gáztűzhely

A kelkáposzta egy igazán sokoldalú zöldség, amely számtalan ételben felhasználható. Az alábbiakban bemutatunk néhány egyszerű és ízletes kelkáposzta receptet, amelyeket könnyedén elkészíthetünk egy gáztűzhely igénybevételével.

Kelkáposzta főzelék

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 burgonya
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 2 evőkanál liszt
  • 1,5 liter víz
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál pirospaprika

Elkészítés:

  1. A kelkáposztát alaposan mossuk meg, majd vágjuk fel vékony csíkokra.
  2. A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, és az olajon pároljuk üvegesre a gáztűzhely tetején.
  3. Adjuk hozzá a felkockázott sárgarépát és burgonyát, majd pirítsuk néhány percig.
  4. Szórjuk meg őrölt köménnyel és pirospaprikával, majd adjuk hozzá a kelkáposztát.
  5. Öntsük fel vízzel, ízesítsük sóval és borssal, majd fedjük le, és főzzük közepes lángon a gáztűzhelyen, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  6. Készítsünk rántást: a lisztet egy kevés olajon pirítsuk meg, majd keverjük bele a főzelékbe.
  7. Főzzük még néhány percig, amíg a főzelék besűrűsödik, majd tálaljuk.

Rakott kelkáposzta

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta
  • 500 g darált hús
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 g rizs
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 liter tejföl
  • 2 tojás
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál pirospaprika

Elkészítés:

  1. A kelkáposztát leveleire szedjük, és forró, sós vízben előfőzzük pár percig a gáztűzhelyen.
  2. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pirítjuk.
  3. Hozzáadjuk a darált húst, és addig pirítjuk, amíg kifehéredik.
  4. A rizst megfőzzük sós vízben a gáztűzhely egyik lapján.
  5. Egy tálban összekeverjük a főtt rizst, a darált húst és a tejföl felét. Ízesítjük sóval, borssal és pirospaprikával.
  6. Egy hőálló tálat kiolajozunk, és rétegezzük benne a kelkáposztát és a húsos-rizses keveréket.
  7. A rétegek tetejére tejfölt kenünk, majd addig ismételjük a rétegezést, amíg elfogynak az alapanyagok.
  8. A tetejére felvert tojást és tejfölt öntünk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon aranybarnára sütjük a gáztűzhely igénybevételével.

Kelkáposzta chips

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál pirospaprika

Elkészítés:

  1. A kelkáposztát alaposan megmossuk, és leveleire szedjük.
  2. A leveleket szárazra töröljük, és falatnyi darabokra tépjük.
  3. Egy tálban összekeverjük az olívaolajat, a sót, a borsot, a fokhagymaport és a pirospaprikát.
  4. A kelkáposzta darabokat beleforgatjuk az ízesített olajba.
  5. A darabokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőben, 150 fokon ropogósra sütjük.

Kelkáposzta leves

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 burgonya
  • 1 liter zöldségleves alaplé
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt kömény

Elkészítés:

  1. A kelkáposztát alaposan megmossuk, és csíkokra vágjuk.
  2. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk a gáztűzhelyen.
  3. Hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát és burgonyát, majd pirítjuk néhány percig.
  4. Belekeverjük a paradicsompürét, és pár percig főzzük.
  5. Hozzáadjuk a kelkáposztát és az alaplevet, majd ízesítjük sóval, borssal és őrölt köménnyel.
  6. Fedő alatt, közepes lángon főzzük a gáztűzhely egyik lapján, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  7. Tálalás előtt ízlés szerint friss petrezselyemmel díszíthetjük.

Ezek a receptek nemcsak egyszerűek és ízletesek, hanem egészségesek is, hiszen a kelkáposzta gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.

A gáztűzhely pedig kiváló eszköz a kelkáposzta ételek elkészítéséhez, hiszen gyorsan és egyenletesen melegít, így biztosítva a tökéletes végeredményt minden alkalommal.

Próbáld ki ezeket a recepteket, és fedezd fel a kelkáposzta sokoldalúságát és ízét!

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.