Bőséges volt a termés, vagy nem volt időd feldolgozni a megvásárolt gyümölcsöt? Ne aggódj, nem kell semmit kidobni. Egyszerű tippjeink segítenek a többlet gyümölcs feldolgozásában.
Fagyasztó, mint a legegyszerűbb mentőeszköz
A fagyasztás a gyümölcsök tartósításának leggyorsabb és legkíméletesebb módja. Bármikor a fagyasztóba nyúlhatsz, ha gyümölcsöt szeretnél adni a reggeli gabonapelyhedhez. A turmixokhoz is adhatsz fagyasztott gyümölcsöt. Ha van otthon turmixgéped, csak tedd bele a gyümölcsdarabokat egy kis vízzel, és turmixold simára. Egyszerű és frissítő.
Mindig száraz, lecsöpögtetett gyümölcsöt fagyassz le, hogy fagyasztás után könnyen szétválasztható legyen. Ideális esetben mindig kisebb mennyiséget fagyassz, például adagonként (ha tudod, hogy a gyümölcsöt pitébe fogod tenni, csinálj nagyobb adagot, ha smootiba, akkor készíts kisebb adagokat).
Készíts lekvárt a saját ízlésed szerint
Semmi sem jobb, mint a tartósítószerektől mentes, gyümölccsel teli, házi lekvár. Mindig csak egészséges gyümölcsdarabokat használj a lekvár főzésénél, a penész vagy a rothadás elrontja az egész adagot. A legjobb a túlérett gyümölcs, mivel az a legízletesebb és legédesebb.
Tedd ezeket egy lábasba a cukorral és egy kevés pektinnel, és főzd ki a lekvárt ízlésed szerint néhány perc alatt. Ezután még forrón öntsd tiszta üvegekbe, jól zárd le őket, és hagyd kihűlni.

Kép forrása: Shutterstock.com / Szerző: Agnes Kantaruk
A hozzáadott pektin mennyisége a gyümölcs fajtájától függ. A szeder, az alma és a ribizli például önmagában is tartalmaz elegendő mennyiséget, így nem szükséges túl sokat hozzáadni.
TIPP: Ha sima lekvárt szeretnél, turmixold jól össze a főtt gyümölcsöt. A magvas gyümölcsöket, például a szedret, a málnát és a ribizlit passzírozd át egy szitán.
Készíts finom gyümölcsbőr nasit
Hallottál már a gyümölcsbőr kifejezésről? Első hallásra nem hangzik vonzónak, de ennek éppen az ellenkezője igaz. Ez egy szárított gyümölcspüré. Bármilyen nyári gyümölcs alkalmas az elkészítéséhez. Csak simára turmixolod a gyümölcsöket, és ha szükséges, adj hozzá egy csipetnyi fahéjat, vaníliát vagy akár borsot. A kész keveréket kend szét egy sütőpapírral bélelt tepsiben. A rétegnek 3-4 mm vastagnak kell lennie.
Tedd a tepsit 40-45 °C-ra előmelegített sütőbe (ennél magasabb hőmérsékleten az értékes vitaminok megsemmisülnek), és szárítsd körülbelül 10 órán át. Ha ez nem elég, adj hozzá még nyugodtan néhány órát.
Mi a teendő a szárított anyaggal? Szeleteld fel, majd légmentesen záródó edényben tárold. De a szeletek feltekerve és természetes fonallal átkötve is jól mutatnak. Így magaddal viheted őket egészséges uzsonnaként.
Sült tea téli estékre
Nem csak lekvárokat lehet befőzni. Vegyél elő kis befőttesüvegeket, és készíts beléjük sült teát. A gyümölcsöt vágd kisebb kockákra, keverd össze a cukorral, adj hozzá egy meghámozott citromot, és bátran ízesítsd fűszerekkel vagy rummal.

Kép forrása: Shutterstock.com / Szerző: Goskova Tatiana
A keveréket 200 °C fokon kb. 30 percig süsd a sütőben. Ez idő alatt többször keverd át. A kész teát öntsd tiszta üvegekbe, és miután lezártad, hagyd fejjel lefelé kihűlni őket.
Készíts aszalt gyümölcsöt
Ha szeretsz nassolni, de inkább az egészséges finomságokat részesíted előnyben, mindenképpen szárítsd meg a megmaradt gyümölcsöket, hogy egész évben élvezhesd őket. A szárított gyümölcs egészséges, rostban gazdag nassolnivaló, és vitaminokban gazdag, ha nem szárítod 45 °C-nál magasabb hőmérsékleten.
Aszalásra az érett gyümölcsdarabok alkalmasak, amelyek a legédesebbek. A szárításhoz mindig csak olyan gyümölcsöt válassz, amelyen nincsenek rothadás vagy penészesedés jelei. A rossz részek egyszerű kivágása ebben az esetben nem elegendő.
És hogyan kell előkészíteni a gyümölcsöt? Az almát, körtét vagy epret a legjobb vékonyra szeletelve aszalni. A sárgabarackot és a szilvát félbevágva, kimagozva. Ezenkívül más fajtákat, például cseresznyét, egrest vagy áfonyát is aszalhatsz.
A gyümölcsök szárítására az aszalógép a legalkalmasabb, de ha nincs ilyened, egy elektromos sütő is ugyanúgy használható. Viszont számíts azzal, hogy egyes fajták aszalása 24 órát vagy még többet is igénybe vehet. Az aszalt gyümölcsötöt zárt üvegekben tárold, hogy megvédd a nedvességtől és a molyoktól.
Képek forrása: Shutterstock.com / Szerző: Nataliya Arzamasova; Shutterstock.com / Szerző: Agnes Kantaruk; Shutterstock.com / Szerző: Goskova Tatiana
Hirdetés (X)