazda.hu - Gazdabolt

Hirdetés

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.