palánta

Amikor talajjavításra vagy a talaj tápanyagainak pótlására van szükség, az egyik legkézenfekvőbb megoldás a trágyázás. Ehhez érdemes szerves trágyát használni, különösen istállótrágyát, mivel nagyon sok tápanyagot tartalmaz a növények számára, ráadásul hatékony talajjavító is.

Az istállótrágya trágyakezelés során létrehozott szerves trágya, melynek fő alapanyaga az állatok ürüléke és alomanyaga.

Gazdaboltokban, kertészeti szaküzletekben, de nagyobb barkácsboltokban is megvásárolható, általában nagyobb zacskós kiszerelésben árulják, kapható komposztált földszerű anyag formájában, de létezik pellet és granulátum formában is. A tévhittel ellentétben ezeknek a szerves trágyáknak nincs kellemetlen, büdös szaguk.

Használhatjuk a virágoskertben és a veteményeskertekben egyaránt. A legtöbb növény gondozási útmutatójában megtalálható, hogy mennyire tápanyagigényes az adott növény, ilyen esetekben a szerves tárgya nagyon jól alkalmazható a talaj javítására, mindegy, hogy gyümölcstermő fák és cserjék, esetleg dísznövények ültetéséről, vagy zöldségtermesztésről van szó.

A szerves trágyát általában ősszel érdemes kijuttatni, ugyanakkor a fák és cserjék ültetése esetén az ültető gödörbe is szórhatunk. Arra ügyeljünk, hogy egy réteg szerves trágya rétegre mindig kerüljön egy réteg föld, hogy a növényzet gyökere ne érintkezhessen közvetlenül a trágyával.

A szerves trágya azon túl, hogy tartalmazza a növények számára legszükségesebb tápanyagokat, a talajba forgatva a talaj szerkezetére is jó hatással van, porózusabbá és könnyebben művelhetővé válik.

Emellett hatással van a talaj levegő, víz és hő gazdálkodására is, illetve a műtrágya hasznosulását is elősegíti. Ezen túl pedig még a talajlebontó élőlények számra is táplálékot jelent.

Jól látható tehát, hogy a szerves trágya számos előnyös tulajdonsággal bír, mind a talaj, mind a növények számára, ezért érdemes minden ősszel kijuttatni, hogy a növényeink egészségesek és bő termőek legyenek.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.