klíma

Napjaink technológia fejlődését még figyelni is elképesztő – pedig mi már sokkal többet tudunk a világról, mint őseink. Képzeljük csak el, mit tapasztalhattak ők az ipari forradalmak idején! Persze, ez egy nehéz feladat – ezért is segítünk benne. Tartson velünk egy kis időutazás erejéig!

Minden az 1800-as években kezdődött…

A második ipari forradalommal. Az épületek falának hűtésével ugyan már az ókori civilizációkban (Róma, Egyiptom) is próbálkoztak, de a tényleges alapjait a légkondicionálásnak Michael Faraday tette le.

Az angol fizikus 1820-ban fedezte fel, hogy a cseppfolyósított ammónia elpárologtatásával is hűthetünk. Bár a hűtőszekrények ma is így működnek, nem ez a legkorszerűbb technológia. A Zimankó Kft csapata ennél jóval modernebb megoldásokat kínál az ipari hűtésre.

Faraday felfedezése után 1824-ben Dr. John Gorrie már egy olyan berendezést állított elő, amellyel jég állítható elő, s így hűthető a levegő. Az ipari klímatechnika azonban csak az 1890-es években kezdett kialakulni – az elektronikai fejlődés fellendülésével, és a ventilátorok megjelenésével. Ezek a modellek még drágák és gyúlékonyak voltak (a hozzájuk használt gázok miatt).

Az áttörést végül az 1920-es évek hozták el a hűtéstechnikában. Ekkor ugyanis az USA-ban már a folyamatos fejlesztésekkel, személyes használatra kezdtek el komplex készülékeket gyártani. Mindezt Thomas Midgley Jr. amerikai gépész- és vegyészmérnök nyomán, aki elkezdte alkalmazni a se nem mérgező, se nem gyúlékony freongázt a klímáiban.

Itt tartunk most

Midgley jóvoltából terjedhettek el a klímák és a hűtőszekrények szélesebb körben is. Bár később, az 1990-es években még kiderült, hogy a freongáz egyes fajtái kifejezetten mérgezőek, így néhány vegyületét betiltották.

A mai klímaberendezéseknek már számos szempontnak kell megfelelniük. Többek között:

  • legyen gazdaságos működtetni,
  • legyen komfortos, egyszerűen kezelhető,
  • mindezek mellett viszont esztétikus is: illeszkedjen a lakás enteriőrjébe.

Az újítások a klímatechnika területén is folyamatosak. A jelenlegi egyik legújabb az inverter, amellyel fokozatmentesen válik szabályozhatóvá a hűtőberendezések teljesítménye. Ez egy eszköz, amely módosítani tudja az elektromos motor fordulatszámát. Szoftverének segítségével képessé teszi klímánkat 25, 50 vagy akár 100%-on is üzemelni.

Ezért hasznos egy szoftverrel üzemeltetett klímát választanunk

Az energiaárak révén az energiatakarékosság manapság az egyik fő szempont, ha bármilyen berendezést megvásárolunk. Egy szoftverrel könnyűszerrel szabályozhatjuk úgy az adott helyiség hűtését, hogy az számunkra a lehető legkényelmesebb legyen.

A fokozatos indítás és leállás, az alacsony zajszint vagy a teljesítmény kiegyenlítése csak néhány a számos előnye közül egy ilyen klímának. Ha ezt választjuk, érdemes profikra bízni a kivitelezését. A Zimankó Kft az ilyen típusú klímák telepítésében és javításában is egyaránt szakértő.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.