online marketing

Szinte minden kezdő vállalkozás beleesik abba a hibába, hogy eladni akar. Persze a probléma nem abban gyökerezik, hogy bevételt szeretne generálni, hanem abban, hogy nem határozza meg pontosan azt, hogy kitől várja a vásárlást, a bevételt.

Képzeld csak el, ahogy egy vadász kimegy az erdőbe, és elkezd vaktában lövöldözni. Milyen eredménnyel teszi szerinted? Aztán ugyanezt a vadászt képzeld el úgy, hogy tudja, az a vad, amelyiket el szeretné ejteni, az erdő mely részén és mikor bukkan fel, hogy viselkedik, mitől ijed meg, és hogyan lehet közelebb csalogatni. Ugye nem kérdés, hogy ki lesz a produktívabb?

Fontos, hogy térképezd fel, kivel állsz szemben!

Úgy, ahogy a fentebbi példában a vadász utánajár annak, hogyan viselkedik a kiszemelt vad, neked is épp úgy kell meghatározni a számodra ideális vevőt. Ebben segítségedre lehet a Klikkmarketing online marketing analízise is, amely feltár minden hiányosságot vagy gyengeséget.

Az alapvető hiányosságok egyike, hogy mindenkinek el akarsz adni. Mert a mindenki az senki. Ha nem tudod pontosan, ki a célközönséged, ki az ideális vevőd, vagy szakszóval élve a buyer personád, akkor töredék hatékonysággal fogsz csak tudni értékesíteni.

Persze fontos, hogy tudd, hol lakik, hány éves és milyen végzettségű az ideális vevőd, de azt azért tudd, hogy nem ezek a legfontosabb információk. Ahhoz ugyanis, hogy valóban el tudd adni a termékedet, szolgáltatásodat, sokkal többet kell tudnod a számodra ideális vásárlóról.

Többek között azt, hogy mi érdekli, milyen gondok gyötrik, milyen problémái vannak, amelyekre megoldást keres, és egyáltalán hol keresi a megfejtést az őt gyötrő gondra. Így te nem a portékádat kell, hogy tukmáld neki, hanem azt kell megmutatni, hogy miként tudsz megoldást kínálni számára.

Hogyan ismerd meg a vevőidet?

Jogosan merül fel benned a kérdés, hogy a fentebbi dolgot hogyan is tudod kideríteni. Mi sem egyszerűbb, mutatunk is pár módszert.

  • Minden érdeklődőt, vásárlót kérdezz meg, hogyan talált rád.
  • A kapcsolatfelvételi űrlapon tégy fel kérdéseket, ne túl sokat, de többet kérdezz, mint a telefonszám és az e-mail-cím.
  • Kérj visszajelzést az ügyfelektől: mi tetszett nekik a vásárlás folyamata során, mennyire elégedettek a termékkel.
  • Az értékesítőid folyamatába is építsd bele, hogy megismerjék a vevők igényeit, vágyait és félelmeit.

Ha ezt mind megteszed, egészen kerek és árnyalt képet kapsz arról, kik, hol és miért fogják megvásárolni az általad kínált árut.

Nem csak az eladás miatt fontos!

Persze alapvetően a bevétel éltet minden vállalkozást, de ahhoz, hogy tartalmat tudj gyártani, terméket tudj fejleszteni és hatékonyan hirdess, mindenképp tudnod kell, hogy kit célzol meg.

Ha megvan a buyer persona, akkor stabil lábakon álló online marketing rendszert fogsz tudni kidolgozni, ami hozni fogja számodra a várt bevételeket!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.