zsázsa

A kerti zsázsa (Lepidium sativum) enyhén csípős, mustárra, tormára emlékeztető ízű zöldség, mely vadmustár és salátatorma néven is ismert. A káposztafélék családjába, ezen belül is a zsázsa nemzetségbe tartozó kerti zsázsa egyike a legrövidebb tenyészidejű zöldségeinknek.

A vetést követően már 12-14 nap múlva fogyaszthatjuk a C-vitaminban, és ásványi sókban gazdag növény szárát és szikleveleit. Remek ízesítője a szendvicseknek, de leves, mártás és tea is készíthető belőle.

A kerti zsázsa termesztése nem túl bonyolult feladat ezért bátran próbálkozhatunk vele kezdő hobbikertészként is. Ha belevágunk a zsázsa termesztésébe, a téli időszakban, amikor rengeteg vitaminra van szükségünk, a saját magunk által termesztett vitamin bombát fogyaszthatjuk.

Gazdabolt országos szállítással, akár 24 órán belül! >>>

A zsázsa termesztése

A zsázsa vetéséhez lapos edényre van szükség, az apró barna magokat földbe vagy akár egy nedvesen tartott itatós papírra is elvethetjük.

Ha földbe vetjük a magokat, akkor mindenképpen friss földet használjunk, ne hasznosítsuk újra más növények földjét, mivel az fertőzött lehet. Ha ilyen földbe vetünk, akkor a zsázsa szára elvékonyodik, a fiatal növények pedig eldőlnek, végül elpusztulnak.

A vetés előtt nyomkodjuk le a földet, erre szórjuk sűrűn a magokat, végül pedig nagyon vékony réteg homokkal, vagy földdel takarjuk be a vetést. Nyomkodjuk le ezt a réteget is, majd pedig öntözzük be a vetést.

A csírázás elején a zsázsa sötétet és kellemes meleget igényel, helyezzük az edényt sötét helyre, vagy fedjük le kartonpapírral. Amint elkezdenek megjelenni a levelek, a maghéjak leestek a levelekről, tegyük világos helyre az edényt. Ilyenkor már sok fényre van szükség a megfelelő fejlődéshez.

Továbbra is rendszeresen öntözzük a vetést, alulról öntözzünk. Ha mindent jól csináltunk 10-12 nap múlva már nagyon szép sűrű lesz a vetés, a növények nem csak sziklevelet, hanem 2-3 kicsi lomblevelet is hoznak.

Ilyenkor kell betakarítani a termést, ollóval vágjuk el a növény szárát és fogyasszuk el. A földet már ne használjuk újra zsázsa termesztésére, mivel a sok öntözés, nedvesség hatására, palántadőlést okozó gombák szaporodhatnak el benne.

Ha nem földbe, hanem itatós papírra szeretnénk vetni a magokat, akkor több réteg vastagságban fektessünk benedvesített itatós papírt egy edénybe.

Célszerű ebben az esetben is olyan edényt választanunk, amelynek az alja átenged valamennyi nedvességet, mivel a zsázsát alulról kell öntözni, például úgy, hogy naponta 5-10 percre vízbe állítjuk. A papírra vetett magokat vattával takarjuk le, ezen, könnyen át tudnak majd bújni a fiatal növények.

Március végétől-júniusig szabadba is vethető, ehhez alaposan készítsük elő a talajt, a sorok 10cm-re legyenek egymástól. Vessük el a magokat és öntözzük be alaposan.

Akármelyik vetési módot választjuk érdemes szakaszosan vetni, mivel a levágott zsázsa nem fog újra kihajtani, szakaszos vetéssel nagyon sokáig élvezhetjük ezt az ízletes zöldséget!

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.