levelibéka

Legyen szó, akár a mezőgazdaságról, akár a házi kertekről, az időjárás alapvetően meghatározza milyen termésre számíthatunk az adott évben. Természetesen rengeteg forrásból tájékozódhatunk a várható időjárásról, azonban segítségünkre lehet az állatok viselkedésének megfigyelése is.

Nemcsak a gyerekek tányértalpú kedvencének szokásaiból lehet megjósolni a várható időjárást, – ha nincs mackó, megteszi helyette a macska, a fecske, sőt: a tücsök is. Cikkünk további részében, ezeket az időjárásjelző állatokat mutatjuk be.

A dunsztosüvegben tartott, létrára mászó levelibéka sok régi történetben, leírásban házi időjósként szerepel. Más, körülöttünk élő állatok azonban szintén alkalmasak e szerepre, s ráadásul nem is kell őket mesterséges körülmények között tartani.

Ha mosakszik a macska, szép idő lesz – tartja a mondás, nem véletlenül. Mint annyi régi népi megfigyelésnek, ennek is van tudományos alapja, csak egy kicsit utána kell nézni. A megfigyelés a házi macskákra, valamint az olyan különleges macskafajtákra is érvényes, mint a skót lógófülű macska vagy a munchkin macska.

Szép időben, amikor a relatív páratartalom alacsony, sztatikus elektromosság halmozódhat fel a macska bundáján, amint más tárgyhoz hozzádörgölik magukat. Szőrük ugyanilyen könnyen le is adja az elektronokat, így a macskabunda könnyen pozitív töltésűvé válik.

Amikor a cica nyalogatja magát, a nedvesség révén szőre vezetőképes lesz, így a pozitív töltések „elhagyhatják” az állatot. Viszont minél alacsonyabb a relatív páratartalom a környezetében, vagyis minél szárazabb a levegő, annál jobban szigetel a szőre.

Ezért mosakszik, amikor szép az idő, s tartósan erre is lehet számítani. Sok macska azért nem szereti, ha hideg időben simogatják, mert nincs meg a kellő páratartalom, viszont a simogatás hatására ekkor elegendő töltés keletkezik ahhoz, hogy kis szikrákat, kisüléseket okozzon. Ez ingerli őket (és a simogató kezet is).

A tücskök pontos hőmérők: gyorsabban ciripelnek, ha meleg van és lassabban, ha hideg van – rögzíti egy másik népi megfigyelés. Bizony, e „kerti, réti muzsikusok” tényleg hihetetlenül pontosak.

Ha tizennégy másodpercen át számoljuk a ciripelésüket, majd hozzáadunk negyvenet, akkor megkapjuk annak a helynek a hőmérsékletét Fahrenheit fokban, ahol a tücsök van – egészíti ki adatokkal a népi megfigyelést a tudomány.

Közismert költöző madaraink a fecskék, alacsonyan szállnak, ha eső lesz – szól a népi bölcsesség. Ennek oka a vihar előtti légnyomásváltozásban rejlik. Derűs, napsütötte időben a fecskék táplálék-állatai, az apróbb rovarok a magasban repkednek, így a fecskék is ebben a régióban szálldosnak, hogy elkaphassák őket.

Amikor viszont beborul az ég, előbújnak az esőfelhők, megváltoznak a légköri viszonyok, és a légnyomás is. Emiatt a rovarok lejjebb húzódnak, a rájuk vadászó fecskékkel egyetemben.

Bízunk benne, hogy érdekesnek találtad cikkünket, ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Freepik.com

Forrás: MTI Archívum / Szerző: Dr. Sütő András

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.