dísztök

A tökfélék vagy kabakosok családjába főként egyéves, kúszónövényeket sorolunk, ebbe a családba tartozik a dekorációként felhasználható látványos termése miatt nevelt dísztök is. A dísztök elmaradhatatlan kelléke az őszi díszeknek, rendkívüli méret és formagazdagság jellemzi.

Dísztököt saját magunk is termeszthetünk a kertben, az ősszel leszedett tököket szárítással tudjuk tartósítani száraz, szellős helyen. Élénk színűket is megőrizhetjük, ha 1 pohár bóraxból és 3 pohár vízből kevert eleggyel mossuk át őket, majd szárazra törlés után bedörzsöljük a felületüket viasszal.

Ha évente szeretnénk saját dísztököt termeszteni, akkor az előbbi lépéseket akár el is hagyhatjuk. Lássuk, mire van szüksége a dísztöknek a kertben való sikeres termesztéshez!

Dísztök vetőmag vásárlás >>>

A dísztök igényei, termesztése

dísztök

Kép forrása: Pixabay.com

A dísztök az igényesebb növények közé tartozik, a tápanyagban gazdag, jó szerkezetű talajokat kedveli, és vízigénye miatt rendszeres öntözést is igényel. Napos, világos, meleg helyen fejlődik legszebben.

Tápanyagigénye miatt, mindenképp javítsuk a talajt, ha ez szükséges, vagy ha komposztálunk, akkor akár egy jó nagy kupac komposzton is megterem.

A dísztök kúszik, felfelé kapaszkodik, ezért mivel termésekkel együtt egy elég jelentős súlyú növényről van szó, erős támasztékot igényel. Jó helye lehet egy kiszáradt fa, vagy kerítés mellett is.

A dísztök magjait májusban vethetjük el a szabadban, de akár májusi kiültetésre palántát is nevelhetünk beltérben. Palántaneveléshez a magokat laza szerkezetű virágföldbe, kis poharakba vessük el a vetőmag csomagolásán jelzett mélységbe.

Tartsuk kellemesen meleg helyen és öntözzük őket mértékkel. A dísztök palántákat a fagyveszély elmúltával ültessük ki a szabadba májusban. Helyigényes növényről van szó, több tő esetén 1 m-es tőtávolságot is hagyhatunk.

A dísztököt ősszel, legkésőbb, a fagyok beköszönte előtt szedjük le, és tároljuk őket száraz, szellős helyen például kosárban. Ha több évig tervezzük őket díszként használni, kezeljük a felületüket a fentebb írt módon, bóraxból készített keverékkel és viasszal.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.