zöldségek

Manapság nagyon nagy igény van arra, hogy a zöldséget és a gyümölcsöket megbízható termelőktől szerezhessék be a vásárlók, nem pedig névtelen, arctalan cégektől, akik a hipermarketek polcaira szállítják a terményeiket.

Emellett a koronavírus járvány miatt is erősödött a nemzeti összefogás, és egyre többen döntenek úgy, hogy helyi kistermelőtől szerzik be a zöldséget és a gyümölcsöt, hogy ezzel is támogassák őket. Szerte az országban sorra alakulnak és kerülnek megrendezésre a termelői piacok. De mitől lesz egy piac termelői piac?

A helyi termelői piacok olyan piacok, ahol a kistermelők a gazdaságukból származő mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeiket értékesíthetik heti rendszerességgel. A budapesti termelői piacokra bárhonnan érkezhetnek a termelők, más városok esetében az adott megyébe, illetve maximum 40 km-es körzetből érkező termelők értékesíthetik a termékeiket.

Ennek értelmében érdemes utána járni, hogy a városban, ahol élünk, van-e termelői piac, vagy az adott megyében hol kerül ilyen jellegű kezdeményezés megrendezésre. A termelői piacokon a zöldségeken és gyümölcsökön túl tej és húskészítményeket is találhatunk, egyes városokban pedig a helyi kézművesek is árulhatják a portékájukat.

Székesfehérváron a Jancsárkert termelői piacot látogathatjuk meg

 Ha Székesfehérváron lakunk, esetleg éppen arra járunk, akkor a Jancsárkert termelői piacot tudjuk meglátogatni. A Jancsárkert termelői piacot a közhasznú Jancsárkert Termelői Piac és Közösségi Egyesület szervezi, mely 2015-ben alakult, és az elmúlt évek során már több mint 300 termelői piacot szerveztek meg, melyet több tízezer ember látogatott már meg.

Az egyesület célja, hogy a környékbeli lakosok egészségesebben étkezzenek, ehhez pedig helyben vagy közelben termelt, friss, adalékmentes, vegyszermentes, egészséges élelmiszereket fogyaszthassanak.

Emellett az is fő cél, hogy a helyi gasztro hagyományokat megőrizzék és népszerűsítsék. Ezzel pedig a kistermelők, háztáji élelmiszer előállítók és kézművesek népszerűsítését, illetve megélhetését is elősegítik.

A termelői piacokat akkor is érdemes meglátogatni, ha éppen kirándulunk vagy nyaralunk

Ha éppen Székesfehérváron járunk, és mondjuk, a Pe-Ki Lux Apartman Székesfehérvár apartmanjában szállunk meg, akkor érdemes a termelői piacot is meglátogatni, és utána járni a helyi ízeknek, ételeknek, és akár a reggelinket vagy vacsoránkat innen beszerezni. Számos olyan helyi  különlegességet találhatunk, amit a saját megyénkben nem kóstolhatunk meg, érdemes ezeket kipróbálni.

Képek forrása: Pekiapartman.hu; Pixabay.com

Forrás: Pekiapartman.hu

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.