fokhagyma

A fokhagyma (Allium sativum) a hagymafélék családjába tartozó évelő növény, melyet intenzív íze miatt az ételek ízesítésére használunk. A betakarított fokhagyma jól szárítható, tartósítható érdemes számára helyet szorítanunk a kertben, annál is inkább, mivel vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag zöldség.

Gyógyászati célra a fokhagyma gerezdjeit használhatjuk fel, valamint a belőle készített gyógyhatású termékeket, például kapszulákat fogyaszthatjuk.

Flavonoidokat, B és C-vitamint tartalmaz, valamint kénvegyületeket, amelyek a jellegzetes fokhagyma illatért felelősek. Számos gyógyhatása ismert, a népi gyógyászatban főként a megfázás kezelésére alkalmazták. Mézzel és citrommal kombinálva, hatékony ellenszer a megfázás ellen.

Gombaölő és antibakteriális, nyálkaoldó valamint immunerősítő hatásai is közismert. Kúraszerűen alkalmazva mérsékli a magas vérnyomást, csökkenti a vér koleszterinszintjét, enyhíti a mellkasi fertőzéseket és tisztítja a szervezetet.

Fokhagyma fajták

fokhagyma

Kép forrása: Pixabay.com

Ha szeretnénk a kertben fokhagymát termeszteni, több fajta közül választhatunk, melyek között hagyományos magyar, valamint francia fokhagyma fajták is találhatók. Őszi fokhagymát és tavaszi fokhagymát egyaránt termeszthetünk a konyhakertben. Az őszi fokhagymát jellemzően október elején-közepén, a tavaszi fokhagymát kora tavasszal (február vége-március eleje) kell elduggatni.

Tavaszi fokhagyma fajták

GK Lelexír: Államilag elismert makói fokhagymafajta, a legnagyobb hozamot, márciusi ültetéssel hozza, betakarítása, júliusra tehető. Jól tárolható, átlagon felüli fűszerező értékű fokhagyma, lombozata, alacsony növésű, ritkás. Gerezdjeit fehér színű, több rétegű buroklevél öleli körül.

Toscanor: Jól tárolható, elsősorban tavaszi ültetésű fokhagymafajta, nem fejleszt magszárat. Legkésőbb április végéig a földbe kell kerülnie, betakarítani július közepétől augusztus közepéig lehet. A fokhagymafejek hosszúkás gerezdekből állnak, melyeket fehéres-rózsaszín buroklevelek borítanak.

Őszi fokhagyma fajták

Makói őszi: Középhosszú tenyészidejű, híres, magyar fokhagymafajta, különleges fűszerező képességgel. Magszárat nem hoz, sűrű, közép-zöld színű lombozatot nevel. A hagymafejeket általában 8 gerezd alkotja. Október közepéig el kell ültetni, betakarítása június végén a legideálisabb.

Őszi B 15: Hosszan tárolható, magszárat képző, államilag elismert, magyar fajta. Lombozata erőteljes növekedésű és dús.

Germidour: Szeptember elejétől, november végéig ültethető őszi fokhagymafajta, mely nem nevel magszárat. Június elejétől, július elejéig lehet betakarítani. A nagyméretű hagymafejeket, formás, telt gerezdek alkotják. A takarólevelek lilás árnyalatúak, a fokhagymafej így lilás csíkokkal tarkított.

Sprint: Dús lombozatú, magszárat nevelő francia fajta, a többi őszi fajtánál rövidebb ideig tárolható. Erőteljes növekedés jellemzi, hazai körülmények között, hajlamos lehet a kifagyásra. Ez megelőzhető azzal, ha november végén ültetjük és takarással óvjuk a kelést a fagyoktól.

Betakarítása, akár már június elején is megkezdődhet. A nagyméretű hagymafejeket, ízletes, formás gerezdek alkotják, a fejeket lilásan csíkozott héj borítja.

Arno: Hosszan tárolható, magas terméshozamú francia fokhagymafajta. Magszárat nem nevel, lombozata nem túl sűrű. Kelése vontatott, ideális körülmények között is minimum 8-10 hetet vesz igénybe. A hazai teleket nagyon jól bírja, kicsi rá az esély, hogy kifagyjon.

Betakarítását legkorábban július elején kezdhetjük meg. Hagymái nagyméretűek, akár 15-20 gerezd is alkothatja őket. A hosszúkás gerezdek több gerezdkörön állnak. A héj rózsaszínes-fehér árnyalatú.

Thermidrome: Kora tavasszal és ősszel is ültethető francia fokhagymafajta. Nagyobb termésre őszi ültetés esetén lehet számítani. Betakarítása a Makói őszi fajtával egy időben történik. Dús, közép-zöld színű lombozatot nevel, hagymái szabályos alakúak és nagyok. Héja fehér színű, világos rózsaszín árnyalatú foltokkal.

Gazdabolt országos szállítással, akár 24 órán belül! >>>

A fokhagyma igényei, gondozása

fokhagyma

Kép forrása: Pixabay.com

A fokhagyma nem tartozik a legigényesebb zöldségek közé, a kertben viszonylag könnyen biztosíthatunk megfelelő környezetet a számára. Hőmérséklet igénye átlagosnak mondható, a különböző fejlődési ciklusokban eltérő.

A tenyészidő kezdetén jól tűri a hideget, a vegetáció középső szakaszában kellemes meleget, míg az érést megelőzően 25 fok körüli átlaghőmérsékletet kíván. A magyarországi fényviszonyok ideálisak a növény számára, legyen szó a nappalhosszúságról, vagy besugárzásról.

Ültetési helyéül napos, világos esetleg kissé árnyékos helyet is választhatunk, teljes árnyékba ne ültessük. Kedveli a tápanyagban gazdag talajokat, ugyanakkor a frissen trágyázott talajokat nem szereti. Emiatt célszerű olyan helyre ültetni, ahol a talajt az előző évben trágyáztuk.

A fokhagyma jó szárazságtűrő növény, ugyanakkor a kihajtáskor igényli az öntözést, valamint a tartósan száraz, csapadékban szegény időszakokban, meghálálja, ha időnként öntözzük.

Betegségekre, kártevőkre nem kimondottan érzékeny, ez azonban nem jelenti azt, hogy időnként ne támadná meg valamilyen kártevő vagy növénybetegség.

Jellemző kártevője a fonálféreg, a hagymalégy és a dohánytripsz is. Betegségek közül baktériumos rothadás, fuzáriumos betegség, szürkepenész és peronoszpóra károsíthatja.

További teendőként a gyomtalanítást, valamint a fokhagyma betakarítását lehet megemlíteni. A fokhagymát akkor szedhetjük fel, amikor a növény levelei elsárgulnak, szára pedig elszáradt.

A felszedett fokhagymát szárítsuk meg a napon, ezt követően fonjuk koszorúba, ilyen formában száraz helyen jól tárolható.

A fokhagyma ültetése

fokhagyma

Kép forrása: Pixabay.com

Az ültetéshez, egészséges, ép gerezdeket használjunk, kiültetésig száraz, szellős helyen tároljuk őket. Határozzuk meg az ültetés helyét a fokhagyma igényeinek figyelembe vételével és készítsük elő a talajt, ássuk fel mélyen.

A fokhagyma gerezdeket egymástól 10 cm tőtávolságra és 25 cm-es sortávolságra ültessük el 3-6 cm mélységbe. Ha túlságosan sekélyen ültetjük, a gerezdek a talajfelszín felé tolják magukat. Az ültetés után simítsuk el a talajt.

Az ősszel ültetett fokhagymát érdemes lehet minimális lombtakarással védeni a kemény hidegek ellen, tavasszal korán kibújik és elkezdenek fejlődni lapos levelei.

A fokhagyma gondozása a felszedésig a gyomtalanításból, valamint az időnkénti öntözésből áll, a felszedés előtti hetekben már ne öntözzünk.

Bízunk benne, hogy hasznosak voltak tanácsaink a fokhagyma ültetéséhez és gondozásához. Bő termést, sikeres kertészkedést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.