energialánc

Ismerkedés a kábelvédő alkatrészekkel.

Mi az az energialánc?

Az energialáncok mechanikai gépelemek, melyek általában erősített műanyagból (leggyakrabban üvegszálas poliamidból) készülnek. Arra alkalmazzák őket, hogy megvezessék és közben megvédjék az energiát, az adatokat és a jeleket továbbító vezetékeket, kábeleket és csöveket a legkülönfélébb külső behatásoktól, környezeti hatásoktól.

Az energialáncok esetében fontos szerepet játszik az egymással szemben mozgó alkatrészek összjátéka és kialakítása. Ide tartoznak többek között a kábelek és a tömlők, az elválasztóelemek vagy például a vezetővályúk.

Az felhasznált anyagoknak tökéletesen kell illeszkedniük egymáshoz, hogy minimalizálható legyen zajkeltés és maximalizálható legyen az energialánc élettartama. Az energialáncoknak köszönhetően elkerülhetőek a leállások minden olyan területen, ahol mozgó gépek számára kell energiát biztosítani, legyen szó villanyáramról, gázokról, levegőről vagy éppen bármilyen folyadékról.

Az energialáncok moduláris alkatrészek, minden esetben egyedi hosszúságban készülnek a szükséges modulok gyors összeszerelésének segítségével.

Az energialáncok az alábbi részekből állnak:

  • energialánc modulok
  • végelem szett
  • tehermentesítő
  • belső és oldalsó távtartó
  • energialáncvezető vályú szett

Az energialáncok általában erősített műanyagból készülnek. Széles hőmérséklettartományban használhatók (általában -30 és +130 Celsius fok között). Legtöbb esetben csendes futásúak, egy sztenderd minőségű energialánc is maximálisan 35-40 decibel zajt kelt.

Működési sebességük minőségtől és gyártótól függ. A legtöbb energialánc 3 m/s és 6 m/s között sebességtartományban ideálisan működik. 10 m/s – 15 m/s gyorsulással mozgatható.

Az energialáncok többféle kivitelben érhetőek el. Léteznek hagyományos energialáncok zárt vagy nyitott verzióban. Nagyobb hosszúságú kábelvédelemnél csúszó típusú energialáncot szoktak alkalmazni. Ebből is létezik zárt és nyitott kivitel is.

Létezik mini energialánc kisebb rendszerekben történő kábel -és porvédelemre. Ezeket 3d nyomatóknál, kisebb összeszerelő gépeknél használnak. IT szektorban elterjedtek a nagyobb sebességgel alkalmazható precíziós energialáncok is. Ezek elérhetők zárt és nyitott kivitelben is.

Az energialáncokat az alábbi területek alkalmazzák leggyakrabban: textilipar, autóipari, építőipar, mezőgazdaság, nyomdaipar.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.