növény

A téli időszak az, amely elsősorban a tervezgetésről, készülődésről szól és arról, hogy már várjuk a tavaszt. A kert azonban ilyenkor is odafigyelést és gondozást igényel.

A növények nem téli álmot alszanak, csupán nyugalmi állapotba kerülnek. Védenünk kell továbbra is a kártevőktől, valamint felkészíteni őket a tavaszi újraéledésre.

Nem mellesleg egy kis friss saláta vagy paradicsom, esetleg petrezselyem vagy kakukkfű ebben az időszakban is termeszthető, csupán a körülményeket kell átgondolni.

A továbbiakban bemutatjuk, hogyan tudjuk kertünket karbantartani, és friss növényeket termeszteni a hideg idő beköszöntekor is.

Friss növények, zöldségek télen is

palánta

Habár a szabadban nem igen van lehetőségünk a téli hónapokban zöldség és növény termesztésre, alternatív megoldások segítségével ilyenkor is nassolhatunk akár friss salátát és gyönyörködhetünk színes virágokban.

A fűszernövények konyhai nevelése már évek óta nagy népszerűségnek örvend, azonban nem csak petrezselymet, oregánót, bazsalikomot és hasonló ízesítőket termeszthetünk, hanem akár zöldségeket is.

A zeller, a paradicsom, a saláták és káposzták mind könnyen gondozhatók, akár kezdő kertészek is könnyen boldogulnak velük. Nem csupán a konyhában, otthonunk más részein és kertészkedhetünk, hiszen a megszokott szobanövények mellett tavaszi hagymás virágjainkat is “át tudjuk verni”, így akár a téli hidegben is képesek színt hozni a lakásba.

A jácint, a nárcisz és a tulipán is mind hagymás, amely azért fontos, hiszen a hideg időszakra visszahúzódnak hagymájukba, majd a meleg beköszöntével kihajtanak. Ezt a folyamatot otthon is le tudjuk utánozni.

Egy papírzacskóba csomagolva tegyünk be a hűtőszekrénybe őket 5-6 hétre. Miután kivesszük őket, ültessük jó vízáteresztő, enyhén nedves földbe és helyezzük el fűtött helyiségbe.

A “becsapott” növények rövid időn belül kihajtanak és virágozni kezdenek. Ha van lehetőségünk védett, de hűvös helyen is kertészkedni, úgy akár a palántanevelés is szóba jöhet.

Vessük el a tavaszi kertbe szánt növények magjait, majd gondozzuk őket odaadással és mire megérkezik a jó idő, már ültethetjük is őket végleges helyükre.

Teendők a szabadtéri kertben

kert

Az első és legfontosabb, amit ebben az időszakban tehetünk, a talaj megtisztítása. Szedjük fel az elszáradt növények szárait és leveleit, illetve, ha az időjárás is engedi ássuk fel, és forgassuk át a földet.

Ezzel együtt lassan felszívódó tápanyaggal is elláthatjuk meglévő és jövőbeli növényeinket, például humusz, komposzt, vagy nitrogént tartalmazó műtrágya segítségével.

Mivel ebben az időszakban a legtöbb növény elszárad, számos tároló láda felszabadul, amelyeket így a legegyszerűbb felújítani, hogy a tavaszi éledésre már ezek is teljes pompájukban ragyoghassanak.

Valószínűleg a kerti szerszámokra is ráfér egy kis felújítás, azonban ami még fontosabb, az a korán virágzó növények védelme. Ahelyett, hogy kidobnánk a karácsonyfát, érdemes lehet például az ágait levágni és ezzel betakarni az előbb említett virágokat.

A nagyobb fák törzsének tisztítását is elkezdhetjük az enyhébb napokon. Fogjunk ehhez egy erősebb kefét, és dörzsöljük át a törzset, ezzel eltávolítva a felesleges réteget, valamint a meghúzódó rovarokat és kártevőket.

Ezután jöhet a lemosó permetezés, amelyet leggyakrabban mész, kén és olaj vagy réz összetételű permetezőszerrel végeznek. Ne végezzük azonban a permetezést fagypont alatti hőmérséklet, vagy esős, szeles idő esetén!

Ha enyhébb időnk van és a talaj fagymentes, decemberben még van egy utolsó lehetőségünk elültetni a tavaszi hagymás növényeket, így például a jácintot, tulipánt vagy a nárciszt.

Szintén az enyhébb napokon lehetőségünk adódik lemosó permetezést is végezni, amely során alaposan mossuk le a növényeket. A repedésekben, kéregben lerakódott kártevők és felhalmozódott vegyszerek letakarítása kétségkívül a növény egészségét erősíti.

A lomblevelű örökzöld növények télen is kimondott odafigyelést igényelnek, hiszen a szikrázó napsütés a viaszos leveleiket megégetheti. Ez ellen védhetjük őket raschel hálóval, amely gyenge árnyékot vet a lombkoronára, így védve azt a károsodástól.

Ezen növények továbbá folyamatos csapadékot is igényelnek, így száraz tél esetén szükséges őket olykor öntözni is. A nyugalmi állapotban lévők mellett számos olyan növényt is tarthatunk kertünkben, amelyek télen is üde színfoltot alkotnak, ezek pedig odafigyelést igényelnek.

Ilyen például a magyal, a galagonya, a berkenye és a madárbirs egyaránt, amelynek ráadásul a kismadarak is kimondottan örülni fognak.

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.