bazsalikom

Ízletesek, illatosak és kifejezetten dekoratívak, így az Ön konyhájából sem hiányozhatnak a különböző fűszernövények.

A frissen felhasznált fűszereknél ugyanis nem létezik zamatosabb, ráadásul nagyobb odafigyelés nélkül nevelhetők a legkisebb konyhában is, nem beszélve számos jótékony hatásukról. Vagyis nincs olyan otthon, ahol ne lenne helye valamelyik ilyen szépségnek.

Összegyűjtöttünk minden fontos információt a konyhában nevelhető növényekről.

Miért jobb a saját, mint a bolti?

Amikor otthoni kis fűszerkertről van szó, sokan legyintenek, hiszen ma már minden megkapható a boltokban is szárított formában. Azonban ahhoz az élményhez, amikor saját kezünk által nevelgetett fűszernövény landol az ételekben, nincs párka.

Nem beszélve arról, hogy így garantáltan a káros vegyszerektől, adalékanyagoktól mentes, mindig friss, üde finomságokkal lepheti meg a családot. És akkor még nem beszéltünk arról, milyen különleges és egyedi atmoszférát képesek teremteni ezek a növények megjelenésükkel egy illatukkal egyaránt.

Milyen fűszernövényeknek van helye a konyhában?

Ezeknek a konyhakerti növényeknek számtalan különböző fajtája létezik, így nem könnyű a választás, ha csupán néhány cserép számára van hely a térben. Mégis létezik néhány olyan klasszikus, amelyeknek mindenképpen érdemes helyet találni a tűzhely környékén.

A bazsalikom a mediterrán ízvilágot a bazsalikom koronázza meg

A bazsalikom garantáltan elhozza a hamisítatlan mediterrán életérzést a konyhába még akkor is, ha odakinn éppen borongós az időjárás. Pizzák, tészták, mártások és salátákhoz elengedhetetlen alapanyaga, amelynek gondozási igénye igen alacsony függetlenül attól, melyik fajtáját választja.

Fűszer- és gyógynövény: a kakukkfű

A kakukkfű igen kedvelt fűszer-és gyógynövény is, így duplán nyerhet az ültetésével. Teaként elkészítve jótékonyan hat az emésztésre és gyulladáscsökkentő hatása is van, az ételek terén pedig telitalálat lesz a halakhoz vagy a grillhúsokhoz készült páchoz. Az illatának pedig messze földön nincsen párja.

Olasz és francia tengelyen a rozmaringgal

Olasz és francia finomságok nem készülhetnek rozmaring nélkül, ráadásul a kezdők is remekül boldogulnak vele, hiszen remekül alkalmazkodik ez a növény a különböző körülményekhez. Érdemes olyan helyet találni számára ahol jól látható, ugyanis kiemelkedően dekoratív.

Az oregánó valódi túlélő

Ha Ön is az a típus, aki még a kaktusszal sem boldogul ha szobanövényről van szó, akkor az oregánóval sikerélménye lehet. Öntözést ritkán igényel és a melegben érzi jól magát. Ráadásul számos különböző típusa létezik, amelyek mindegyikét másért lehet szeretni.

Az izgalmas tárkony

Ez a fűszernövény számos jótékony hatással bír, amelyeket élvezhet úgy is, ha ételekbe használja fel. Alapvetően nyugtató hatása van, segíti a vérkeringést és pozitívan hat a szívre is. Sőt, egyesek szerint még a csuklást is képes elmulasztani. Ráadásul a leveseknek és húsoknak egyaránt remekül áll az ízvilága, különösen egy kis tejszínnel bolondítva

Természetesen mindez a jéghegy csúcsa, hiszen ezeken felül számos különböző fűszernövény közül választhat a konyhai kiskertjébe,a határ gyakorlatilag a csillagos ég.

Lényeges figyelembe venni az adott növény igényeit

Mielőtt elültetné a választott növényeket, érdemes tájékozódni a kiválasztott fűszer igényeiről és szükségleteiről. Hiszen van, amelyik típus a gyakori öntözést kedveli, míg másfajtában mindezzel kárt tehet.

Viszont ha tisztában van azzal, mivel teheti a legjobbat az adott növénynek, akkor nem lehet probléma. Így annak megfelelően ültetheti el és gondozhatja konyhája új lakóját, ahogy az számára a legideálisabb.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.