galambbegy saláta

A galambbegy saláta vagy madársaláta (Valerianella locusta) egynyári növény, melynek természetes élőhelyét, Európa mérsékelt égövi területei, valamint Kis-Ázsia és a Kaukázus vidékei jelentik. Rendkívül ízletes, kellemes aromájú zöldség mely több európai országban, például Hollandiában és Franciaországban is nagy népszerűségnek örvend.

Magyarországon még nem tartozik a legnépszerűbb zöldségfélék közé, de salátakeverékekben, vagy önmagában csomagolva már találkozhatunk vele az üzletekben. A galambbegy saláta rendkívül egyszerűen termeszthető, kertben vagy akár a balkonon is, ráadásul kedvező élettani hatásokkal rendelkezik és a téli időszakban is betakarítható, amikor különösen szükségünk van a vitaminokra.

C és A-vitamin tartalma is jelentős, antioxidánsokban gazdag, valamint bétakarotin és B9-vitamin tartalma is számottevő. Kalóriatartalma rendkívül alacsony, így jól illeszkedik az egészséges, vagy diétás étrendbe is, rosttartalma miatt az emésztésre is jótékony hatással van.

Termesztése rendkívül egyszerű, mivel a talaj típusára nem kényes és vízigénye sem jelentős, ráadásul betegségek és kártevők is csak nagyon ritkán károsítják. Kertben, valamint az ősszel megürült balkonládákban is sikeresen termeszthető. Ha hagyjuk felvirágozni, akkor elszórt magjairól tovább szaporodik és tartósan megtelepedik a kertben.

Vetni ősz elején, valamint márciusban is lehet, a magokat foltszerűen is kiszórhatjuk, vagy egymástól arasznyi távolságban sorokat is kialakíthatunk. A magokat elég 2-3 cm mélyre vetni. Őszi vetés esetén érdemes vékonyan takarni földdel vagy komposzttal a vetést, bár a madársaláta alapvetően nem érzékeny a fagyokra.

A csírázás kb. 14 nap alatt indul meg, fontos hogy ebben az időszakban tartsuk gyommentesen az ágyásunkat. A galambbegysalátával kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy nem növeszt fejet, hanem húsos leveleket hoz.

A leszedett leveleket érdemes frissen elfogyasztani, mivel kb. 1-2 nap után már veszítenek élvezeti értékükből. A legjobb, ha csak annyit szedünk le, amennyi frissen elfogy. Azért, hogy folyamatosan biztosítsuk az utánpótlást érdemes kéthetente újra vetni.

Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Galambbegy saláta vetőmag vásárlás >>>

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.