kutya és macska

Új házikedvenc érkezik a meglévő mellé? Hogyan szoktasd össze a cicát és kutyát, hogy ne bántsák egymást és békésen éljenek egymás mellett kisállataid?

Megmutatjuk a cikkben a Catmania.hu segítségével, hogy milyen lépésekre van szükséged a kutya és a macska összeszoktatásához!

Így kezdj neki az összeszoktatásnak

Először még semmiképp ne engedd őket össze, mert így félő, hogy valamelyikük agresszív lesz, vagy megrémül, csak baj származhat ebből. Első lépésben tartsd őket külön helyiségben, ahol mindkét állat biztonságban érezheti magát, és mutasd meg mindkettejüknek a másik szagát, add oda nekik a másik párnáját, vagy egy rongyot, amin feküdni szokott, esetleg a játékát.

A kutyáknak és a macskáknak is a szaglásuk kifejezetten éles, így már ennyiből is sokat megtudhatnak a másik állatról. Próbálj egy nyugodt pillanatot keresni, amikor megmutatod egymásnak a szagukat, hogy az egész élmény pozitív legyen számukra.

Amint ezzel megvagy, akkor jöhet a következő lépés, amikor már látják is egymást, de még mindig nem kell, hogy összeereszd őket. Használhatsz rácsot, üvegajtót, kerítést, a lényeg, hogy kontrollálni tudd mindkét állatot, hogy ne tudjanak se elmenekülni, se egymásra támadni.

Légy éber, figyeld a helyzetet és az állatok testbeszédét – ha valamelyikük rémült, vagy agresszív, vagy egyértelműen látszik, hogy nem érzi magát komfortosan, akkor hagyd abba és folytasd egy későbbi időpontban az ismertetést.

Az első találkozás

A következő lépés lesz az, amikor már nincs közöttük elválasztó, ekkor a kutyát tartsd mindenképp pórázon, a macskának pedig biztosíts valami olyan magaslatot, ahová a kutya nem ér fel. Általában a kutya az amelyik fizikailag nagyobb, erősebb, a legtöbb esetben a cica érezheti fenyegetve magát, így vedd figyelembe ezt és hagyd, hogy a saját tempójukban ismerkedhessenek.

Ügyelj rá, hogy ne érezhesse egyik állat sem sarokba szorítva magát, mindig hagyj számukra menekülőutat, azonban ez ne legyen odú, vagy doboz, ahonnan nincs kiút.

Amennyiben megoldható, akkor legalább még egy segítő legyen ott rajtad kívül, akiben megbíznak az állatok és szükség esetén közbe tud avatkozni.

Mivel a 2 állatfaj nagyon máshogy kommunikál és az egész viselkedésük eltérő, így nem egy nyelvet beszélnek – óhatatlanul lesznek majd félreértések, aminek a vége az, hogy valamelyikük nem úgy reagál ahogy a másik várná. Erre készülj fel, próbáld megőrizni a nyugodt légkört és készülj fel egy hosszú folyamatra.

Az első találkozások szorítkozzanak néhány percre, ezután válaszd szét őket és egy pihenő után ismételten egy légtérbe kerülhetnek. Ezt ismételd újra és újra!

Így alakítsd át az otthonod az állatoknak

Azt talán mondani sem kell, hogy mindkét állatnak legyen meg a saját privát tere, ahova visszavonulhat, ezen felül pedig az étkezés még egy kardinális kérdés. Eleinte mindenképp külön etesd őket, más időpontban, más helyszínen.

Ha már teljesen megszokták egymást akkor lehet azonos időpontban etetni őket, de légy résen, egyes kutyafajták kifejezetten agresszívak lehetnek ha evés közben zargatják őket, itt ismerned kell állataidat, hogy tudd mire számíthatsz tőlük.

Mennyi idő mire összeszoknak az állataim?

Ha minden ideális (pl. mindketten fiatal kölykök és/vagy nyugodt természetűek) akkor akár néhány óra, 1-2 nap alatt össze lehet szoktatni őket, de a realitás az, hogy legalább 2-3 hétre lesz szükség, vagy akár ettől is hosszabb időre.

Ha a találkozások gond nélkül zajlanak már és felügyelet mellett akár órákig is békésen elvan a két állat egymás mellett, akkor meg lehet próbálkozni magukra hagyni őket.

Először csak 1-2 percre menj ki a szobából és figyeld őket, aztán fokozatosan lehet növelni az időt. Jó ötlet lehet egy kamerát beszerezni, hogy távolról is követhesd őket.

Amíg nem vagy 101%-ig biztos abban, hogy nem fognak egymásnak esni addig semmiképp se hagyd őket egyedül úgy, hogy nem tudsz bármikor közbeavatkozni ha baj történne!

Ne feledd, minden állat egyedi, két ennyire különböző állatfaj összeszoktatása sokszor nem zökkenőmentes, így ne stresszelj akkor sem, ha nem megy minden zökkenőmentesen és nem az általad vártaknak megfelelően viselkednek.

Légy következetes, kitartó és türelmes, így állataid is hamarabb megszokják, megszeretik egymást!

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.