A kávéról legtöbbünknek a reggelek elengedhetetlen élénkítője jut eszébe, ami nélkül biztosan kicsit nehezebben indulna a nap. Ha tovább gondolkodunk róla, és az édesszájúakhoz tartózunk, akkor lehet, hogy egy finom tiramisu is felbukkan lelki szemeink előtt, de a rizottóra, vagy épp a chilire kevesen asszociálnak majd… Holott lehet, hogy érdemes lenne kicsit többféleképp használni a feketét, nem?
A Tchibo weboldalán a különféle kávék és kávéfőzők mellett találunk egy olyan rejtőzködő kincset is, ami nem más, mint a főzés kávéval menüpont, ahol három fenséges recept is várja, hogy felfedezzük őket – egy előétel, egy főétel, és egy desszert, amiről annyit megsúgunk, hogy nem a tiramisu az!
A pontos recepteket a már említett oldalon lehet megtalálni, itt most inkább megpróbálunk kedvet csinálni ezekhez a finom falatokhoz, hogy újabb módot mutassunk arra, hogy kiélvezzük a kávéban rejlő lehetőségeket!
Előételnek a nagyjából másfél-két óra alatt elkészíthető, kávés kagylóval tálalt rizottó szerepel, amibe 4 személlyel számolva 200 ml eszpresszóra van szükség.
Ebbe kell nagyjából egy órára betenni a fésűkagylókat, majd sózás után mindkét oldalukat közepes lángon megpirítani. Amíg a kagylók áznak, elkészíthetjük a rizottót, amire tálaláskor a kagylókat helyezzük majd.
Természetesen a 200 ml eszpresszónak is lesz még szerepe, hiszen ebből, egy kis cukorból, és némi balzsamecetből készül el az a szósz, amit a tálalt adagok tetejére csorgatva még tovább fokozhatjuk a kávés ízvilágot.
Főételként a Coffee Chilit ajánlja az oldal, aminek az elkészítéséhez nagyjából két-két és fél órára lesz szükség, és ami lényegében a klasszikus chili con carne kávéval felturbózott verziója.
Ennél a receptnél a hagyma, a fokhagyma, a húskockák és a darálthús barnára pirítása után, a többi összetevővel együtt kell hozzáadnunk a 120 ml erősre főzött kávét, ami nem túl harsányan lesz jelen az ízek között, de mégis egyedi karaktert ad majd a fogásnak.
Ha már a kávé köré építettük fel az étkezést, akkor az biztosan nem járja, hogy pont a desszertből maradjon ki – ehhez csokis-eszpresszós „Mousse au Chocolat au Espresso” receptjét vonultatja fel az oldal.
Ebben 50 ml erős kávé biztosítja majd a szükséges aromát, emellett enyhén keserű csokoládé, tojás és tejszín a fő alkotóelemek, amelyekből fél-egy óra alatt alkothatjuk meg afinom édességet.
Az eszpresszó ebben a receptben a vízfürdő fölött felolvasztott csokoládéba kerül majd, amihez egymás után kell hozzákeverni előbb a habosra kevert tojássárgáját, tejszínhabot, és legvégül a tojáshabot, majd három órára hideg helyre tenni, már azokban a tálkákban, amelyekben aztán tálalni szeretnénk őket.
A pontos, részletesen levezetett, és így kevésbé gyakorlott szakácsok számára is könnyen követhető receptek segítségével érdekes gasztronómiai kísérletet tehetünk, amiben a kávéta szokásostól teljesen eltérő módon használjuk fel.
Legyünk nyitottak és kísérletezők, és próbáljuk ki ezeket a recepteket – még az is lehet, hogy a jövőben akár saját variációkkal is előállunk majd különféle klasszikus fogások kávés verzióira!
Kép forrása: Tchibo Webáruház
Hirdetés (X)