karfiol

A karfiol a káposztafélék családjába tartozó növény, mely főként Európában népszerű zöldség. C-vitaminban és ásványi sókban gazdag, változatosan elkészíthető zöldségféle, mely fagyasztva jól tárolható.

Leggyakoribb a fehér virágú változat, de zöld és lila rózsájú karfiol is létezik. A növény húsos virágzata párolva köretként fogyasztható, ízletes rakott étel készíthető belőle, zöldség levesek, savanyúságok ízletes hozzávalója.

A karfiol nem tartozik a legigénytelenebb zöldségek közé, de ha megismerjük az igényeit, valamint termesztésének menetét konyhakertben is termeszthető.

Karfiol fajták

karfiol

Kép forrása: Pixabay.com

Ha szeretnénk a kertben karfiolt termeszteni, több fajta közül választhatunk, ezeket mutatjuk be röviden a továbbiakban.

Suprimax: Erőteljes növekedésű, késő nyári, kora őszi fajta, kiváló levéltakarás jellemzi. Melegre nem érzékeny, tenyészideje 80-100 nap. Rózsái hófehér színűek. Fagyasztásra és friss fogyasztásra is kitűnő.

Snowball: Korai érésű, bőtermő fajta, nagy melegben is kiváló minőségű termést ad. A rózsa nagyméretű, gömbölyű, tömör és fehér színű, a levelek jól takarják.

Toszkánai korai: Korai szabadföldi termesztésre és hajtatásra alkalmas fajta. A rózsa nagyméretű, gömbölyű, tömör és fehér, a levelek jól takarják.

January: Középkései, őszi szabadföldi termesztésre javasolt fajta, friss fogyasztásra és tartósításra is kiváló. A rózsa közép-nagy méretű, gömbölyű, fehér színű, az alacsony szárú, sima levelek jól takarják.

Multi-head: Többfejű, különleges formájú F1 hibrid, többször lehet róla szüretelni, edényekben termeszthető. A középen fejlődő 12-15 cm méretű virág mellett, kisebb oldalhajtásokat is hoz.

Shannon: Őszi termesztésre alkalmas, Romanesco típusú, erőteljes növekedésű karfiol. Tenyészideje 95-100 nap. A rózsát élénkzöld színű „tornyocskák” alkotják, melyek főzés után is megőrzik színűket.

Lila: Lilás-bordó termésű, közepes tenyészidejű, 100-120 napos fajta. A termés kb. 1,3 kg tömegű. Termesztése és felhasználása megegyezik a hagyományos karfioléval. Különleges színe miatt, hidegtálak, savanyúságok díszítésére is alkalmas.

Zöld karfiol olasz Marche régió: Intenzív zöld színű, tömör, kerek virágzatú karfiol. Levélzete bőséges, kissé felcsavarodó. Szára rövid, könnyen betakarítható. Szabadföldbe és fóliasátorba is vethető, napfényigényes.

Karfiol vetőmag vásárlás >>>

A karfiol igényei, termesztése

karfiol

Kép forrása: Pixabay.com

A karfiol fényigényes zöldség, azonban a rózsái a tűző nap hatására megbarnulhatnak, ez ellen a belső levelek összekötésével védekezhetünk, így a levelek védik a fejlődő rózsát. A zöld és a lila fajták kevésbé érzékenyek, ezeket nem szükséges védeni.

Talajokkal szemben igényes, a tápanyagokban, humuszban gazdag, közepesen kötött, semleges kémhatású talajokat kedveli, nitrogén és káliumigénye is magas. A tápanyagban gazdag talajt istállótrágyával és műtrágya kijuttatásával biztosíthatjuk.

Szereti a párás környezetet, vízigényes is magas, amit rendszeres öntözéssel kell biztosítani. A rendszeres öntözés hatására a talaj tömörödötté válik, emiatt rendszeres talajlazításra van szükség. Ahhoz, hogy a talaj minél tovább megőrizze a nedvességet, mulcsozzuk.

A karfiolt megtámadhatják kártevők és betegségek is. Kártevők közül a levéltetű, káposzta bagolylepke, káposztalégy és a földibolha említhető meg. Betegségek közül a peronoszpóra jellemző.

Megelőzésképp a karfiolt ne ültessük közvetlenül más káposztafélék után, így megelőzhető a kártevők és betegségek túlzott elszaporodása.

A karfiolt előnevelt majd kiültetett palántákkal termeszthetjük legegyszerűbben a konyhakertben. Júniusi betakarításhoz április elején, július-augusztusi betakarításhoz április-májusban, az őszi karfiol termesztéséhez legkésőbb július végéig kell kiültetni a palántákat.

Az április eleji ültetéshez január végétől-február közepéig vethetjük a karfiol magokat, melegágyásban nevelhetjük a palántákat, a szabadban a hidegtől, fóliatakarással kell védeni őket. Ahhoz, hogy a rózsaképződés meginduljon, el kell távolítani a takarásra használt eszközöket, a védőtakaró alatt soha ne legyen 22 foknál melegebb.

Az április-májusi ültetéshez márciusban vethetjük a magokat, az őszi karfiol neveléséhez május elején. A palántákat akkor ültessük csak ki, ha a talaj hőmérséklete meghaladja a 10 fokot. Az ennél alacsonyabb hőmérsékletnek kitett palánták rózsája apró lesz.

A kiültetéshez válasszunk a karfiol fény és talajigényének megfelelő helyet, ügyelve arra, hogy ne más káposztaféle helyére kerüljön. A palántákat 50 x 50 cm-es távolságra ültessük el, és gondozzuk a korábban írtak szerint. A karfiolt akkor takaríthatjuk be, ha a rózsája kemény, de a virágrügyek még nem nyíltak ki.

Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.