karalábé

A karalábé a káposztafélék családjába sorolható zöldség, mely elmaradhatatlan hozzávalója egy ízletes húslevesnek. Elkészíthető töltve valamint főzeléknek is. B1-, B2-, B6- és C-vitamin tartalma is jelentős, továbbá kalcium, kálium, magnézium, vas és foszfor tartalma is számottevő.

A saját magunk által termesztett karalábét fagymentes pincében, kamrában tárolhatjuk, tartósítani nem szokás. Korai termesztésre, fólia alatti nevelésre, a rövid tenyészidejű, kis lombot nevelő, fehér és kék héjú fajtákat választhatjuk, nyáron, téli tartásra a nagyobb tömeget adó fajták megfelelők.

A karalábét termeszthetjük fűtetlen fóliasátor alatt, palántáit szabadföldbe kora tavasszal, nyáron és kora ősszel is ültethetjük. Ha szeretnénk karalábét termeszteni, először érdemes megismerkedni a legismertebb fajtáival, igényeivel, valamint a termesztés mikéntjével.

Karalábé fajták

karalábé

Kép forrása: Pixabay.com

Csemege fehér: Középkésői fajta, nyári termesztésre, másodnövénynek ajánlott. Friss fogyasztásra kitűnő. Gumója zöldes-fehér színű, lapított gömb alakú, felrepedésre, fásodásra kevésbé hajlamos.

Gigant: Hosszú tenyészidejű, nagy gumójú, szabadföldi fajta, friss fogyasztásra és tárolásra is kitűnő. Lombja kimondottan dús. Gumója sárgászöld színű, nagyméretű (3-5 kg), lédús, finom húsú, felrepedésre és fásodásra nem hajlamos.

Szentesi fehér: Korai szabadföldi termesztésre, hideg fólia alatti hajtatásra alkalmas fajta, friss fogyasztásra használható. Gumója kissé lapított, zöldes-fehér árnyalatú, repedésre nem hajlamos.

Trója F1: Középkorai hibrid, mely hajtatásra és szabadföldi termesztésre is alkalmas. Gumója gömb alakú, átlagtömege 0,75 kg, húsa fehér színű, rendkívül ízletes, finom szerkezetű.

Csemege kék: Középkésői fajta, nyári termesztésre, másodnövénynek ajánlott. Friss fogyasztásra kitűnő. Gumója kékeslila színű, enyhén lapított gömb alakú, felrepedésre, fásodásra kevésbé hajlamos.

Violeta: Tárolásra alkalmas, hosszú tenyészidejű fajta. Gumója kék színű, nagyméretű.

Szentesi fóliás kék: Elsősorban hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre ajánlott fajta. Enyhén lapított gömb alakú gumója, kékeslila árnyalatú, felrepedésre, fásodásra nem hajlamos. Kitűnő friss fogyasztásra.

Szentesi tartós kék: Őszi szabadföldi termesztésre alkalmas, késői fajta, mely jól tárolható. A késő őszi fagyokat jól bírja. Gumója nagyméretű, lapított gömb alakú, sötétlila színű. Repedésre, fásodásra nem érzékeny.

Kék szalonna: Nyár végi, őszi szabadföldi termesztésre javasolt, jól tárolható késői fajta. Gumója nagyméretű, lapított gömb alakú, sötét kékeslila árnyalatú. Repedésre, fásodásra nem érzékeny.

Karalábé vetőmag vásárlás >>>

A karalábé igényei, termesztése

karalábé

Kép forrása: Pixabay.com

A karalábé nem tartozik a legigénytelenebb zöldségek közé, sok vizet, valamint jelentős mennyiségű tápanyagot is igényel a megfelelő fejlődéshez. Gumója csak akkor lesz zsenge és könnyen főzhető, ha rendszeresen öntözzük.

A karalábé fényigényes zöldség, árnyékos helyen nem érdemes kísérletezni a termesztésével, mivel fényhiányos helyen felnyurgul és gumója sem fejlődik ki megfelelően.

A hőmérsékletre kissé érzékeny, túl magas hőmérséklet mellett elsősorban lombja fejlődik, míg alacsony, fagypont közeli hőmérséklet hatására később felmagzik, és nem fejlődik ki gumója.

A karalábét vírusos, baktériumos és gombás betegségek is megtámadhatják, a teljesség igénye nélkül néhány előforduló betegség, amelyre számíthatunk: karalábémozaik, karalábé peronoszpóra, karalábé lisztharmat, palántadőlés. Utóbbi ellen az ágyás talajára szórt, majd sekélyen bekapált gombaölő szerrel védekezhetünk.

Karalábét termeszthetünk magról nevelt palántával, valamint vásárolhatunk is palántákat, csak egészséges, erőteljes, sötétzöld levelű, zömök palántákat vásároljunk meg és ültessünk el.

Akár saját nevelésű, akár vásárolt palántát ültetünk, fontos a kiültetett palánták rendszeres öntözése és kapálása, valamint érdemes őket 1-2 alkalommal fejtrágyázni műtrágyával vagy lombtrágyával.

A karalábé gumója egy idő után elfásodik, ezért érdemes szakaszosan palántázni, egyszerre ne ültessünk sok palántát. A korai fajtákat, akkor érdemes szedni, ha a gumó eléri a 6-8 cm átmérőt, a késői fajták 8-12 cm átmérőjű méretnél a legízletesebbek.

Friss fogyasztásra vagy tárolásra nagyon egyszerűen betakarítható, elég csak kihúzni a növényt a földből, majd pedig letörni a leveleit és levágni a gyökerét.

Fólia alatta hajtatásra február közepén vethetjük, a palánták kb. 1 hónap múlva érik el az a fejlettségi állapotot, hogy fűtetlen fóliasátorba ültethetjük őket. A 30 x 15 cm távolságra ültetett palánták akkor fejlődnek a legszebben, ha nappal 8-12, éjjel 4-8 fokos a hőmérséklet.

Ahhoz, hogy ezt az ideális hőmérsékletet biztosítani tudjuk a külső hőmérséklet függvényében zárjuk, vagy szellőztetjük a fóliasátrat. A fejlett palántákat április elejétől ültethetjük ki a szabadba 25 cm-es tőtávolságra, a sorok között 30 cm-es sortávolságot tartsunk.

Téli tartásra májusban és júniusban vetjük magjait, a karalábé palántákat 4-5 hetes korban ültetjük ki 40 x 20 cm-es távolságra. A palánták gondozása a korábban írtak szerint történjen.

Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.