A kelkáposzta egy igazán sokoldalú zöldség, amely számtalan ételben felhasználható. Az alábbiakban bemutatunk néhány egyszerű és ízletes kelkáposzta receptet, amelyeket könnyedén elkészíthetünk egy gáztűzhely igénybevételével.
Kelkáposzta főzelék
Hozzávalók:
- 1 fej kelkáposzta
- 2 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- 2 burgonya
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 2 evőkanál liszt
- 1,5 liter víz
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál pirospaprika
Elkészítés:
- A kelkáposztát alaposan mossuk meg, majd vágjuk fel vékony csíkokra.
- A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, és az olajon pároljuk üvegesre a gáztűzhely tetején.
- Adjuk hozzá a felkockázott sárgarépát és burgonyát, majd pirítsuk néhány percig.
- Szórjuk meg őrölt köménnyel és pirospaprikával, majd adjuk hozzá a kelkáposztát.
- Öntsük fel vízzel, ízesítsük sóval és borssal, majd fedjük le, és főzzük közepes lángon a gáztűzhelyen, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Készítsünk rántást: a lisztet egy kevés olajon pirítsuk meg, majd keverjük bele a főzelékbe.
- Főzzük még néhány percig, amíg a főzelék besűrűsödik, majd tálaljuk.
Rakott kelkáposzta
Hozzávalók:
- 1 fej kelkáposzta
- 500 g darált hús
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 g rizs
- 2 evőkanál olaj
- 1 liter tejföl
- 2 tojás
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál pirospaprika
Elkészítés:
- A kelkáposztát leveleire szedjük, és forró, sós vízben előfőzzük pár percig a gáztűzhelyen.
- A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pirítjuk.
- Hozzáadjuk a darált húst, és addig pirítjuk, amíg kifehéredik.
- A rizst megfőzzük sós vízben a gáztűzhely egyik lapján.
- Egy tálban összekeverjük a főtt rizst, a darált húst és a tejföl felét. Ízesítjük sóval, borssal és pirospaprikával.
- Egy hőálló tálat kiolajozunk, és rétegezzük benne a kelkáposztát és a húsos-rizses keveréket.
- A rétegek tetejére tejfölt kenünk, majd addig ismételjük a rétegezést, amíg elfogynak az alapanyagok.
- A tetejére felvert tojást és tejfölt öntünk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon aranybarnára sütjük a gáztűzhely igénybevételével.
Kelkáposzta chips
Hozzávalók:
- 1 fej kelkáposzta
- 2 evőkanál olívaolaj
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál pirospaprika
Elkészítés:
- A kelkáposztát alaposan megmossuk, és leveleire szedjük.
- A leveleket szárazra töröljük, és falatnyi darabokra tépjük.
- Egy tálban összekeverjük az olívaolajat, a sót, a borsot, a fokhagymaport és a pirospaprikát.
- A kelkáposzta darabokat beleforgatjuk az ízesített olajba.
- A darabokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőben, 150 fokon ropogósra sütjük.
Kelkáposzta leves
Hozzávalók:
- 1 fej kelkáposzta
- 2 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- 2 burgonya
- 1 liter zöldségleves alaplé
- 2 evőkanál paradicsompüré
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt kömény
Elkészítés:
- A kelkáposztát alaposan megmossuk, és csíkokra vágjuk.
- A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk a gáztűzhelyen.
- Hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát és burgonyát, majd pirítjuk néhány percig.
- Belekeverjük a paradicsompürét, és pár percig főzzük.
- Hozzáadjuk a kelkáposztát és az alaplevet, majd ízesítjük sóval, borssal és őrölt köménnyel.
- Fedő alatt, közepes lángon főzzük a gáztűzhely egyik lapján, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Tálalás előtt ízlés szerint friss petrezselyemmel díszíthetjük.
Ezek a receptek nemcsak egyszerűek és ízletesek, hanem egészségesek is, hiszen a kelkáposzta gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.
A gáztűzhely pedig kiváló eszköz a kelkáposzta ételek elkészítéséhez, hiszen gyorsan és egyenletesen melegít, így biztosítva a tökéletes végeredményt minden alkalommal.
Próbáld ki ezeket a recepteket, és fedezd fel a kelkáposzta sokoldalúságát és ízét!
Hirdetés (X)