gyepszellőztető

Az udvari gyep egészségének fenntartása egész évben kemény munkát jelent a kerttulajdonosoknak. A gyepápolási rutin magába foglalja a gyep öntözését és rendszeres nyírását, azonban még ezek a kerti tevékenységek sem jelentenek garanciát arra, hogy a gyep, ragyogó zöld és egészséges marad. Az udvari fűnek néha szüksége van egy „nagytakarításra”, amikor megszabadítjuk a télen elpusztult növényi maradványoktól.

A fűnek gyepszellőztetőre is szüksége lehet, amely megbolygatva a fű gyökerét az megújul, és nem csak sűrűbb, hanem sokkal üdébb is lesz.

A gyep szellőztetése vagy levegőztetése az a folyamat, amikor a gyeplazítók acél pengéi és tüskéi fellazítják a talajt, ezzel távolítva el az elhalt füvet, a gyomokat és a mohát a gyepszőnyeg felületéről. Ez a módszer, eljárás, továbbá azt is biztosítja, hogy mind a tápanyagok, mind a víz akadály nélkül jusson el a fű gyökérzetéhez. A gyep ettől sokkal erősebb, szebb és dúsabb is lesz.

Milyen előnyei vannak a gyepszellőztetésének, levegőztetésének?

A gyep szellőztetésének számos előnye létezik. Ennek hatására sokkal jobb lesz a talajban a légcsere és így sokkal több víz hatol le a gyökereikig, mint korábban. A gyepszellőztetés hatására a gyep gyökérzete megerősödik. A gyepszellőztető gépek fellazítják a talajt, az nem lesz annyira tömör és így nem csak több víz, hanem több tápanyag is jut a fű gyökeréhez. A megerősödött fű ily módon sokkal jobban bírja a stresszes helyzeteket, mint például az aszály.

Milyen gyepszellőztetőt használhatunk?

A gyepszellőztető gép típusa meghatározhatja, hogy mennyire lesz hatékony a kezelés, azaz a gyep szellőztetése. A gyeplazítóknak két nagy típusa van. Az elektromos és a benzines gyepszellőztető gépekkel találkozhatunk az üzletekben.

Az elektromos gyeplazítók előnyei közé tartozik, hogy csendesebbek és könnyebbek, mint a benzines társaik és túl nagy karbantartást sem igényelnek. Viszont, mivel kisebb teljesítménnyel bírnak, így kisebb terület gondozására, gyepterület lazítására alkalmasak.

A benzines gyeplazítók nagyobb gyepfelület lazítására, szellőztetésére is alkalmasak, viszont hangosabbak, súlyosabbak, mint az elektromos gyepszellőztetők és jóval nagyobb a karbantartási igényük is.

A gyeplazító, szellőztető berendezések, gyeplazító és gyepszellőztető hengert tartalmaznak, hiszen először a gyep lazítására, majd annak szellőztetésére van szükség. Minél több tüske, illetve kés található a hengeren, annál precízebb és hatékonyabb lesz a gyep lazítása, illetőleg szellőztetése. Csakis rajtunk múlik, hogy milyen gyepszellőztető gépet vásárolunk.

Ezeknek a kerti gépeknek több előnye is van. Választhatunk olyan szerkezetet, amelyen cserélhetők a kések és olyat is vásárolhatunk, amelyen vágásmélység szabályozó is megtalálható. Ez azért is előnyös, mert ha túl mélyen hatol a talajba a hengeren lévő kés, az károsíthatja a gyepet és nekünk nem ez a célunk.

Önjáró gyepszellőztető mellett is dönthetünk, ami kevesebb erőfeszítést igényel, hiszen nem kell tolnunk, pusztán irányítani szükséges azt. Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kattints a https://www.szerszamwebaruhaz.com/gyepszellozteto weboldalra.

Mikor és milyen gyakran van szükség a talaj levegőztetésére?

Amikor azt látjuk, hogy a gyep a legnagyobb erőfeszítéseink ellenére – öntözés, nyírás – sem hozza a legjobb formáját, azaz nem üde és szép, akkor el kell gondolkodnunk a gyepszellőztető gép vásárlásán. Akkor is szükség lehet egy kis gyepfrissítésre, ha a gyerekek és a kutyák, macskák letaposták a füvet, így talajtömörülés alakult ki, ami nem juttatja elegendő tápanyaghoz és vízhez a gyepet.

Évente akár 2 alkalommal is szükség lehet gyeplevegőztetésre. Ezt megtehetjük tavasszal, március és május közötti időszakban, illetve ősszel, azaz augusztus végétől, novemberig terjedő időszakban. A pázsitunk ez által sokkal egészségesebb, erőteljesebb lesz, könnyebb lesz fenntartani és kevesebb kártevő problémával kell számolnunk.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.