kutya zöltséget eszik

A nagyszüleink még minden maradékot odaadtak a kutyáknak, hiszen a pazarlás nem volt jellemző a régebbi időkben. Mi pedig gyerekként gyakran az asztal alatt etettük kis kedvencünket azokkal az ételekkel, amelyekkel nem voltunk nagy barátságban. Többnyire a zöldségeket száműztük a tányérunkról, amelyeket aztán a kutyusunk jóízűen majszolt el. Ma már nem lennénk ennyire óvatlanok, hiszen bizonyos zöldségek nem adhatók a kutyáknak, merthogy ártalmas lehet az egészségükre.

A legtöbb zöldség hasznos táplálék a kutyák számára, hiszen értékes tápanyagokat tartalmaznak. A zöldségek gazdag forrásai a vitaminoknak, az ásványi anyagoknak, a szénhidrátoknak, a zsíroknak, a fehérjéknek és a rostoknak. A cikkben azt járjuk körül, hogy mely zöldségeket adhatjuk nyugodt szívvel a négylábú családtagnak és mely zöldségektől óvakodjunk.

Ajánlott zöldségek

Zöld leveles zöldségek

A zöld leveles zöldségek, mint például a spenót, a káposzta, a kelkáposzta, a saláta, a kelbimbó és a karfiol a kutyának adható zöldségek csoportjába sorolandók, hiszen rengeteg tápanyagot tartalmaznak. A spenótban nagy mennyiségben megtalálhatók az oldhatatlan rostok, az A -, C-, K – és B-vitaminok, illetve a folsav-tartalma is kiemelkedő. Ezek a vitaminok segítenek a gyulladás megelőzésében, míg a magas lutein – tartalom a szem egészségét védi.

A kelkáposzta nem csak vitaminokban, de ásványi anyagokban is gazdag. Különösen a magnézium, a kalcium, a kálium, a mangán és a réz található meg benne nagy mennyiségben. Ezek a tápanyagok gyulladáscsökkentő hatással is bírnak, amely azért előnyös, mert így a kis kedvencünket megvédhetjük a krónikus betegségekkel szemben.

A brokkoli gazdag forrása a bioaktív vegyületeknek, mint például a szulforafán, amely szintén védelmet jelenhet a daganatos betegségekkel szemben. A kelbimbó egy jellegzetesen kesernyés zöldség, amit elsőre lehet, hogy elutasít a kutyusunk, de kínáljuk neki addig, míg végül elfogadja, hiszen ez a zöldség kiemelkedően sok alfa-linolénsavat tartalmaz, amely szintén csökkenti a gyulladást. A kelbimbó K-vitaminban is bővelkedik, ami segíti a véralvadást és jó bélbaktériumok elszaporodását.

A B-vitaminokban gazdag karfiol is adható a kutyáknak. A B-vitaminok aktív szerepet játszanak az anyagcserében és az energiatermelésben, de a bőr és az idegrendszer egészségét is biztosítják.

A tápanyagban bővelkedő spenót a szem egészségét védő luteint és a gyulladást csökkentő kvercetint tartalmaz nagy mennyiségben.

kutya

Gyökérzöldségek

Szintén biztonságos tápláléknak számítanak a gyökérzöldségek, mint például az édesburgonya, a sárgarépa, a cékla, vagy a fehérrépa. A sárgarépa jó forrása az oldható rostoknak és a béta- karotinnak, amely a testben A-vitaminná alakul. Ez az antioxidáns vitamin biztosítja a szem és a bőr egészségét. Ezen kívül az immunrendszer és csontok egészségét is megtámogatja.

Az édesburgonya tele van antioxidánsokkal, amelyek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, de béta-karotin tartalma is említésre méltó.

Száras zöldségek

Többek között a zeller és a spárga tartozik ebbe a csoportba. A zeller jó forrása a rostoknak, a K-vitaminnak és a káliumnak. Ez utóbbi aktív szerepet tölt be az elektrolitok egyensúlyának fenntartásában. A kutyák is szenvedhetnek ízületi gyulladásban, a zeller azonban lúgosító hatással rendelkezik, ez által minimalizálja a testben a gyulladást és csökkenti az ízületi gyulladás kellemetlen tüneteit.

Hüvelyesek

A hüvelyesek csoportját gazdagítja a bab, a borsó, a lencse. A borsó is szerepelhet a kutyák étlapján, hiszen kimagaslóan sok fehérjét tartalmaz, illetve A -, C-, K –és B-vitaminokban is gazdag.

Amennyiben teljes értékű és kiegyensúlyozott táplálkozást szeretnénk a kutyánk számára biztosítani, a zöldbabot se felejtsük ki a menüből, hiszen rengeteg tápanyagot tartalmaz és a benne lévő rostok kutyusunk emésztését könnyítik meg.

Elkerülendő zöldségek

A kutyák sem ehetnek mindenféle zöldséget. A tiltólistás zöldségek közé tartozik mindenféle hagyma, a torma, a vízitorma és a rebarbara. Az allium növénycsaládba tartozó fokhagyma, vöröshagyma, metélőhagyma, lilahagyma, gyöngyhagyma és mogyoróhagyma negatívan hat a vörösvértestek működésére és vérszegénységet, illetve bélproblémákat is okozhatnak.

Néhány jó tanács

A magas glimékiás indexű és keményítő – tartalmú zöldségeket, azaz a burgonyát és kukoricát csak kis mennyiségben kínáljuk fel a kutyánknak, hiszen nagyobb mennyiségben ezek a zöldségek is hizlalnak, és vércukorszint ingadozást okoznak.

Nyers formában nem minden zöldséget lehet adni a kutyának. Többnyire azokat ehetik a kutyák is nyersen, amelyeket mi, emberek is. Mossuk és, ha szükséges hámozzuk meg a zöldséget, mielőtt a kutya táljába kerül és egyszerre mindig csak kisebb mennyiséget adjunk kis kedvendünknek, mert különben felpuffadhat.

Párolva is adhatunk a kutyánknak zöldséget, de az olajban sütött, fűszerezett zöldségek nem hasznosak a kutya számára, mint ahogyan az embernek sem. Mindig csak enyhén, roppanósan puhára pároljuk meg ezeket az egészséges étkeket és kihűlt állapotban tegyük azokat a kutya tányérjába.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.