zöldségtermesztés

Bár sokan csak úgy nekiállnak a növénytermesztésnek, a műveletnek számos hátulütője lehet, ha nem vagyunk elég körültekintőek. A nagyüzemi keretek között termelt fajtáknál is több veszély fenyegethet bennünket, így nem árt a munka során pár dologra odafigyelni. De mik is ezek? Cikkünkből minden kiderül!

A trágyázás fontossága

Egyes időszakokban jóval több a kinti munka, mint mondjuk a téli hónapokban. A trágyázás pont egy olyan művelet, amelynél rendkívül körültekintőnek kell lennünk.

A tápanyag-utánpótlás minden esetben szükséges, ám sok esetben jobb azt egy munkavédelmi maszk használata mellett megtenni. Ahhoz, hogy ne jusson a szervezetünkbe semmilyen káros anyag, érdemes védőfelszerelést használni.

Permetezéshez szükséges eszközök

Nincs ez másként a permetezésnél sem, ahol talán még fontosabb, hogy ne jusson a szánk és a szemünk környékére sem a szer. A tevékenység előtt azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen növényről is van szó.

Nem minden virágnak, zöldségnek van ugyanarra szüksége, hiszen nem mindegyiket egy kártevő teszi tönkre. Amennyiben nem vagyunk biztosak a megfelelő választásban, érdemes szakember segítségét kérni.

Komposztáljunk okosan!

Szinte minden otthonban jelen vannak azok az eszközök, amelyekre szükség van a megfelelő komposztáláshoz. Kevesen vannak azonban azok, akik mindezt helyesen is csinálják. Ez tulajdonképpen egy újrahasznosítási folyamat, amelynek megvannak a lépései.

Csak ezeken végig haladva tudjuk jól hasznosítani a szerves hulladékot. Ezzel környezetbarát módon csökkenthetjük a háztartásban keletkezett hulladékot, ráadásul még a légszennyezést és az üvegházhatású gázok mértékét is le tudjuk redukálni.

Nem utolsó sorban pedig a talaj is meghálálja majd a gondoskodást, hiszen ezzel a földbe vissza tudjuk juttatni azokat a tápanyagokat, amire a növényeknek szükségük van a fejlődéshez.

A komposztba az alábbiak kerülhetnek bele:

  • Gyomnövények
  • Növényi részek
  • Apróra vágott ágak és gallyak
  • Kávézacc és a teafű
  • Trágya
  • Papír
  • Forgács
  • Konyhai hulladék
  • Zöldség és gyümölcsmaradék (banánhéj és a citrusok héja nem!)

Szükség esetén ültessük át a növényt!

Mindegy, hogy virágról vagy zöldségpalántáról van szó, ha úgy látjuk, inkább ültessük át egy nagyobb cserépbe. Sok esetben az a probléma, hogy az adott fajtának nem áll rendelkezésre elegendő helye a fejlődéshez.

Választhatunk extra nagy cserepet is, amibe akár több virágot és zöldséget is kombinálhatunk, a lényeg, hogy mindegyiknek meglegyen a maga terjeszkedési lehetősége.

Összegezve: Növénytermesztésben gondolkodsz? Akkor bízunk benne, hogy ez a cikk segített kicsit közelebb kerülni ahhoz, hogy mire is lesz szükséged a munkálatok során. Fontos, hogy megfelelően komposztálj, a permetezés során pedig ne feledkezz el a munkavédelmi maszk használatáról sem.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.