szivar

A szivarok ízének, aromájának élvezetéhez elengedhetetlen a szivarok megfelelő páratartalma, ellenkező esetben kiszáradhatnak, ami rontja az élvezeti értéket, vagy bepenészedhetnek, ami viszont az jelenti, hogy meg kell válni tőlük. A párásítók nedvesen tartják a dohányt, így a szivarokat a lehető legteljesebben élvezheti. 

A szivarozás egy életforma, aminek megvan a maga rítusa, így egy szivaros számára egyáltalán nem mellékes, hogyan tárolja, vágja, gyújtja meg a szivart. Mindennek megvan a maga kelléke, módja. A kezdő szivarosok számára szeretnénk most hasznos tanácsokkal szolgálni a szivarok párásítása kapcsán. Tartson velünk!

A szivarok helyes tárolása

A minőségi szivarok ízét is elronthatja, ha nem megfelelően gyújt rá, de leginkább az, ha nem megfelelően tárolja. Az optimális páratartalmat személyes preferenciái, alapján többféle módszerrel is biztosíthatja, a Humidorshop.hu humidorjai és kiegészítői segítségével mindezt egyszerűen és bárhol megteheti.

A szivar őshazájában nincs szükség a szivarok párásítására, hiszen ott a levegő páratartalma állandóan magas, azonban a mi éghajlatunkon párásítás nélkül nem őrizhető meg a tökéletes aroma.

Aki szivarozott már, azt tudja, mekkora élvezetet jelent egy jó minőségű, pláne egy különleges dohányrúd elszívása, micsoda ízek szabadulnak fel közben. Annak érdekében, hogy mindezt érezhesse, szükség van a szivarok megfelelő tárolására. Erre születtek meg a speciális, jellemzően cédrusfa belsővel rendelkező szivartartó dobozok.

A szivarok párásítása

A legegyszerűbb módszer a szivarok kifogástalan állapotban való tartására a párásító használata. A humidorok a páratartalom szabályozására képesek, azonban párásítani nem tudnak, ezért ehhez megfelelő párásítóra van szükség. 

A szivarok számára optimális, 68-72 % közötti páratartalmat akkor tudja biztosítani, ha ehhez megfelelő mérőeszközzel ún. higrométerrel rendelkezik. Túl magas páratartalom esetén egyszerűen csak ki kell nyitni a humidort néhány órára, amíg a felesleg távozik, alacsony páratartalom esetén típustól függően a párásító utántöltése vagy Boveda csomag esetén annak cseréje szükséges.

Párásítók típusai

A párásítás alapvetően tisztított desztillált vízzel történik, de vannak más típusú, ún. akril polimer kristályos párásítók, amelyek feltöltéséhez polipropilén-glikol oldat szükséges. Ez a folyadék végzi a szivarok fertőtlenítését és állagmegőrzését, tovább tárolja a nedvességet, mint a desztillált vizes párásítók. Mindig a párásító típusának megfelelő folyadékot használjon az újratöltéshez.

A szivarok párásításakor fontos figyelembe venni a szivar típusát és azt, hogy hogyan fogja használni. A párásító kiválasztásakor érdemes néhány dolgot szem előtt tartani:

  • Győződjön meg róla, hogy a kiválasztott párásító megfelelő, vagyis a humidor méretéhez illő-e. 
  • Válasszon olyan párásítót, ami stabilan tartja a  páratartalmat és a legjobb ha egy digitális páratartalom-mérővel rendelkezik.

A szivarok párásítására azt a módszert válassza, amely a legkényelmesebb az Ön számára, de mindenképpen gondoskodjon róla valamilyen módon, hogy a szivar ne károsodjon!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.