kismama

A várandósság egy csodás időszak, azonban az kicsit ijesztő lehet, hogy a test ez idő alatt nagymértékben változik. A rendszeres kivizsgálások ilyenkor nagyon fontosak – ám ha jót akarunk magunknak, nemcsak a nőgyógyászhoz és a fogorvoshoz, hanem még a proktológushoz is ellátogatunk a családtervezéskor még a várandósság előtti időszakban.

Az aranyeres panaszok ugyanis a gyermekvárás idején fokozottan megjelenhetnek, de a szülést követően is. A tünetek enyhítésére több módszer is létezik, erről is tájékoztatást kaphatunk például a Dr. Bánfalvi Aranyér Központban. Nézzünk is néhány jó tanácsot, amelyet az ott dolgozó proktológusok adtak!

1. Kenőcsök, krémek használata a terhesség alatt

Mindenekelőtt tudnunk kell, hogy van külső és belső aranyér. A kenőcsök, krémek az előbbi esetben alkalmazhatók csak, a belső aranyeret másképpen kell kezelni.

A külső aranyér esetén a testen kívül található az a visszér, amely a fájdalmat okozza, általában bevérzik, vérrög található benne. Ez feszítő érzéssel jár, kényelmetlen lehet az ülés és a székletürítés is. A diszkomfortos érzést csökkenthetjük például Lioton gél használatával – amivel a visszeres lábakat is kenjük. Ha sebes a végbélnyílás környéke, akkor azonban ne alkalmazzuk!

Viszkető érzés esetén válasszunk valamilyen aranyér elleni krémet. A krém vízbázisú, könnyebben felszívódik, mint az olajos kenőcsök. Ha kissé bentre is szeretnénk kenni belőle, akkor azt applikátor segítségével megtehetjük. A proktológus meg fogja mondani, melyik termék lesz a legmegfelelőbb számunkra.

Még egy lehetőségről szót kell ejtenünk: ha a vérrög miatt feszülő külső aranyérnél a bőr kirepedt, akkor a sokszori lemosás mellett kezdjünk el Betadine kenőcsöt kenni a felületre. Ezzel megelőzhetjük a gyulladást.

2. Aranyér tabletta terhes nőknek

A terhesség alatt egyáltalán nem mindegy, milyen gyógyszereket szedünk. Az aranyér tabletta azonban nem ártalmas, vény nélkül is kapható – sok kismama alkalmazza. Az ok kézenfekvő: ezzel a módszerrel sokkal kényelmesebben enyhíthetők a panaszok belső aranyér esetén, mint a kúpokkal.

A kúpot felhelyezni – főleg a 3. trimeszter idején – szinte lehetetlen, legalábbis nem túl egyszerű. A tabletta ugyanolyan hatékony viszont: napi 3 x 2, majd 2 x 2, végül 2 x 1 adagolásban csodákra képes. Visszér ellen hat, így a fáradt lábakat is gyógyítja az aranyéren kívül.

3. Műtét – ha nem muszáj, kerüljük

A műtétet a legvégső esetekben szokták alkalmazni. Attól függően, hogy külső vagy belső aranyeret gyógyítanánk vele, más fajtái vannak.

Külső aranyérnél helyi érzéstelenítést alkalmaznak az orvosok, ambuláns, fájdalommentes műtétről van szó. Utána pár hétig kímélni kell magunkat.

A belső aranyér elleni kezelést általában lézeres műtéttel, esetleg gumigyűrűzéssel vagy egyéb műtéttel oldják meg. Ez azonban a terhes nők esetében erősen ellenjavallott. Jobb megvárni a szülést, és azután befeküdni a kés alá.

Azonban az lenne a legszerencsésebb megoldás, ha nem is kellene műtét, mert időben fordultunk proktológushoz.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.