kerti tároló

A kerti munkában sok öröme van az embernek, azonban az ehhez használt kisebb és nagyobb szerszámoknak nem könnyű olyan helyet találni, ahol biztonságosan és rendezetten tárolhatjuk őket. Összegyűjtöttünk ennek kapcsán néhány hasznos ötletet és fontos tudnivalót.

Fontos a biztonság!

A biztonság a házban élők és a szerszámok szempontjából egyaránt fontos. Az előbbi különösen a gyermekekre vonatkozik, hiszen rájuk különösen veszélyes lehet egy-egy szem előtt hagyott eszköz. Vagyis annak érdekében, hogy a balesetveszély elkerülhető legyen, fontos megfelelően tárolni ezeket az eszközöket.

A másik oldalról nézve a korrodálódás elleni védelem is nagyon lényeges, hiszen az időjárás viszontagságai – legyen az egy tavaszi zápor vagy a téli fagyok – bizony ártanak a szerszámok felületének, amelyek így más nem feltétlenül tudják betölteni a megfelelő funkciójukat.

Kerti tároló, kerti ház a Szerszámkellnél

Fészerben, garázsban

Ha van a kertben egy fészer vagy egy garázs, adott a lehetőség, hogy itt alakítson ki egy tároló részt a szerszámok számára. Itt ugyanis rendezetten, rendszerezve tárolhatja a segítőtársait úgy, hogy bármelyikre is van szüksége, egyből látni fogja, hova kell nyúlnia. Ráadásul a biztonságos elhelyezés is megoldott.

Szerszámtárolás másként

Amennyiben nincs lehetőség a kertben a fentihez hasonló megoldásra, kreatívabb ötletekhez kell nyúlni. Tökéletes lehet a feladatra egy szerszámtároló szekrény kialakítása, amely segítségével zárt és fedett helyet alakíthat ki a kert bármely pontján úgy, hogy az nem vesz el nagy területet az udvarból és az általa vetett árnyék miatt sem kell aggódnia.

Szintén nagyon kreatív megoldás lehet az, ha úgy alakítja ki a kerti ülőkéket, hogy azok teteje felnyitható legyen. Így ugyanis teljesen észrevétlen módon készíthető praktikus tároló a kerti eszközök számára. Amennyiben csináltatja ezt az alkalmatosságot, érdemes olyan hosszúra készíttetni az ülő részt, amekkora a leghosszabb szerszám mérete fektetve.

Ha pedig van egy olyan védett hely a kertben, amelynek egyelőre nincs funkciója, máris ki lehet itt alakítani egy olyan területet, ahova könnyedén fellógathatja azokat a szerszámokat, amelyeket éppen nem használ. A kisebb eszközök számára egy mágneses fali tartó is remek megoldás lehet, míg a nagyobb, nehezebb szerszámoknak egy használaton kívüli raklapból készíthet függőleges tárolót.

Ráadásul bármelyik variációt is választja, bátran ültethet köré növényeket is, így kifejezetten mutatós lesz ez a része a kertnek és nem egy szükséges rossz lesz a szerszámtároló kialakítása.

Van, amire külön figyelmet kell fordítani!

Van néhány olyan eszköz a kertben, amelyek tárolására használaton kívül komoly figyelmet érdemes fordítani, ezáltal ugyanis nagyban megnövelheti az élettartamukat. Ilyen például a slag, amelyet ha mindig feltekerve és rögzítve tárol, jó eséllyel sokkal tovább lesz majd segítségére az öntözés során.

Szintén ilyen a szivattyú, amelyet szezonon kívül a téliesítés után mindenképpen védett helyre ajánlott tenni, nehogy bármi károsodás érje a „pihenő ideje” során.

Nagy figyelmet kell ezen kívül fordítania az elektromos eszközökre is, amelyeket a lehető legnagyobb biztonságban szükséges elhelyezni. Hiszen ezekben a gépekben már a fokozott nedvesség vagy egyéb hasonló tényezők is nagy kárt tehetnek hosszú távon.

Mindig teljes nyugalomban

Valójában a megfelelő szerszám tárolás a nyugodt kerti munka alapja is, hiszen ha egy éppen szükséges eszközt azonnal megtalál és az maradéktalanul működik, semmi ok nincs az idegeskedésre.

Ellenkező esetben, ha az idő nagy része a keresgéléssel és javítgatással telik, már valóban sokkal kevésbé lesz élvezetes a kinti tevékenység és hamar elmegy tőle az ember kedve. Így viszont a kikapcsolódás garantált.

Láthatja, hogy ha megtalálja az ideális helyet a szerszámai és egyéb kertben használt eszközei számára, rögtön több legyet is üthet egy csapásra.

Hiszen amellett, hogy rend lesz, biztonságban tudhatja szeretteit, megóvhatja az eszközöket a károsodástól, ráadásul mindig pontosan tudni fogja, mit hol kell keresnie. Ennél többet pedig nem is kívánhat e téren egy kertkedvelő.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.