utasbiztosítás

Ha azt mondjuk, klasszikus téli sportok, akkor a legtöbbünknek lehet, csak a síelés jut eszébe. Van, aki például a szánkózást nem is sorolná ide. Pedig érdemes ezt is megemlíteni, néhány további mozgásformával egyetemben. Ebben a cikkünkben bemutatjuk ezeket az izgalmas klasszikus téli sportágakat.

Klasszikus téli sportok külföldön?

Sajnos az utóbbi években kevés olyan telünk volt, amikor hosszabb ideig kiélvezhettük volna a hófödte táj látványát. A téli sportok szerelmeseinek így jellemzően minden évben a környező országok felé kell venniük az irányt, hogy megtalálják azt, amit idehaza hiába keresnek.

Azonban nagyon fontos minden ilyen út előtt, hogy a megfelelő utasbiztosítás meg legyen kötve! Enélkül nagyon sokba kerülhet számunkra egy kisebb baleset is, nem hogy egy légimentés! Ne emiatt legyen emlékezetes egy-egy téli út! Kössünk olyan szerződést, mely biztonságot nyújt számunkra téli testmozgás esetén is!

Nézzük meg azokat a klasszikus téli sportokat, melyeket érdemes kipróbálni!

Síelés

Ez az egyik legősibb sport, ugyanis az első síléc körülbelül 2000-5000 éves! Már a kőkorszaki barlangrajzokon is feltűnik ez a kiegészítő. A 18. században még a harcok során volt fontos használni a síléceket, de a 19. századtól már hobbiként vagy sportként tekintünk a síelésre.

Az első síversenyre 1843-ban került sor Tromsöben. A téli olimpián számos olyan sportág képviselteti magát, ami a sísport családba tartozik. Ilyen a sífutás, a síugrás, az alpesisízés, a síakrobatika és a biatlon.

Szánkózás

Azt feltételezik, hogy a 9. századig, a vikingekig nyúlik vissza a története. Sportként viszont csak a 19. század közepétől tekintünk rá. Ekkor a svájci St. Moritzban egy helyi szállodatulajdonos üzleti érzékének köszönhetően megalkották az első szánkópályát, egy kilométerre a várostól. Az első hivatalos versenyig 1883-ig kellett várni, melyet Davosban rendeztek meg.

Szkeleton

Az angol csontváz (skeleton) szóból ered a neve. Egy alacsony építésű, lecsupaszított szánkóhoz hasonló eszközzel űzik ezt a sportot. Ezzel a szánnal hason fekve, fejjel a haladási irány felé csúsznak le minél gyorsabban egy kanyargó jégcsatornában. Fék nincs rajta, ahogy kormány sem. Az irányítást súlypontáthelyezéssel oldják meg. Már az 1928-as téli olimpián is ott volt a sportág.

Bob

A szánkózáshoz hasonlóan ez is Svájcból származik. Akkor alakult ki, amikor a tehetősebbek elkezdtek acélból készült bobokat használni a könnyen törő faszánkók helyett. A neve az angol “bobbing”, azaz lengetés szóból ered, mivel az eszközt előre-hátra mozgatják a nagyobb induló sebesség elérése érdekében. A téli olimpiákon 1932-ben debütált.

Korcsolyázás

Az őseink a kőkorszakban praktikus okok miatt korcsolyáztak. A középkortól kezdték el fából készíteni a korcsolyákat. Fémből pedig a 19. század közepétől. Hollandiában használták először szabadidős célból és nem közlekedési eszközként.

Bármilyen klasszikus téli sportot is választunk, ha külföldön kívánjuk űzni, akkor ne feledkezzünk meg az utasbiztosítás megkötéséről!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.