magaságyás

A magaságyások kialakítása nagyon sok előnnyel jár. Nemcsak megspóroljuk magunknak  a hajladozást, de hosszabb lesz a vegetációs időszak, emellett több termést is fognak hozni a zöldségek. Minek köszönhető ez, és hogyan építsünk magaságyást? Cikkünkből megtudod!

A magaságyás előnyei

Minek köszönhető, hogy egy magaságyás hosszabb ideig és többet terem? Alapvetően három dolognak. Az egyik a föld magas tápanyagtartalma, ami koncentráltan serkenti a növények növekedését, és amit a magaságyásban található anyagok bomlása folyamatosan pótol.

A második a bomlásból származó magasabb hőmérséklet: melegebb a talaj, így a növények korábban megindulnak, és egészen késő őszig teremnek. A harmadik előny, hogy a magaságyások talaja kevésbé tömör, így jobb vízelvezetéssel rendelkeznek, mint a sima, földbe ásott ágyások. De hogyan is lehet kialakítani egy magaságyást?

A magaságyás kialakításának lépései

1. Tervezés

Az első lépés során el kell döntenünk, hogy mekkora magaságyást akarunk, és hová szeretnénk tenni. A magaságyások általában 60-80 cm magasak, illetve maximum másfél méter szélesek, hogy könnyen át lehessen érni őket. A hosszúságban rugalmasabbak lehetünk, de pár méternél nem szokott hosszabb lenni.

Mérjük fel kertünk adottságait, és keressünk egy olyan helyet, amely naponta több óra direkt napsütést kap. Fontos, hogy a magaságyás jól megközelíthető, az öntözése pedig könnyen megoldható legyen, a vegetációs időszakban ugyanis locsolnunk kell majd a növényeket.

2. A magaságyás megépítése

A magaságyás készülhet téglából, műanyagból, gumiabroncsból és fából. Emellett a barkácsáruházakból ma már könnyen rendelhetünk készen gyártott magaságyásokat is. Mi azonban most a talán legnépszerűbb típus, a fa magaságyás kialakítását fogjuk átvenni. 

Ehhez a hely kijelölése és a talaj felásása után először vastag, legalább 50 x 50 mm-es gerendákra lesz szükségünk, ezek fogják a függőleges vázat alkotni. A gerendákat és a deszkákat is érdemes olyan fából kiválasztani, ami jól tűri a nedvességet, és a lenolajjal való bekenés is növelheti az élettartamot.

A gerendákat verjük bele a talajba addig, amíg a harmaduk a föld alatt van (ez kb. 30-40 cm). Ha rövidebb, másfél-két méteres az ágyás, elég a négy sarokra egy-egy gerenda, de hosszabb ágyás esetén hat darabra is szükségünk lesz, nehogy a föld középen eldeformálja majd a pallókat. Ezután erős csavarokkal helyezzük fel az oldalsó pallókat, és készen is van a keret!

zöldségek

Kép forrása: Freepik.com

3. A magaságyás feltöltése

Már csak a magaságyás feltöltése van hátra. Alulra kerüljön a durvább, nagyobb darabokból álló zöldhulladék, például metszési hulladék, napraforgószár, stb.

Ha fával fűtünk, tavasszal könnyen arra ébredhetünk, hogy a korábban rönkhasító gép és motorfűrész segítségével feldarabolt tűzifa után hulladék maradt: kéreg, vékony fadarabok, stb… Ezeket is egészen nyugodtan tegyük a magaságyás aljába. Fontos, hogy ezt a réteget tömöríteni kell, ezért gumicsizmával jó alaposan tapossuk össze.

A következő szintre a könnyebben lebomló zöldhulladék jön: levelek (kivétel dió!), zöldséghéjak, lenyírt fű. Ezt követi két, húsz centiméter vastag réteg, az első réteg komposztból vagy trágyából áll, a második pedig az ültetni kívánt növénynek legmegfelelőbb típusú földből. És készen is van a magaságyásunk! Az idő előrehaladtával pedig majd csak a felső talajréteget kell utántölteni.

Szerszámokra van szükséged a kerti munkához? Segítünk!

A magaságyás építéséhez is többféle szerszám fog kelleni, például fűrészek, mérőeszközök és csavarbehajtók. Ha nem rendelkezel az összessel, bátran ajánljuk figyelmedbe a Zákány Szerszámház kínálatát, ahol jó minőségű eszközök széles választéka vár!

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.